Vaccinarea anti Covid-19 în România începe duminică. Mesajul lui Iohannis de Crăciun

Ultima actualizare: 24-12-2020 11:57

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că nu vor fi introduse restricţii noi de sărbători, însă rămân în vigoare restricţiile deja existente.

"Nu vom introduce restricţii noi de sărbători, însă restricţiile care sunt acum în vigoare rămân toate în vigoare. Aceste măsuri sunt obligatorii, nu e ceva opţional", a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a vorbit şi de situaţia actuală în ceea ce priveşte infecţia cu noul coronavirus, în ţara noastră.

"Chiar dacă în ultimele zile avem relativ mai puţine persoane infectate, nu putem să spunem că lucrurile stau bine. Avem, din păcate, foarte multe persoane la terapie intensivă, avem din păcate prea multe persoane decedate în fiecare zi", a spus Iohannis.

Iohannis a reluat apelul la cetăţenii români - să se protejeze de infecţia cu SARS-CoV-2.

"Dragi români, în perioada sărbătorilor aveţi grijă de voi, aveţi grijă de cei dragi vouă, respectaţi restricţiile. Vă doresc tuturor multă sănătate şi Crăciun fericit!", a spus el.

În România, campania de vaccinare anti-COVID-19 începe duminică, 27 decembrie

 

Șeful statului a mai precizat că în România şi în Uniunea Europeană campania de vaccinare anti-COVID-19 începe duminică, 27 decembrie.

"În ce priveşte campania de vaccinare, pot să vă confirm, campania de vaccinare începe în România şi în toată Uniunea Europeană exact pe data de 27, duminică. Se începe cu o primă tranşă, mai degrabă simbolică, dar deja imediat după Crăciun încep să vină următoarele tranşe de vaccin şi aşa se va continua, până când toată populaţia beneficiază de vaccin", a mai spus şeful statului.

El a subliniat că "aceste vaccinuri sunt sigure, sunt eficiente, sunt autorizate la cele mai înalte standarde europene". "Noi şi experţii recomandăm tuturor românilor să fie pregătiţi să se vaccineze", a spus Iohannis.

Declarația președintelui Klaus Iohannis:

 

”Tocmai am încheiat o întâlnire de lucru cu noul Prim-ministru, domnul Florin Cîțu, și mai mulți miniștri. Am discutat despre pandemie, despre cum va fi de Crăciun în spațiul public și despre campania de vaccinare.

Ca să le iau un pic pe rând, pandemia, din păcate, este cu noi. Chiar dacă în ultimele zile avem relativ mai puține persoane infectate, nu putem să spunem că lucrurile stau bine. Avem, din păcate, foarte multe persoane la Terapie Intensivă. Avem, din păcate, prea multe persoane decedate în fiecare zi. Așadar, dragi români, vă rog să vă feriți de boală și să-i feriți și pe ceilalți de boală! Nu-i de joacă!

Cum va fi de Crăciun – am discutat măsurile și pot să vă spun următoarele lucruri: nu vom introduce restricții noi de sărbători, însă restricțiile care sunt acum în vigoare rămân toate în vigoare. Aceste restricții sunt obligatorii, nu este ceva opțional.

Așadar, vă rog să vă conformați acestor restricții, dacă nu doriți să ajungeți de sărbători în spital. Deci, repet, de Crăciun restricțiile în vigoare rămân, nu se adaugă însă restricții noi.

În ce privește campania de vaccinare, pot să vă confirm: campania de vaccinare începe în România și în toată Uniunea Europeană exact pe data de 27 septembrie (n.n. decembrie), duminică. Se începe cu o primă tranșă, mai degrabă simbolică, dar deja imediat după Crăciun încep să vină următoarele tranșe de vaccin și așa se va continua până când toată populația beneficiază de vaccin. Aceste vaccinuri sunt sigure, sunt eficiente, sunt autorizate la cele mai înalte standarde europene. Și noi, și experții recomandăm tuturor românilor să fie pregătiți să se vaccineze.

Așadar, dragi români, în perioada sărbătorilor aveți grijă de voi, aveți grijă de cei dragi vouă, respectați restricțiile!

Vă doresc tuturor multă sănătate și Crăciun fericit!

O corectură, totuși, campania de vaccinare începe pe 27 decembrie, acum, duminică, la ora 09:00 în două spitale din București și la ora 10:00 în spitalele regionale.

Vă doresc, încă o dată, Crăciun fericit!”

Președintele României a făcut aceste declarații după o ședință de lucru la Palatul Cotroceni, privind gestionarea epidemiei de COVID-19.

Potrivit Administrației Prezidențiale, la ședință au participat prim-ministrul României, Florin Cîțu, viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Din păcate, în ultimele 24 de ore, alți 130 de români și-au pierdut viața.

Printre ei și Doina Păuleanu, unul dintre cei mai cunoscuți critici de artă din România, dar și un tânăr de 20 de ani, student la medicină și voluntar SMURD.

În ultimele 24 de ore, judeţul Ilfov înregistrează o rată de infectare cu noul coronavirus, cumulată la 14 zile, de 6,32 la mia de locuitori, într-o uşoară scădere faţă de ziua anterioară, când a avut 6,38 la mia de locuitori, conform GCS.

Pe locurile următoare se situează Bucureştiul, cu 5,3 la mia de locuitori, în scădere faţă de ziua precedentă, când incidenţa a fost de 5,59 la mia de locuitori, şi judeţul Constanţa cu 4,51 la mia de locuitori, în scădere faţă de marţi, când a avut 4,66.

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID vor ajunge la noi în ţara pe 26 decembrie. Institutul Cantacuzino a primit autorizările necesare dar şi lăzile cu gheaţă carbonică, în care serurile vor fi duse la centrele de testare din întreaga ţară.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO