Motiunea de cenzura a PNL a fost citita in plenul Parlamentului: "Ponta, oricat ai minti si insela, nu poti prosti poporul!"

Ultima actualizare: 11-06-2015 06:55

In plin scandal la varful politicii romanesti, liberalii vor sa-l demita pe Victor Ponta si sa preia guvernarea. Reprezentantii opozitiei au citit luni in plenul Parlamentului, motiunea de cenzura, numita "Dreptul la vot, nu e o lozinca".

In text, reprezentantii dreptei il acuza pe premier ca a vrut sa ajunga presedinte al Romaniei prin "sabotarea deliberata", a romanilor din diaspora. Nici cel vizat, nici colegii sai din PSD, nu au fost in sala ca sa auda criticile.

Liberalii vor sa il demita pe premier si incearca sa preia guvernarea pe motiv ca Victor Ponta ar fi "calcat in picioare" dreptul la vot, garantat de Constitutie.

Viorel Badea, deputat: "Victor Ponta, oricat te-ai dedubla, oricat ai minti si insela, oricat ai incerca sa gasesti alti vinovati pentru ceea ce faci, nu poti prosti acest popor. Ti-a aratat-o verde in fata la alegerile prezidentiale, dar se pare ca nu ai inteles nici acum ce ai pierdut."

Premierul nu a fost in sala ca sa auda ce ii imputa liberalii.

Viorel Badea, deputat: "Ganditi-va ca daca le refuzati dreptul de a alege, va refuzati dreptul de a mai fi ales. Acei romani trimit in tara mai multi bani decat orice investitor strain. Acei romani pe care ii ignorati voi cei de la PSD, au parinti si copii in Romania. Din munca acelor romani vin taxe si impozite sta guvernul sustinut pana acum de majoritatea parlamentara."

Votul final pe motiune se va da vineri. Singurii care au spus ca vor vota "pentru" demiterea lui Victor Ponta sunt cei 13 parlamentari care, alaturi de Mircea Geoana au infiintat Partidul Social Romanesc.

Pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata, ar fi nevoie de cel putin 278 de voturi din totalul celor 555 de senatori si deputati. PNL are 175 de alesi, asa ca ar avea nevoie de toate cele 55 de voturi ale UNPR, de 25 de voturi de la maghiari, inca 20 de la PC plus de sustinerea celor 18 liberali care l-au urmat pe Calin Popescu Tariceanu.

Gabriel Oprea a anuntat deja ca UNPR nu il va trada pe Victor Ponta. La fel a procedat si Calin Popescu Tariceanu.

Solicitarile Partidului National Liberal

In document PNL solicita retragerea increderii Guvernului. In sala au fost prezenti 183 de parlamentari, iar textul a fost citit de senatorul liberal Viorel Badea. Premierul Victor Ponta si majoritatea membrilor cabinetului sau nu au participat la sedinta plenului reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, potrivit Agerpres.

"Motivul fundamental pentru care consideram ca trebuie, acum, sa retrageti increderea acestui Guvern este faptul ca si-a batut joc de ceea ce este mai sfant intr-o democratie", sustin semnatarii motiunii de cenzura. Potrivit PNL, "Guvernul Ponta a incalcat Constitutia si a savarsit abuzuri inimaginabile".

PNL afirma ca motiunea de cenzura ar fi putut fi axata pe "incompetenta" lui Victor Ponta si a ministrilor sai, pe "proasta" guvernare, dand ca exemplu gestionarea cardului de sanatate, "operatiunea bacsisul". Liberalii mai considera ca singura solutie pentru deblocarea introducerii votului prin corespondenta este schimbarea echipei guvernamentale.

Liderul deputatilor PNL, Ludovic Orban, a declarat ca motiunea de cenzura depusa de liberali impotriva Guvernului Ponta va fi dezbatuta si votata vineri dimineata, deoarece asa a dorit majoritatea PSD-PC-PLR.

"Citirea motiunii de cenzura se face astazi de la ora 17.30. Dezbaterea si votul pe motiunea de cenzura incep vineri la ora 10.00. Asta a fost propunerea majoritatii guvernamentale. Noi am solicitat, daca tot se citeste astazi motiunea, sa fie dezbaterea si votul la motiune joi, asa cum a fost procedura, dar a trecut propunerea majoritatii guvernamentale". - a spus Ludovic Orban.

Intrebat daca social-democratii au fixat strategic data votarii motiunii inr-o vineri, ca sa fie mai multi absenti, Orban a recunoscut ca in aceasta zi a saptamanii, parlamentarii ... nu prea vin la plen: "Vineri, de regula, este o zi care nu este o zi de lucru in plen, in mod uzual. Parlamentarii nu sunt foarte obisnuiti sa vina in plenul Camerei si Senatului vineri. In mod evident cred ca fiind totusi o motiune de cenzura o sa aiba bunul simt si reprezentantii majoritatii guvernamentale sa faca bine sa vina la vot."

Pe de alta parte, Ludovic Orban sustine ca PNL nu are inca un punct de vedere al UDMR-ului in privinta sustinerii motiunii de cenzura.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO