Premierul Cîțu, după ce noul Guvern a obținut votul de investitură: "Mulţumesc şi la treabă!"

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul condus de premierul desemnat Florin Cîţu a fost învestit miercuri, prin votul plenului reunit al Parlamentului.

Toți miniştrii propuşi în Guvernul condus de premierul desemnat Florin Cîţu, au primit avize favorabile în comisiile parlamentare de specialitate - aceste avize fiind consultative.

A fost un 'du-te vino' continuu în Parlament: comisii de audieri într-un timp record, și plenul în aceeași zi. Sunt proceduri care în alți ani erau programate pe parcursul unei săptămâni.

Acum, calendarul a fost extrem de accelerat, pentru că miniștrii și-au dorit să ajungă încă de dimineață la ministere.

Parlamentarii au votat învestirea Guvernului Cîţu, susţinut de coaliţia PNL - USR PLUS - UDMR, cu 260 de voturi 'pentru' şi 186 'împotrivă'.

Citește și
Ludovic Orban și Florin Cîțu
Cum ar putea arăta viitorul Guvern. 9 ministere ajung la PNL, 6 la USR-PLUS și 3 la UDMR
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Mai multă muncă şi mai puţine declaraţii - a fost mesajul transmis, în plenul Legislativului, de premierul desemnat, Florin Cîţu, care a dat asigurări că nu va propune niciodată obiective care nu pot fi realizate la termen şi care nu sunt în folosul românilor.

"Îmi doresc să trecem cât mai rapid peste perioada de vaccinare şi să ieşim sănătoşi din ea. Cred cu tărie că cel mai important lucru în acest moment este sănătatea românilor. De astăzi, vă anunţ pe toţi, inclusiv pe membrii echipei mele, că voi monitoriza personal realizarea obiectivelor pe care ni le propunem. (...) Guvernul pe care astăzi îl veţi învesti va fi un guvern de profesionişti, care va urmări eficienţa pentru fiecare proiect propus. Nu vom propune niciodată obiective care nu pot fi realizate la termen şi care nu sunt în folosul românilor. (...) Adio proiecte propuse care nu au finanţare şi sunt prezentate doar ca declaraţii politice. Mai multă muncă şi mai puţine declaraţii", a spus el, precizând că viitoarea coaliţie de guvernare nu va majora sau introduce impozite şi taxe.

Cronologia evenimentelor, 23 decembrie, LIVE UPDATE:

 

ora 20:45 Iohannis: “Vom face ce-am promis”

Membrii Guvernului condus de Florin Cîţu au depus jurământul de învestitură, ocazie cu care preşedintele Klaus Iohannis a vorbit pe scurt despre obiectivele noii echipe de la Palatul Victoria.

"Oamenilor, cetăţenilor români li s-a promis restructurarea statului, reforme importante în domenii cum ar fi Sănătatea, Educaţia, reforme importante în marile sisteme publice, reducerea birocraţiei, dar şi obiective pe termen mai scurt, combaterea eficientă a pandemiei, campania de vaccinare, relansarea economiei româneşti, creşterea economică folosind înţelept fondurile europene, respectul pentru contribuabil şi toate aceste lucruri vor fi livrate, trebuie să fie livrate", a afirmat şeful statului.

Totodată, a subliniat angajamentul autorităţilor de a-şi respecta promisiunile.

"Noul Parlament, noul Guvern, împreună cu mine, împreună cu toate autorităţile statului, vom face ce-am promis. Vom face reformele, vom repune economia pe picioare, vom face schimbări semnificative, toate în beneficiul cetăţeanului", a mai spus el.

ora 19:50 Decretul pentru numirea Guvernului Cîţu, semnat de Ioannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul pentru numirea Guvernului Cîţu. Componenţa Guvernului este următoarea:

* Florin-Vasile Cîţu - prim-ministru;

* Ilie-Dan Barna - viceprim-ministru;

* Kelemen Hunor - viceprim-ministru;

* Alexandru Nazare - ministrul Finanţelor;

* Lucian Nicolae Bode - ministrul Afacerilor Interne;

* Bogdan Lucian Aurescu - ministrul Afacerilor Externe;

* Stelian-Cristian Ion - ministrul Justiţiei;

* Nicolae-Ionel Ciucă - ministrul Apărării Naţionale;

* Claudiu-Iulius-Gavril Năsui - ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului;

* Virgil-Daniel Popescu - ministrul Energiei;

* Cătălin Drulă - ministrul Transporturilor şi Infrastructurii;

* Nechita-Adrian Oros - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;

* Tanczos Barna - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor;

* Cseke Attila-Zoltan - ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice şi Administraţiei;

* Cristian Ghinea - ministrul Investiţiilor şi Proiectelor europene;

* Raluca Turcan - ministrul Muncii şi Protecţiei sociale;

* Vlad Vasile Voiculescu - ministrul Sănătăţii;

* Sorin-Mihai Cîmpeanu - ministrul Educaţiei;

* Ciprian-Sergiu Teleman - ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării;

* Bogdan Gheorghiu - ministrul Culturii;

* Novak Carol-Eduard - ministrul Tineretului şi Sportului

ora 19:30 Orban: "Nu exista o altă formulă de guvernare posibilă"

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, după votul de învestitură acordat în Parlament Cabinetului condus de Florin Cîţu, că "nu exista o altă formulă de guvernare posibilă" decât cea actuală.

"Votul de astăzi este un vot din care noi înţelegem că avem o mare răspundere pentru România. Nu exista o altă formulă de guvernare posibilă. Celelalte două formaţiuni reprezentate în Parlament nu pot, nu au capacitatea să genereze o guvernare şi nu pot fi partenerii noştri, pentru că sunt cu totul şi cu totul tributari unor mentalităţi din trecut şi tributari unor metehne care au făcut rău societăţii româneşti", a afirmat liderul liberal la Palatul Parlamentului.

ora 18:55 - Cîțu: "Mulţumesc şi la treabă!"

Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri, după ce Parlamentul a votat pentru învestirea Guvernului, că este conştient de responsabilitatea care i-a fost acordată într-o perioadă atât de dificilă şi că nu va înşela niciodată aşteptările oamenilor care l-au susţinut.

"Mulţumesc coaliţiei de centru dreapta şi tuturor celor care au votat astăzi acest Guvern. Mulţumesc milioanelor de români care au susţinut această coaliţie şi ne-au ajutat să ajungem astăzi în Parlamentul României. Le promit şi le garantez că nu le voi înşela niciodată aşteptările acestor oameni şi sunt conştient de responsabilitatea pe care mi-au acordat-o de a guverna România într-o perioadă atât de dificilă. Mulţumesc şi la treabă!", a spus Cîţu în plenul Parlamentului.

ora 18:30 - Guvernul Cîțu a fost învestit

 

Guvernul condus de Florin Cîțu a fost învestit, cu 260 de voturi „pentru” și 186 de voturi „împotrivă”.

Prima ședință de Guvern a cabinetului condus de Cîțu va avea loc în jurul orei 21:30.

ora 17:50 - A început votul în Parlament pentru învestirea Guvernului Cîţu

Deputaţii şi senatorii au început să îşi exprime votul, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, cu privire la programul de guvernare şi lista miniştrilor Guvernului condus de premierul desemnat, Florin Cîţu.

Votul este secret cu bile şi se acordă atât pentru programul de guvernare, cât şi pentru lista miniştrilor.

Pentru ca Executivul să fie învestit este nevoie de majoritatea voturilor parlamentarilor validaţi, adică 228 de voturi "pentru".

ora 16:50 - George Simion: De ce a trebuit votat pe repede înainte Guvernul? Miza cea mare este bugetul

Miza cea mare pentru care Guvernul a fost votat rapid a fost bugetul, "pe care l-au împărţit şi l-au negociat până în ultima secundă", a afirmat, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, copreşedintele AUR, deputatul George Simion.

"De ce toată graba asta, de ce, în ciuda Regulamentului Camerei Deputaţilor, a trebuit votat pe repede înainte acest Guvern? Toate comisiile să aibă maşini, secretare, funcţii din banii voştri, popor român. Miza cea mare este bugetul, pe care şi l-au împărţit şi l-au negociat până în ultima secundă, banii voştri, ai fiecăruia dintre voi. Banii voştri împărţiţi şi România împărţită, România ca o pradă", a afirmat Simion.

ora 16:40 - Ciolacu: PSD nu va vota; sunteţi o ruşine naţională

Partidul Social Democrat nu va vota Guvernul Cîţu, care "este deja născut mort", a declarat, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu.

"Domnule Orban, aţi pierdut alegerile. Românii v-au trimis acasă. V-au trimis acasă pentru că le-aţi pus în pericol sănătatea, viaţa, locurile de muncă şi educaţia copiilor. În loc să plecaţi acasă v-aţi dat mâna pe sub masă în goana voastră după ciolan. De două săptămâni românii vă privesc sideraţi cum vă sfâşiaţi între voi nu pentru ca românii să aibă o viaţă mai bună, cum de altfel le-aţi promis, ci pentru scaunele voastre, pentru bani şi pentru putere. De aceea v-aţi pus un premier de paie, să nu vă încurce cumva planurile. Cred că până şi mocheta din birou v-au ales-o ei, domnule Cîţu. Nimic pentru români. Totul pentru voi. PSD nu va vota niciodată un astfel de guvern. Sunteţi o ruşine naţională", a afirmat Ciolacu, în plenul reunit al Parlamentului.

El a susţinut că membrii coaliţiei de centru-dreapta au venit la putere "să privatizeze sănătatea", să crească taxele, să vândă companiile româneşti şi să "omoare agricultorii români".

"Românii mai au un singur aliat în Parlament - PSD. Vom rămâne alături de români, le vom apăra drepturile, ne vom bate cu voi în comisii, în plen, pe tot terenul. Domnule Orban, ţineţi minte ce vă zic astăzi: aţi sperat să vă salvaţi, dar abia acum începe cel mai negru coşmar pe care l-aţi avut vreodată", a spus Ciolacu.

ora 16:30 - Orban, către parlamentarii care au huiduit: Să se ducă pe stadion, dacă nu, aplicăm regulamentul

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, le-a transmis, miercuri, în şedinţa de plen a Parlamentului de învestire a Guvernului, mai multor parlamentari care au huiduit la începutul discursului premierului desemnat Florin Cîţu, să se ducă pe stadion dacă vor să facă acest lucru, în caz contrar, va aplica regulamentul.

"Doamnelor şi domnilor deputaţi, suntem în Parlamentul României şi vă solicit să vă comportaţi aşa cum aşteaptă fiecare român de la noi: să fim civilizaţi, să respectăm şapte ani de acasă şi bunul simţ. Iar cei care huiduie să se ducă pe stadion dacă vor să huiduie, dacă nu, vom aplica regulamentul şedinţelor comune", a transmis Ludovic Orban.

La începutul discursului premierului desemnat Florin Cîţu unii parlamentari l-au aplaudat şi alţii l-au huiduit.

ora 16:10 - Cîţu: Nu am să înşel încrederea cu care voi fi învestit

Premierul desemnat Florin Cîţu a declarat, miercuri, că nu va înşela încrederea cu care a fost învestit şi va face tot ce va putea pentru îndeplinirea obiectivelor: trecerea cu bine peste criza din sănătate şi repornirea economiei.

"Stimaţi colegi senatori şi deputaţi, colegi, membri ai Guvernului, dragi români, de astăzi România va avea prim ministru şi guvern cu puteri depline. Vreau să vă asigur de la început pe toţi că nu am să înşel încrederea cu care voi fi învestit de dumneavoastră, prin intermediul Parlamentului. Eu, ca viitor prim ministru, şi tot Guvernul României ne vom face datoria faţă de toţi cetăţenii României, indiferent dacă ne-au au votat sau nu. Atât eu, cât şi echipa mea vom face tot ce ne stă în putinţă pentru realizarea celor două obiective pe care le-am anunţat şi sunt sigur că toate partidele politice sunt de acord cu acestea: să trecem cât mai repede şi cât mai bine peste criza de sănătate, să punem economia pe picioare", a spus Cîţu.

ora 15:30 - A început şedinţa de învestire a Cabinetului Cîţu

 

Şedinţa Parlamentului pentru învestirea Guvernului Florin Cîţu a început miercuri.

Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 363 de parlamentari din cei 455 validaţi.

Toţi miniştrii propuşi au fost avizaţi favorabil de comisiile parlamentare de specialitate, acest aviz fiind consultativ.

Premierul desemnat Florin Cîţu va prezenta programul şi lista Guvernului, urmează dezbateri parlamentare şi votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Cabinetului.

Conform Constituţiei şi regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, Legislativul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. Trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului.

După adoptare, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului. Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul, iar Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.

ora 14.40 Alexandru Nazare, aviz favorabil în comisiile reunite din Parlament

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Alexandru Nazare, a primit aviz favorabil, cu 20 voturi pentru, 12 împotrivă şi nicio abţinere. 

ora 14.20 Vlad Voiculescu - aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Sănătăţii

Ministrul propus la Sănătate, Vlad Voiculescu, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu 20 de voturi favorabile.  

ora 13.35 Adrian Oros, avizat favorabil pentru Ministerul Agriculturii

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a primit aviz favorabil, cu 19 voturi pentru şi 12 împotrivă.

ora 13.30 Aviz favorabil pentru Claudiu Năsui, propus la Ministerul Economiei

Ministrul propus pentru portofoliul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a fost avizat favorabil, cu 26 de voturi ''pentru'', 16 ''împotrivă'' şi nicio abţinere.

ora 13.20 Raluca Turcan, avizată pozitiv pentru Ministerul Muncii

Ministrul desemnat pentru Muncă şi Protecţie Socială, Raluca Turcan, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, cu 24 de voturi "pentru" şi cu 16 voturi "împotrivă". 

ora 13.10 Eduard Novak, aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului

Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, Eduard Novak, a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului din partea Comisiilor parlamentare, cu 17 voturi pentru şi un vot împotrivă. Nu au existat abţineri.

ora 12.25 Aviz favorabil pentru Sorin Cîmpeanu, propus la Ministerul Educaţiei

Ministrul propus pentru portofoliul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a fost avizat favorabil în comisiile de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 20 de voturi ''pentru'', 10 ''împotrivă'' şi două abţineri. 

ora 12.15 Ministrul Energiei, Virgil Popescu, avizat favorabil

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate din Parlament. El a primit 31 de voturi "pentru" şi 18 "împotrivă".

ora 12.10 Cristian Ghinea, avizat favorabil pentru Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a primit aviz favorabil cu 16 voturi pentru şi 5 împotrivă.

ora 12.10 Aviz favorabil pentru Stelian Ion, propus la Ministerul Justiţiei

Ministrul propus pentru portofoliul Justiţie, Stelian Ion, a fost avizat favorabil în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

ora 12.00 Aviz favorabil pentru Bogdan Gheorghiu, propus la Ministerul Culturii

Ministrul propus pentru portofoliul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a fost avizat favorabil în comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu 13 voturi "pentru" şi 6 "împotrivă", potrivit Agerpres. 

ora 11.00 A început audierea lui Stelian Ion, propus la Ministerul Justiţiei

Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au început audierea ministrului propus la Justiţie, Stelian Ion.

