Noi măsuri fiscale pregătite de Guvern. Vrea să strângă miliarde de lei din taxarea proprietăților de lux și a băncilor
După două luni de negocieri, Coaliția pare să fi ajuns la un acord privind taxele de anul viitor. Se păstrează TVA redus, de 5%, pentru tot ce ține de încălzire, de la gaze, electricitate până la lemne de foc.
Iar același lucru se va întâmpla și pentru cărți și bilete de teatru. În schimb, biletele la festivaluri se vor scumpi, pentru că TVA va crește în cazul lor la 19%, potrivit unor surse politice. Guvernul vrea să strângă însă miliarde de lei din taxarea proprietăților de lux și a băncilor.
În vreme ce alimentele și medicamentele vor rămâne cu TVA de 9%, alte produse și servicii vor avea cote diferite, potrivit surselor politice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Într-o ședință a coaliției de guvernare, s-a decis că TVA de 5% să se aplice pentru tot ceea ce ține de încălzire - de la electricitate până la lemnele de foc, dar și pentru manuale, cărți, bilete la teatru ori la operă, fără să fie incluse cele pentru festivaluri. În cazul lor, biletele se vor scumpi, pentru că TVA ar urma să crească de la 5% în prezent la 19%. O altă măsură asupra căreia există consens este cea a unei taxe de 0,3% pentru proprietățile rezidențiale mai scumpe de 500.000 de euro, respectiv 75.000 în cazul mașinilor.
Marcel Ciolacu, prim-ministru: „Noi luăm acum nişte măsuri fiscale, nu schimbăm sistemul de impozitare. Nu trecem de la taxa unică la progresiv, lucru pe care ni-l recomandă atât Comisia, cât şi toate forurile fiscale şi economice internaţionale.”
Pe de altă parte, nu există încă o decizie privind taxarea băncilor. Încă se discută despre planul unei taxe de 1% pe cifra de afaceri la care să se adauge impozitul pe profit de 16%. Prin aceasta taxare, Guvernul speră să scoată de la bănci 2 miliarde de lei anul viitor.
Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România: „O taxă care se pune fie asupra sectorului financiar, fie asupra altor companii va trebui plătită, însă va afecta încrederea în economie. Inițial, va fi plătită de acele companii, ulterior de noi toți.”
O decizie urmează să fie luată și în privința bonurilor de masă - ele ar putea rămâne doar pe card doar dacă vor scădea comisioanele încasate de procesatori, spun surse guvernamentale.
În paralel, se lucrează la reducerea cheltuielilor pentru aparatul de stat. O parte din sporurile care exista acum vor dispărea cu totul, iar altele vor fi acordate doar în funcție de performanta.
De exemplu, sporul de condiții vătămătoare vă fi limitat la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.000 de lei. Alte limite vor fi puse pentru costurile cu telefonul de serviciu, dar și pentru indemnizațiile de delegare.
Guvernul vrea să-și asume răspunderea în Parlament pentru măsurile fiscale, cele de combatere a evaziunii fiscale și pentru reducerile de cheltuieli bugetare. Toate schimbările vor fi cuprinse într-o lege și șase ordonanțe de guvern. Întregul pachet ar urma să treacă de votul Guvernului săptămâna viitoare.