Comisia Juridica, aviz negativ pentru urmarirea penala a lui Ponta. Ce sanse au liberalii sa treaca in plen cererea DNA

×
Codul embed a fost copiat

Saptamana politica romaneasca a inceput cu o zi extrem de importanta pentru Victor Ponta si Partidul Social Democrat, in contextul scandalului in care este implicat premierul.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

CITITI in acest articol:

-►Alina Gorghiu: "Nu suntem deloc impresionati de amenintarile lui Ponta"
-►Ponta despre votul PNL in Comisie: I-am rugat să nu voteze politic, au votat cu ordinul de la doamna Gorghiu
-► Comisia Juridica a votat impotriva incuviintariii urmaririi penale in cazul lui Victor Ponta
-► Victor Ponta a iesit de la audieri dupa mai putin de un sfert de ora
-► Sedinta Comisiei Juridice a Camerei unde este audiat premierul a inceput la ora 16:00
-► Vasile Blaga a declarat ca toate protestele vor avea loc in conditiile impuse de lege
-► Victor Ponta i-a amenintat pe liderii PNL cu o plangere la procurorul general, spunand ca "vor da foc tarii". Ministrul Justitiei i-a avertizat si el in acest sens.
-► Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, este de parere ca situatia care il vizeaza pe premierul Victor Ponta poate fi privita si ca "o incercare de lovitura de stat"
-► Victor Ponta, catre un ziarist: "Adineauri am spus ca nu fac nicio declaratie. E in limba romana, nu, ce-am zis?"
-► PSD-istii vor sa-i pacaleasca pe liberali si au fixat data votarii motiunii pentru vineri. Care este motivul
-►
Votul final in privinta cererii procurorilor de ridicare a imunitatii lui Victor Ponta va fi dat marti, 9 iunie
-► Presedintele Klaus Iohannis se va consulta astazi la Palatul Cotroceni mai intai cu liderii partidelor din coalitia de guvernare, iar apoi cu cei ai opozitiei
-► Europarlamentarul Cristian Preda a declarat ca a cerut Legislativului de la Strasbourg sa discute criza politica din Romania si considera ca se impune audierea premierului Victor Ponta in Parlamentul European

Premierul Victor Ponta a cerut parlamentarilor sa fie audiat astazi de Comisia juridica, in cazul cererii procurorilor DNA de ridicare a imunitatii sefului Guvernului. Vineri a inceput urmarirea penala impotriva premierului, pentru mai multe acuzatii. Tot in Parlament ar trebui sa fie stabilit si calendarul motiunii de cenzura depusa de PNL, prin care opozitia cere demisia executivului.

Citește și
Vasile Blaga si Alina Gorghiu FOTO AGERPRES
Reactiile Opozitiei dupa ce premierul Ponta a anuntat ca nu demisioneaza. Gorghiu: "A luat ostatic statul roman"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Premierul a venit la Comisia Juridica, unde a stat de vorba cu deputatii. A propus sa fie audiat luni, iar marti sa aiba loc votul, desi regulamentele Camerei prevad chiar termene de 15 zile in cazul acestor dosare. Premierul nu a parut insa interesat sa citeasca acuzatiile si dovezile pe carte procurorii le-au depus in materialele trimise parlamentarilor.

Sedinta Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor a inceput la ora 16 si s-a incheiat dupa mai putin de trei sferturi de ora, deputatii dand aviz negativ cererii de incuviintare a urmaririi penale. La 17:30 a avut loc sedinta Parlamentului in care a fost prezentata motiunea de cenzura. Opozitia a depus vineri acest document prin care sustine ca Guvernul trebuie sa-si dea demisia.

Cronologia evenimentelor, luni, 8 iunie:

ora 19:40 18 membri ai Comisiei Juridice din totalul de 26 au dat aviz negativ cererii procurorilor de incuviintare a urmaririi penale a premierului. Chiar si asa, marti, Camera Deputatilor va decide daca seful guvernului isi pierde sau nu imunitatea.