La începutul discuţiilor, un deputat din Opoziţie a solicitat amânarea audierii pentru o jumătate de oră, însă propunerea a fost respinsă prin vot. 

ora 09.30 Premierul desemnat, Florin Cîțu, a depus la Birourilor Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului programul de guvernare și lista miniștrilor cabinetului.

ora 09.00 Florin Cîţu şi Ludovic Orban au ajuns la Parlament

Premierul desemnat Florin Cîţu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, au ajuns la Parlament. Conform programului anunţat, premierul desemnat depune miercuri dimineaţa lista Cabinetului şi programul de guvernare la Parlament.

 

Premierul desemnat speră la un Guvern legal constituit în seara de miercuri

 

Marți seara, conducerea PNL s-a reunit într-o şedinţă specială, care a durat până după miezul nopţii. Politicienii au discutat şi validat lista celor 9 miniştri liberali din Cabinetul Cîţu.

Premierul desemnat speră ca, în această seară, Guvernul să fie deja constituit legal.

Florin Cîţu, prim-ministru desemnat: "Urmează audierile în comisii, cred că încep la ora 10 sau 11, cel târziu. Planul nostru este de a avea votul în plen, începând cu ora 18 și să fie depus jurământul."

Pe listă se regăsesc mai mulţi miniştri din Cabinetul Orban. Unii şi-au păstrat portofoliile, alţii au fost distribuiţi la alte ministere decât cele de acum, cedate partenerilor de coaliţie.

Ludovic Orban preşedintele PNL: "Partidul Naţional Liberal a hotărât astăzi, în biroul politic naţional, 63 de voturi pentru, 2 voturi împotrivă şi 5 abţineri. Lista miniştrilor care vor reprezenta Partidul Naţional Liberal în guvernul de coaliţie."

Florin Cîţu, prim ministru desemnat: "PNL va fi reprezentat în acest Guvern, Ministerul Finanțelor - Alexandru Nazare, Ministerul Muncii - Raluca Turcan, Ministerul Agriculturii - Adrian Oros, Ministerul Educației - Sorin Cîmpeanu, Ministerul Afacerilor Interne - Lucian Bode, Ministerul Apărării - Nicolae Ciucă, Ministerul Energiei - Virgil Popescu, Ministerul Afacerilor Externe - Bogdan Aurescu și Ministerul Culturii - Bogdan Gheorghiu...."

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Lista completă a miniștrilor propuși în viitorul Guvern al premierului desemnat Florin Cîțu
Lista completă a miniștrilor propuși în viitorul Guvern al premierului desemnat Florin Cîțu

Structura viitorului Guvern, condus de Florin Cîțu, s-a clarificat. Cel mai probabil, vicepremieri vor fi Dan Barna și Kelemen Hunor. Din cele 18 ministere, 9 ajung la PNL, 6 la USR-PLUS și 3 la UDMR.

Cum ar putea arăta viitorul Guvern. 9 ministere ajung la PNL, 6 la USR-PLUS și 3 la UDMR
Cum ar putea arăta viitorul Guvern. 9 ministere ajung la PNL, 6 la USR-PLUS și 3 la UDMR

Apar tot mai multe informații despre viitorul guvern, condus de Florin Cîțu. Cel mai probabil, vicepremieri vor fi Dan Barna și Kelemen Hunor, iar din cele 18 ministere, nouă ajung la PNL, șase la USR-PLUS și trei la UDMR.

Premierul Ciucă: Avem tot ce ne trebuie astfel încât să demarăm campania de vaccinare
Premierul Ciucă: Avem tot ce ne trebuie astfel încât să demarăm campania de vaccinare

Premierul interimar Nicolae Ciucă a declarat, luni, că ”avem tot ce ne trebuie astfel încât să demarăm campania de vaccinare începând cu ziua de 27 decembrie”.

Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR au semnat acordul de guvernare 2020 - 2024. DOCUMENT
Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR au semnat acordul de guvernare 2020 - 2024. DOCUMENT

Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR - Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş şi Kelemen Hunor - au semnat, luni seară, acordul de guvernare 2020-2024.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.