Guvernul Cîțu este unul dintre cele mai tinere din ultimii ani. Media de vârstă: 45
Înainte de a cere votul Parlamentului, toți cei 18 miniștri din Guvernul Cîțu au fost audiați de deputații și senatorii din comisiile de specialitate și au primit aviz.
Titularii Ministerelor au vorbit despre necesitatea colaborării cu arhitecți care să ridice spitale, despre fonduri europene și digitalizare, dar și despre proiecte blocate.
Guvernul Cîțu este unul tânăr, pentru că media de vârstă a miniștrilor este de doar 45 de ani.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Stelian Ion, de la Alianța USR-PLUS, a primit aviz favorabil la prima oră pentru portofoliul Justiției, într-o ședința de comisie cu multe discuții aprinse. Avocat de profesie, a vorbit despre întărirea DNA, dar și despre necesitatea înființării unei structuri în minister, specializată în cercetarea infracțiunilor de mediu.
Adică procurori special desemnați pentru astfel de dosare. A vorbit și despre eliminarea pensiilor speciale și desființarea secției speciale de investigare a magistraților.
Stelian Ion, ministrul Justiției: "Magistrații din momentul în care va fi desființată această secție, nu vor mai fi scutiți de a răspunde atunci când greșesc. Crearea aceste secții nu a fost o idee bună și s-a dovedit că nu este eficientă, efectiv."
Aviz favorabil a primit repede și Cristian Ghinea, tot de la USR-PLUS, pentru Ministerul Fondurilor Europene. Instituția va avea o denumire nouă: va fi minister al Investițiilor și Proiectelor Europene.
Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: "Poate fi anul acela în care așezăm dezvoltarea României cu bani europeni, pe temei serios, până în 2029! Sunt pregătit. Am aici ce trebuie făcut."
Din cele 18 ministere, 9 le revin liberalilor, 6 sunt la USR-PLUS și 3 la UDMR. Față de numele vehiculate pe surse în ultimele zile, doar 3, și toate din tabăra liberalilor, au fost schimbate.
Cabinetul Cțuu va fi unul dintre guvernele cu cele mai puține femei, în funcția de ministru de după Revoluție. Deși coaliția este formată din 3 partide, iar guvernul are 18 ministere, unul singur va fi condus de o femeie. Raluca Turcan la Muncă.
După o oră de audieri a ieșit cu aviz favorabil și Sorin Cîmpeanu, propunerea PNL pentru Educație, cel care a mai condus acest minister, în 2014-2015, în guvernul Ponta.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: "Această perioada de ministru va fi cu mandatul pe masă, pentru că educație nu se poate face fără finanțare, fără cadre didactice pregătite."
Propus la Ministerul Sănătății, Vlad Voiculescu a fost audiat de comisia de specialitate. O comisie condusă pe medicul Streinu Cercel, din care mai fac parte profesorul Alexandru Rafila, acum și deputat, dar și actualul ministru al sănătății, Nelu Tătaru, la rândul său deputat.
Vlad Voiculescu a vorbit despre necesitatea unei colaborări cu arhitecți și proiectanți specializați în construcția de spitale. A fost întrebat dacă dorește privatizarea sistemului medical public.
Vlad Voiculescu, ministru propus al Sănătății: "Nu se pune problema, nu se pune problema privatizării unor spitale, nu se pune problema în acest moment a închiderii unor spitale. Înființare de agenții, da, sunt două dacă îmi amintesc bine în strategia coaliției, una este E-Health, ați văzut în această perioada cât de importantă e telemedicină și digitalizarea."
Lucian Bode, liberalul care conduce interimar transporturile, a fost propus la Afaceri Interne. Discuțiile din comisie au durat mai bine de o oră: "Sunt o soluție, pentru acest minister greu, cum spuneți și dvs, experiența mea de la Ministerul Transporturilor, care e un minister foarte complex, cred că mă va ajuta."
Iar pentru Transporturi a fost audiat, cu aviz favorabil, Cătălin Drulă. Este unul dintre fondatorii Asociației Pro Infrastructură, ONG care monitorizează stadiul lucrărilor la autostrăzi și alte drumuri din țară.
Cătălin Drulă, ministru propus al Transporturilor: "Poate mă va ajuta în activitatea mea că înțeleg și detalii tehnice, dar ministrul trebuie să fie în rîmul rând un manager bun, care să formeze echipa care să poată livra, despre asta e vorba, asta e o legendă cu Făt Frumos, unul singur, și eu fac apel la specialiștii care nu sunt în administrație să asiba încredere în mine și să vină alături de mine."
Guvernul Cîțu este unul tânăr. Media de vârstă e de doar 45 de ani, cel mai tânăr ministru fiind Claudiu Năsui, care are doar 35 de ani, urmat de Vlad Voiculescu, cu 37 și Cătălin Drulă, cu 39.
Se remarcă, de astfel, o diferență mare de vârstă între miniștrii popuși de Alianța USR -Plus și cei de la PNL. Iar cei trei miniștri propuși de UDMR, au toți sub 50 de ani.