"Le-am explicat colegilor din Comisia Juridica, faptul ca nu e conflict de interese, sa sustii un ministru, iar ei, prin votul lor, au dovedit ca nu au uitat, ce au invatat la scoala", a declarat premierul. "PSD face un scut, in jurul penalilor" a venit imediat, reactia liberalilor.

Ciprian Nica, vicepresedintele Comisiei Juridice, deputat PSD: "S-a votat in felul urmator. 7 au fost pentru inceperea urmarii penale, 18 voturi pentru neinceperea urmarii penale si o abtinere. Prin urmare Comisia Juridica va face un raport in care nu se cere inceperea urmarii penale.''

In comisie sunt 26 de deputati. PSD, PC, PLR si UNPR, adica partidele aflate la guvernare, au 15 membri. Iar PNL 7. Restul vin de la minoritati, UDMR si democrati populari. Liberalii sustin ca cele 7 voturi pentru inceperea urmarii penale le apartin.

Valeria Schelean, deputat PNL: "Asa cum ne-am obisnuit, PSD face un scut in jurul penalilor lor ori de cate ori vin cereri din partea justititiei."

In schimb, Victor Ponta ii acuza pe cei din opozitie ca votul lor a fost unul politic. Seful guvernului a fost audiat 15 minute iar dezbaterile ce au urmat au durat durat mai putin de o ora. Victor Ponta s-a prezentat de doua ori in fata comisiei, de fiecare data a parut relaxat.

Lui Ciprian Nica, vice-presedintele comisiei juridice si membru al PSD, nu-i era clar la pranz ce acuzatii i se aduc premierului dar stia deja cum va vota.

"Nu stiam ca este conflict de interese, stiam de acea relatie contractuala. Pana la 16 avem timp sa citim materialul sa ne facem si noi o idee", spunea Ciprian Nica.

Votul decesiv in cazul lui Victor Ponta are loc marti la ora 10.00 in plenul Camerei Deputatilor. Cel mai probabil, cererea privind ridicarea imunitatii nu va trece, avand in vedere majoritate pe care o are PSD - de 143 de alesi, fara sa punem la socoteala PC si UDMR, care in ultima perioada au votat cu cei de la guvernare. Asadar cu cei peste 110 parlamentari, liberalii nu au prea mari sanse sa treaca aceasta cerere de incuviintare a arestarii preventive a lui Victor Ponta.


 

ora 18:35 Copresedintele PNL Alina Gorghiu a aratat luni ca liberalii nu sunt deloc impresionati de "amenintarile" premierului Victor Ponta si ale ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc.

"Le transmit premierului Romaniei si ministrului Justitiei ca amenintarile cu plangeri penale, puscarie si noi mineriade nu ne impresioneaza deloc. Atat stie sa faca partidul lui Iliescu, Nastase si Ponta, din 1990 incoace: mineriade, contrademonstratii, instigare la ura, dispret fata de cetateni si legi. Nimic nu ne poate opri sa luptam pentru dreptul la vot si pentru dreptul romanilor de a protesta, pentru egalitate in fata legii. Nimic nu ne poate convinge ca un premier cu o urmarire penala nu este altceva decat o rusine pentru Romania. Nu ne poate inchide pe toti Victor Ponta pentru a ramane Prim-ministru. Au mai fost si altii in istorie care nu suportau vocea strazii, nu sunt singurii. Pana la urma toti au pierdut puterea, indiferent de metodele represive folosite", a scris Gorghiu, luni, pe Facebook.

Declaratia sa vine dupa ce premierul Victor Ponta a lansat, luni, un apel catre liderii PNL, carora le-a cerut sa dea dovada de responsabilitate si sa inteleaga ca intr-o democratie lucrurile "nu se transeaza in strada prin forta", adaugand ca, in cazul in care acestia vor apela la astfel de miscari, social-democratii isi rezerva dreptul de a face o sesizare penala impotriva liberalilor.

Tot luni, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, le-a atras atentia liberalilor ca organizarea de "manifestari politice ilegale" in scopul impiedicarii exercitarii puterii de catre Parlament sau Guvern poate atrage raspunderea penala.

