Iohannis si Ponta, fata-n fata pentru prima data dupa refuzul demisiei. PNL nu a vrut sa stea la aceeasi masa cu premierul

Ultima actualizare: 11-06-2015 06:55

Presedintele Klaus Iohannis s-a consultat luni cu liderii formatiunilor si partidelor parlamentare cu privire la Strategia Nationala de Aparare.

Klaus Iohannis si Victor Ponta au stat astazi fata-n fata pentru prima data, dupa ce premierul a refuzat sa demisioneze asa cum i-a cerut seful statului. S-au intalnit la Cotroceni impreuna cu toti liderii partidelor politice pentru a discuta ''Strategia Nationala de Aparare a Tarii''.  Reprezentantii PNL au refuzat sa stea la aceeasi masa cu Victor Ponta asa ca au fost programati cu o jumatate de ora  mai tarziu.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, in debutul consultarilor avute cu reprezentantii PNL, UDMR si grupul minoritatilor pe tema Strategiei Nationale de Aparare a Tarii, ca acest document trebuie adoptat inca din actuala sesiune parlamentara, relateaza Agerpres.

"Multumesc ca v-ati facut timp, cu toate ca in Parlament a fost mult de lucru azi, dar am tinut sa va prezint personal documentul numit Strategia Nationala de Aparare, document de o importanta foarte mare si care trebuie, dupa parerea mea, sa isi continue parcursul si sa fie adoptat inca in aceasta sesiune a Parlamentului", a spus Iohannis, la inceputul discutiilor.

Klaus Iohannis a sustinut la intalnirea cu liderii partidelor si formatiunilor politice parlamentare privind Strategia Nationala de Aparare a Tarii, ca este nevoie ca rigoarea, claritatea si corectitudinea sa fie readuse in cadrul normativ in ceea ce priveste securitatea nationala.

"In cadrul discutiilor, Presedintele Romaniei a expus viziunea care a stat la baza elaborarii Strategiei, precum si principalele elemente de noutate pe care aceasta le aduce. Domnul presedinte Klaus Iohannis a subliniat ca Strategia Nationala de Aparare se adreseaza cetatenilor, societatii in ansamblul sau si institutiilor statului si ca este nevoie sa readucem rigoarea, claritatea si corectitudinea in tot ceea ce tine de cadrul normativ care priveste securitatea nationala. Noutatea Strategiei este data de contextul evolutiilor din regiune, dimensiunea de prevenire, conceptul de securitate nationala extinsa, efortul comun al institutiilor responsabile si definirea intereselor si obiectivelor nationale de securitate intr-o maniera care tine cont de asteptarile cetatenilor si societatii", a informat Administratia Prezidentiala printr-un comunicat de presa.

In cadrul consultarilor cu reprezentantii partidelor politice, Iohannis a subliniat obligatia consolidarii credibilitatii strategice a Romaniei atat la nivel intern, cat mai ales la nivel extern, date fiind noile provocari si riscuri de securitate de la nivel regional si international.

"Procesul de constructie a unei Romanii puternice in Europa si in lume trebuie sa porneasca de la intarirea proceselor democratice si a celor din domeniul securitatii nationale din tara noastra. Continuitatea in respectarea angajamentelor strategice asumate in cadrul NATO si UE, precum si predictibilitatea in actiuni, in mod deosebit in ceea ce priveste domeniile securitatii nationale si apararii, sunt, de asemenea, necesare", se arata in comunicat.

In conformitate cu prevederile din Constitutia Romaniei si Legea 473 din 2004 privind planificarea apararii, presedintele Romaniei, in cel mult sase luni de la depunerea juramantului, prezinta Parlamentului, spre dezbatere si adoptare, Strategia Nationala de Aparare a Tarii, document fundamental de planificare a apararii la nivel national. Procesul de consultari pentru elaborarea noii Strategii Nationale de Aparare a demarat in luna februarie a acestui an si a inclus discutii si dezbateri cu reprezentanti ai Parlamentului Romaniei, ai societatii civile si mediului universitar, precizeaza sursa citata.
 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO