Guvernul Ciolacu dă OUG pentru majorarea rapidă de taxe și impozite, fără să mai aștepte. ”Având în vedere situația dificilă”
Ministerul Finanțelor Publice a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care vrea ca majorările de taxe și impozite să se aplice rapid în România, fără să se mai aștepte minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial.
Potrivit notei de fundamentare a acestui proiect, modificarea Codului Fiscal este necesară ”având în vedere situația financiară dificilă a României reflectată în contul de execuție bugetară”.
Conform sursei citate, la data de 30.06.2023, în ceea ce privește deficitul bugetar, a fost înregistrat un procent de 2,32% din PIB, respectiv suma de aproximativ 37 mld lei la cheltuieli publice mai mare decât evoluția veniturilor publice încasate la bugetul general consolidat.
În nota de fundamentare, Guvernul Ciolacu recunoaște faptul că nu există măsuri fiscal bugetare pentru gestionarea eficientă a veniturilor bugetare, astfel că nivelul prognozat al deficitului bugetar este de aproximativ 6,84% din PIB, ceea ce în valoare absolută reprezintă 109,44 mld lei.
Acest lucru are ”consecințe imediate asupra creșterii costurilor finanțării deficitului bugetar, dar și asupra fondurilor alocate pentru investiții în cadrul Politicii de Coeziune cu un buget alocat de 46 mld euro, cât și asupra fondurilor alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență cu un buget alocat de 29,33 mld euro”.
Cum vrea Guvernul Ciolacu să modifice Codului Fiscal
În prezent, articolul 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, are următorul cuprins:
ART. 4 - Modificarea și completarea Codului fiscal
(1) Prezentul cod se modifică și se completează prin lege, care intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) În cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an și vor rămâne nemodificate cel puțin pe parcursul acelui an.
(3) În situația în care modificările și/sau completările se adoptă prin ordonanțe, se pot prevedea termene mai scurte de intrare în vigoare, dar nu mai puțin de 15 zile de la data publicării, cu excepția situațiilor prevăzute la alin. (2).
(4) Fac excepție de la prevederile alin. (1) și (2) modificările care decurg din angajamentele internaționale ale României.
Potrivit documentului, primul articol din proiectul de OUG modifică aliniatul 4:
Art. 1. - La articolul 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:
”(4) Fac excepție de la prevederile alin. (1) și (2) modificările care decurg din angajamentele internaționale ale României, precum și modificările şi/sau completările prin care se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, în situații extraordinare de procedură de deficit bugetar excesiv constatate potrivit Tratatelor Uniunii Europene și a regulamentelor subsidiare agreate la nivel european.
De asemenea, proiectul de OUG mai conține un articol care spune că prevederile aliniatului 4 intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
Art. 2. - Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile alin. (4) intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei ordonanțe de urgență.
Întreprinderile Private Mici și Mijlocii: ”Aruncăm în aer mediul de afaceri”
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a anunțat deja că este nemulțumit de viteza cu care Guvernul PSD-PNL vrea să aplice noile măsuri fiscale.
Președintele acestei organizații a afirmat că aceste sute de modificări ale Codului Fiscal - de pe un an pe altul - sunt inacceptabile, pentru că bulversează pe toată lumea, iar modificările ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie, nu imediat.
El spune că ”aruncăm în aer mediul de afaceri” dacă se fac modificări la sfârşitul anului.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, PSD, cod fiscal, masuri fiscale, ministrul finantelor,
Dată publicare:
20-09-2023 14:08