Vinerea trecuta, copresedintele PNL Vasile Blaga a anuntat ca in ziua dezbaterii motiunii de cenzura, programata pentru vineri, liberalii vor organiza un lant uman in jurul Palatului Parlamentului.

ora 18:28 Premierul Victor Ponta a declarat luni ca "nu Romania" ar avea de castigat dintr-o criza politica si instabilitatea generata de aceasta si a adaugat ca "poate are de castigat Rusia sau poate ca are de castigat vreun dusman al Romaniei".

"Dintr-o criza politica acum, instabilitate luni de zile, cearta in Parlament, alegeri anticipate, eu va spun cine are de castigat: nu Romania. Poate are de castigat Rusia sau poate ca are de castigat vreun dusman al Romaniei ca, in aceasta perioada, sa stam sa ne luptam intre noi, in loc sa facem ceea ce faceam foarte bine pana acum. Si anume, crestere economica, proiecte importante strategice. Ca de asta mergem acum, la ora 18,00, ( la Palatul Cotroceni - n.r.) sa vorbim de strategia de aparare. Ar fi cea mai mare greseala, asa incat vrem sa ne ducem la bun sfarsit mandatul. Vrem si le cerem celor de la PNL, PDL, sa nu mai foloseasca justitia in scopuri politice. Daca sunt in stare sa ne dea jos, vineri, la motiunea de cenzura", a declarat premierul, la finalul CEX al PSD, citat de Agerpres.

ora 17:30 Victor Ponta a declarat luni, la finalul sedintei CExN al partidului, ca i-a rugat pe deputatii liberali din Comisia juridica sa nu voteze politic in cazul sau, insa a fost "un pic dezamagit" sa constate ca acestia au votat in acord cu "ordinul" primit din partea copresedintelui PNL Alina Gorghiu.

"Vreau sa spun un lucru despre dezbaterea de azi din Comisia juridica si despre votul de maine din Camera Deputatilor: i-am rugat pe colegii mei, pentru o singura data, o singura data, mai mult nu, sa nu voteze politic, sa voteze juridic, ca este vorba despre Comisia juridica. În plen, sigur, votul este politic. Mi-au dat dreptate, mi-au spus colegii liberali ca asa e, ca am dreptate, dupa care au votat cei sapte liberali tot cu ordinul de la doamna Gorghiu. Nu pot decat sa spun ca sunt un pic dezamagit", a afirmat Ponta, potrvit Agerpres. 

El a adaugat ca liberalii i-au dat dreptate in sensul ca "toata lumea stie ca sa propui si sa participi la numirea unui ministru in Guvern nu e o chestie de conflict de interese". "O intelege (toata lumea - n.r.). Nici nu trebuie sa fii jurist. Eu am vorbit cu juristii din comisie, toti ceilalti, si le multumesc indiferent de partidul din care fac parte, au fost juristi si nu si-au batut joc de ceea ce au invatat la facultate", a completat Victor Ponta.

ora 16:42. Comisia Juridica a votat impotriva incuviintariii urmaririi penale in cazul lui Victor Ponta. Doar 7 din cei 26 de deputati juristi au votat pentru iar unul s-a abtinut. Comisia va face un raport prin care va recomanda plenului neinceperea urmaririi penale, care va fi remis plenului.

ora 16:35. Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat ca vrea sa infiinteze o comisie parlamentara speciala pentru evaluarea democratiei si a statului de drept

ora 16:15. Premierul a iesit de la audierile din Camera Deputatilor dupa mai putin de un sfert de ora. “Le-am spus ceea ce cred ca jurist: ca deciziile politice nu pot fi cenzurate de catre un procuror, doar cele legale. Cele politice sunt decizii politicie si atat. Orice alta interpretare ne duce in absurd. Ma voi supune deciziei lor”, a spus Ponta, referitor la audierile din Camera. Premierul s-a intors la sedinta Comitetului Executiv al PSD.

ora 16:00. A inceput sedinta Comisiei juridice a Camerei Deputatilor in care este audiat premierul Victor Ponta, pe numele caruia DNA a emis o cere de incepere a urmaririi penale, a inceput.

