"Greii" din PSD au facut scut in fata lui Victor Ponta. Premierul vorbeste despre "lovitura de stat" care ar schimba Guvernul
Victor Ponta i-a avut luni alaturi pe toti sefii filialelor PSD din tara, care i-au declarat ca il sustin si cred in nevinovatia lui. Pe de alta parte, premierul a tinut sa le transmita liderilor opozitiei ca vor raspunde in fata legii.
''Nu ma tem de Victor Ponta, vrea sa ma intimideze pentru ca sunt femeie si sunt mai tanara'', i-a raspuns Alina Gorghiu.
"De ce sa faca pasul inapoi? E vinovat de ceva?”, s-a intrebat Olguta Vasilescu.
"Daca in acest moment, acest guvern cade, pierderile economice vor fi enorme, nu stiu cine si le poate asuma”, a comentat si Ioan Rus.
Numai gandul ca Victor Ponta ar putea sa plece de la comanda Guvernului i-a facut pe membrii PSD sa ia pozitie. Cei mai multi considera ca premierul nu are de ce sa fie cercetat pentru a-si dovedi nevinovatia si ca Romania ar avea de suferit.
"Atat timp cat in Constitutia Romaniei exista principiul prezumptiei de nevinovatiei, orice cetatean al Romaniei trebuie sa se bucure de acest principiu, indiferent ca locuieste intr-o comuna sau ca este primul ministru al acestei tari”, spune si Marian Oprisan.
"Pana la urma care e vinovatia lui Victor Ponta, ca eu nu inteleg si nimeni nu reuseste sa o inteleaga si sa o explice!
- Au stabilit-o procurorii.
- Au stabilit-o procurorii...a stabilit-o un singur procuror si deocamdata nu a stabilit-o nicio instanta", a mai comentat Olguta Vasilescu.
Ca sa stablieasca o instanta daca Ponta a comis vreo ilegalitate sau nu, ar trebui ca parlamentarii sa-si dea avizul pentru inceperea urmaririi penale in cazul sau. Numai ca premierul este de parere ca nu ar trebui sa fie cercetat de procurori.
''Vrem sa traim intr-o tara in care Guvernele nu se schimba decat pe cale legala si constitutionala. Adica prin alegeri sau vot in Parlament. Nu prin actiunea unui procuror sau alte metode care reprezinta lovitura de stat daca s-ar aplica"
Prin alte metode premierul se refera la miscarile de strada anuntate de PNL pentru vineri, cand va fi suspusa la vot motiunea de cenzura.
"Fac un apel la ultimul dram de minte pe care sper ca il mai au doamna Gorghiu si domnul Blaga. Sa inteleaga ca nu poti sa dai foc unei tari si ca ne vom adresa Procurorului General al Romaniei cu sesizare penala pentru savarsirea infractiunii prevazute de art 397 alin 2 din Codul Penal. Si procurorul general, conform procedurii, ca si la mine, ii declara suspecti si ii cerceteaza. Sa vedem daca justitia le mai place atunci sa faca politica din justitie."
Articolul despre care vorbeste Victor Ponta se refera la actiuni violente indreptate impotriva unor persoane sau lucruri care aduc atingere sigurantei nationale si care se pedepsesc cu 20 de ani de inchisoare.
Pe de alta parte Marian Vanghelie, aflat in arest preventiv, si Elena Udrea, aflata in arest la domiciliu, i-au transmis si ei cate un mesaj lui Victor Ponta.
"Stii bine ca punerea ta sub acuzare constituie o lovitura majora data partidului care te-a facut ceea ce esti, Primul Ministru al Guvernului Romaniei. Ma adresez tie si tuturor celor care au puterea de decizie in acest partid, sa aveti mare grija la urmatorii pasi care trebuie facuti”, a transmis Vanghelie.
„Lui Victor Ponta i se intampla ceea ce merita, pe de-o parte, si ceea ce era de asteptat. Toti cei care nu au ochelari de cal in aceasta perioada puteau sa prevada faptul ca se va ajunge aici", a spus si Udrea.
Victor Ponta este suspectat de conflict de interese dupa ce l-a numit in diverse functii ministeriale pe Dan Sova. Procurorul de caz sustine ca acelasi Ponta a primit diverse sume si o masina de la Sova contra unor servicii presupus a fi fost false. Ca atare apare o suspiciune legata de motivele care ar fi stat la nominalizarea lui Sova sef la transporturi. Presa internationala a comentat scandalul politic de la Bucuresti.
"Premierul Ponta, implicat intr-o afacere de coruptie" a titrat "Frankfurter Allgemeine Zeitung" care a mentionat ca presedintele Iohannis i-a cerut demisia premierului pentru a evita o criza politica.
''The Guardian'' a scris ca prim ministrul roman este confruntat cu cereri de demisie si largeste contextul combaterii coruptiei in Romania cu seria ultimelor tinte ale DNA. E vorba despre "blonda presedintelui", Elena Udrea, despre mama si cumnatul premierului Victor Ponta, socrul prim ministrului si alti oficiali de rang inalt.
Cei de la Bloomberg comenteaza ca Romania se straduieste sa combata coruptia endemica dar si o economie subterana estimata la 40 de miliarde de dolari. Despre premier, publicatia afirma ca a supravietuit acuzatiilor de plagiat si infrangerii de la alegerile prezidentiale.