Forul urmeaza sa redacteze un raport in acest sens. Sedinta Comisiei se desfasoara cu usile inchise.

ora 16:00. Co-presedintele PNL Vasile Blaga a comentat acuzatiile premierului si ale ministrului Justitiei. “Vom cere Primariei autorizatie pentru miting . Am fost ministru de Interne, nu imi permit sa incalc legea”, a spus Vasile Blaga. “Eu nu am propus si nu voi propune niciodata mitinguri neautorizate. Vom face tot ce ne permite legea pentru ca Victor Ponta sa plece de la sefia Guvernului”.

ora 15:00. Inainte de audierile din Comisia Juridica, la inceputul sedintei Comitetului Executiv al PSD, premierul Ponta a facut o serie de declaratii. Seful guvernului a vorbit despre "obligatia de a indrepta abuzurile la adresa oamenilor simpli". si a facut "un apel la responsabilitate catre cei de la PDL-PNL".

"Intr-o democratie, lucrurile nu se fac in strada", a spus Ponta. "Ei aduc 1000 de oameni, noi putem aduce 10.000, ei aduc 10.000, noi putem aduce 100.000. E cea mai mare greseala pe care o poate face Romaniain acest moment. Fac apel la ultimul dram de minte pe care il au Blaga si Gorghiu sa nu dea foc tarii".

Premierul a spus si ca se va adresa procurorului general, depunand o plangere penala pe numele lui Vasile Blaga si al Alinei Gorghiu, pe baza unui articol din Codul Penal care se refera la infractiuni impotriva ordinii publice pedepsite cu inchisoare de la 10 la 20 de ani. "Si procurorul general, conform procedurii, ca si la mine, ii declara suspecti si ii cerceteaza. Si vedem atunci daca le mai place sa faca politica din Justitie. Putem sa facem acest lucru, sper sa nu fie cazul", a spus prim-ministrul.

Si ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, le-a atras atentia liberalilor ca organizarea de "manifestari politice ilegale" in scopul impiedicarii exercitarii puterii de catre Parlament sau Guvern poate atrage raspunderea penala.

Mi se pare inadmisibil si contrar practicilor democratice constitutionale ca PNL sa foloseasca un act de procedura al unui procuror pentru a cere demiterea unui guvern legitim si a crea instabilitate politica majora. Este impotriva tuturor angajamentelor asumate de Romania cu partenerii sai europeni si transatlantici ca PNL sa foloseasca justitia pentru a-si rezolva incapacitatea de a convinge populatia si membrii Parlamentului cu un program politic solid, coerent care sa ajute Romania si nicidecum sa o intoarca acolo unde se afla in anii 2009-2011", a afirmat Cazanciuc, intr-un comunicat transmis AGERPRES.
 

ora 13.30 Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, liderul PLR, este de parere ca situatia care il vizeaza pe premierul Victor Ponta poate fi privita si ca "o incercare de lovitura de stat"."Lucrurile acestea, pana in final, privite cu detasare din exterior, pot sa ii duca pe foarte multi la concluzia ca este o incercare de lovitura de stat, pentru ca lovitura de stat inseamna inlaturarea unui regim ales democratic prin institutiile de forta ale statului", a declarat Tariceanu, luni, la Senat.

Intrebat daca considera ca este un gest de normalitate faptul ca un prim-ministru numeste in Guvern persoane de pe urma carora a beneficiat de anumite avantaje materiale, Tariceanu a replicat: "Aceasta idee de a-l acuza pe prim-ministru de conflict de interese este aberanta, deoarece cunoasteti care sunt mecanismele prin care sunt numiti membrii Guvernului. In primul rand, exista cateva filtre in partidele politice, unde nominalizarile se discuta si se voteaza. Apoi, mai exista filtrul Parlamentului - cel mai important, care da votul de investitura si, in final, presedintele care semneaza decretul de numire".

Totodata, presedintele Senatului a oferit si un exemplu de situatie fictiva pentru a-si sustine afirmatia referitoare la conflictul de interese.

"Inainte de a fi prim-ministru am avut nevoie de o consultatie medicala. Acea consultatie sa presupunem, vorbesc de un caz fictiv, ca mi-a fost acordata de catre o mare somitate medicala in domeniu care putea sa fie un ipotetic ministru al Sanatatii. Vreti sa spuneti ca numirea acelei personalitati in functia de ministru al Sanatatii ne duce in situatia de conflict de interese? Si Sanatatea gestioneaza enorm de multi bani", a mai spus acesta.

Calin Popescu-Tariceanu a reiterat, de asemenea, sprijinul pe care reprezentantii PLR il ofera premierului Victor Ponta in ciuda situatiei care il vizeaza, fiindca este vorba despre un "dosar facut in pripa".

ora 13.00 Ludovic Orban a anuntat ca dezbaterea si votul motiunii de cenzura vor avea loc vineri la ora 10.00, pentru ca asa a vrut majoritatea PSD.

ora 12.35 Presedintele Klaus Iohannis se va consulta astazi la Palatul Cotroceni in primul rand cu liderii partidelor din coalitia de guvernare, iar apoi cu cei ai PNL, UDMR si minoritatilor nationale - au declarat surse oficiale citate de Agerpres. Potrivit surselor mentionate, consultarile cu liderii partidelor coalitiei de guvernare vor avea loc la 18,00, iar cele cu liderii PNL, UDMR si ai minoritatilor nationale, la ora 18,30.

"Strategia Nationala de Aparare a Tarii este un subiect important. Nu am vrut sa fie grevat de tensiunile intre Putere si Opozitie. Vrem consens pe acest document si din acest motiv am decis separarea intalnirii", au declarat surse din Administratia Prezidentiala.

Liberalii au anuntat duminica, intr-o conferinta de presa, ca nu mai recunosc legitimitatea premierului Victor Ponta, context in care vor boicota actiuni care il implica, exceptand motiunea de cenzura si dezbaterea solicitarii DNA in cazul sau. "PNL nu mai recunoaste legitimitatea lui Victor Ponta ca prim-ministru, cu exceptia motiunii de cenzura si discutarea in Camera privind avizul la cererea DNA vom refuza sa participam la orice act politic care il vizeaza pe Victor Ponta", a anuntat copresedintele PNL Alina Gorghiu.

ora 12.20 Plenul Camerei Deputatilor in care urmeaza sa se voteze cererea procurorului general privind urmarirea penala in cazul premierului Victor Ponta va avea loc marti, la ora 10,00, a declarat vicepresedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica.

"Noi am fost intr-o prima perioada de evaluare, s-a votat, in urma audierii si consultarii si cu premierul Victor Ponta, ca audierea finala sa fie astazi, la ora 16,00 -16,30, urmeaza sa decida Biroul permanent, asa incat sa putem sa intocmim raportul, iar maine (n.r.- marti), probabil orele 10,00, asa am fost informati, va fi vot final pe aceasta problema ca sa nu se lungeasca prea mult. S-a facut o prima evaluare, a fost audiat, a fost intrebat, am intrat in partea a doua a procedurii, noi trimitem acum acest raport de evaluare la Biroul permanent, care va fi la orele 14,00, iar Bp va decide daca va fi in urma propunerii noastre, ora 16,00 sau 16,30, in functie si de calendarul politic de astazi", a spus Nica, la finalul sedintei Comisiei juridice.

ora 11.55 Europarlamentarul Cristian Preda a declarat ca a cerut Legislativului de la Strasbourg sa discute criza politica din Romania si considera ca, ''in conditiile de deficit democratic din Parlamentul Romanei", se impune audierea premierului Victor Ponta in Parlamentul European.

"Am cerut deja in aceasta dimineata ca Parlamentul European sa discute criza politica din Romania in sesiunea care incepe chiar diseara. Eu cred ca in conditiile de deficit democratic din Parlamentul Romaniei se impune audierea lui Victor Ponta in Parlamentul European. Eu zic ca trebuie sa dea socoteala şi, luand in seama acest deficit in sistemul politic romanesc, solutia e, dupa parerea mea, europeana. In primul rand, sper ca aceasta solicitare a mea sa fie aprobata, se va discuta in aceasta dupa-masa (...) şi pe urma, daca e acceptata, premierul e chemat in plenul de la Strasbourg, pentru a explica de ce produce criza politica la care asistam", a spus Preda, luni, la RFI, conform Agerpres.

In opinia sa, audierea trebuie facuta pentru a clarifica daca Romania respecta criteriile politice asociate unui regim functional, unui stat de drept.

ora 10.55 Coabitarea politica nu este posibila in Romania, dar tara noastra nu are nevoie de instabilitate intr-o perioada de tensiuni regionale, considera fostul premier Adrian Nastase. "Pe fond, am aceeasi parere cu cei mai multi dintre voi in ceea ce priveste declansarea actiunii penale impotriva premierului Ponta. Ma calauzeste vechea intelepciune - 'cui prodest' (n.r. - cui foloseste)? Este destul de clar obiectivul urmarit. Ajung insa la o concluzie trista. Nu suntem capabili de coabitare politica. (...) Si in alte tari exista segmentari politice, 'tabere' opuse, dar ele pot convietui pasnic in asteptarea urmatorului moment electoral. La noi acest lucru este imposibil", a afirmat Nastase luni, intr-o postare pe blog intitulata "Imposibila coabitare".

Fostul premier a aratat, in sprijinul acestor afirmatii, ca in 2004 fostul presedinte Traian Basescu dadea ca argument pentru alegerea lui ca presedinte riscul ca intreaga putere sa fie stransa la nivelul PSD - care la acel moment detinea guvernarea.

ora 11.45 Conform unor surse politice, textul motiunii de cenzura a liberalilor impotriva Guvernului Ponta va fi citit in aceasta dupa-amiaza in Parlament, chiar in acelasi timp cu audierea lui Victor Ponta in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor. Din acest motiv, liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputatilor, Ludovic Orban, a inceput sa dea SMS-uri liberalilor, sa se mobilizeze, ca sa nu fie sala goala cand se va citi textul motiunii de cenzura.

De asemenea, social-democratii vor sa fixeze data votarii motiunii de cenzura pentru vineri, 12 iunie. Liberalii spun ca aceasta data a fost aleasa special, pentru ca vinerea, de obicei, parlamentarii sunt plecati in tara.

ora 11.30 Victor Ponta face o scurta declaratie pe holurile Parlamentului:

Victor Ponta: N-am ce dosar sa studiez si nici n-am nevoie de avocat. Vin, imi spun punctul de vedere...
Reporter: Nu sunteti curios ce contin aceste 5 volume?
Victor Ponta: Nu. Asta o sa studieze avocatii dupa aceea. Important este ca la ora 16 ma prezint, sunt audiat de colegii mei, dansii fac un raport si maine vreau sa fie votul in plen, ca sa nu .. Nu e bine nici pentru Parlament, nici pentru Guvern sa tragem cumva de timp. Au fost de acord absolut toti, a fost unanimitate, le multumesc pentru asta. La ora 16 ma prezint aici si va multumesc.
Reporter: Domnule premier, ati declarat ca ..
Victor Ponta: Adineauri am spus ca nu fac nicio declaratie pana la ora 16.00. E in limba romana, nu, ce-am zis? La ora 16 ne vedem din nou, nu-i mai corect asa?

ora 11.20 Premierul Victor Ponta a ajuns la Camera Deputatilor si participa la sedinta Comisiei Juridice, care va stabili cand va fi dat votul pentru o eventuala ridicare a imunitatii, in vederea urmaririi penale.

ora 11.15 Conform unor surse politice, premierul Victor Ponta va fi audiat astazi de deputatii din Comisia Juridica la ora 16.00. De asemenea, votul final in privinta cererii procuroriilor de ridicare a imunitatii va fi dat marti, 9 iunie.

ora 11.00 Premierul Victor Ponta este asteptat la Comisia Juridica din Camera Deputatilor, pentru a-si studia dosarul prin care procurorii au cerut dispunerea urmaririi penale.

Zi importanta pentru PSD. Social-democratii se confrunta cu primele efecte ale loviturii DNA la adresa lui Ponta

Primul eveniment are loc la ora 11.00, cand membrii comisiei juridice din Camera Deputatilor se vor intalni pentru a discuta despre dosarul lui Ponta in care DNA a dispus inceperea urmaririi penale si pentru care presedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia. Deputatii trebuie sa stabileasca data la care se va lua in discutie ridicarea imunitatii lui Victor Ponta, asa cum cer procurorii anticoruptie.

Urmeaza la ora 13.00 un alt episod important pentru Victor Ponta. Birourile reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului vor stabili calendarul motiunii de cenzura, care a fost depusa vineri de PNL, prin care se cere demisia premierului. In prezent, sansele adoptarii unei astfel de motiuni sunt destul de mici, insa miza acestui document a crescut dupa cererea DNA de urmarire penala a lui Victor Ponta, astfel incat este posibil ca negocierile dintre PNL si celelalte partide (pentru votarea motiunii de demitere a premierului) sa fie influentate de acest scandal.

Apoi, la ora 15.00, toti sefii organizatiilor teritoriale PSD vin la Bucuresti, pentru a-l sustine pe Victor Ponta. De ce este nevoie de o astfel de actiune, dupa ce, deja, membrii coalitiei de guvernare au anuntat ca il sustin pe premier? Liderii PSD trebuie sa arate ca sunt uniti in fata acuzatiilor DNA la adresa lui Victor Ponta, care - daca ar pierde functia de premier - ar putea fi o lovitura si pentru partid, deoarece ar risca sa piarda guvernarea, "cu un an inainte de alegerile locale si cu un an si jumatate inainte de alegerile parlamentare", dupa cum a explicat in emisiunea "Dupa 20 de ani" sociologul politic Alin Teodorescu.

Pana acum, aproape toti liderii judeteni ai PSD au trimis comunicate de presa in care au explicat cat de benefica pentru Romania este guvernarea lui Victor Ponta, subliniind faptul ca acuzatiile DNA nu sunt intemeiate.

Nu in ultimul rand, tot luni, 8 iunie, la Palatul Cotroceni de la ora 18.00 au loc consultari intre presedintele Klaus Iohannis si reprezentantii partidelor parlamentare. Desi tema anuntata se refera la Strategia Nationala de Aparare, este foarte posibil ca seful statului sa abordeze si cazul lui Victor Ponta, caruia i-a cerut deja demisia, din cauza acuzatiilor Directiei Nationale Anticoruptie.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Marian Vanghelie, mesaj din spatele gratiilor pentru Ponta.
Marian Vanghelie, mesaj din spatele gratiilor pentru Ponta. "Victore, din cauza lui Oprea iti sacrifici partidul"

Aflat in arest preventiv, primarul suspendat al sectorului 5 i-a transmis prin intermediul Facebook un mesaj premierului Victor Ponta, fostul sau sef de partid.

Reactiile Opozitiei dupa ce premierul Ponta a anuntat ca nu demisioneaza. Gorghiu:
Reactiile Opozitiei dupa ce premierul Ponta a anuntat ca nu demisioneaza. Gorghiu: "A luat ostatic statul roman"

Dupa ce premierul a anuntat ca nu isi da demisia ca urmare a acuzatiilor ce i se aduc, liderii liberali au reactionat imediat.

Victor Ponta nu demisioneaza din functia de premier, deoarece se considera nevinovat:
Victor Ponta nu demisioneaza din functia de premier, deoarece se considera nevinovat: "Voi contesta ordonanta procurorului"

Premierul Victor Ponta a declarat duminica, dupa sedinta liderilor coalitiei de guvernare, ca nu are nicio intentie de a se lupta cu justitia si a precizat ca se considera nevinovat de acuzatiile pe care i le aduce DNA.

Cum va arata Romania cu Victor Ponta in continuare, ca premier acuzat de DNA? Sociologul Alin Teodorescu, la
Cum va arata Romania cu Victor Ponta in continuare, ca premier acuzat de DNA? Sociologul Alin Teodorescu, la "Dupa 20 de ani"

Sociologul institutului de sondare a opiniei publice IMAS, Alin Teodorescu, a fost invitatul emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la PRO TV si online pe PROTV NEWS, de la ora 10.00.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.