Culisele scandalului din Parlament. Liviu Dragnea, discurs furibund și un gest rar


Ultimul update: Vineri 15 Februarie 2019 20:00
Data publicarii: Vineri 15 Februarie 2019 18:21
Categorie: Stiri Politice

Cu mare întârziere, Parlamentul României a adoptat vineri legea bugetului de stat pentru acest an. Textul vine cu două veşti bune pentru copii: alocaţii majorate de la 84 la 150 de lei şi mese calde în toate şcolile de stat. 

Ambele au fost propuse de Partidul Naţional Liberal, dar nu au trecut fără scandal. Iritat că au fost votate pentru că mulţi dintre parlamentarii puterii nu erau în sală, Liviu Dragnea a atacat opoziţia într-un discurs furibund.

Dragnea a acuzat că textele sunt demagogice pentru că NU propun şi sursa de finanţare corectă. Apoi, a anunţat că vor fi acceptate, dar că astfel creşte deficitul.

Robert Ionatan Sighiartău, deputat PNL: Viitorul copiilor nu se negociază!
Din sală: Du-te mă, acasă!
Robert Ionatan Sighiartău, deputat PNL: Pentru clientela pesedistă aveţi bani, pentru cele 27 de ministere şi 130 de secretari de stat aveţi bani, pentru amante, nepoţi aveţi. Distrugeţi țara! Daţi-vă demisia!

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: "Dau foarte rar dreptul la replică pentru că ar trebui să stau numai la microfon având în vedere câţi oameni obsedaţi sunt în această sală. E un amendament demagogic, un amendament care nu poate fi pus în aplicare, făcut de oameni care habar nu au de reguli şi legislaţia fiscală."

Liderul PSD a catalogat drept demagogic amendamentul prin care PNL propune majorarea de la 84 la 150 de lei a alocaţiilor pentru copiii mai mari de doi ani, şi de la 200 la 300 de lei pentru cei mai mici.

Dragnea a acuzat că textul scris de PNL nu poate fi pus în aplicare pentru că are o sursă de finanţare greşită şi că majorează deficitul la 2,55 la 2,76% din PIB.

După o pauză, în care şi-a chemat colegii la o şedinţă fulger şi s-a sfătuit îndelung cu ministrul finanţelor, acelaşi Dragnea a vorbit în fața plenului reunit, ceea ce se întâmplă rar şi a anunţat soluţia.

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: "După ce legea bugetului de stat va intra în vigoare, guvernul trebuie să emită o OUG pentru a modifica legea alocaţiilor de stat pentru a putea într-adevăr mări legea alocaţiilor de stat ca să le primească copiii."

Potrivit unor surse, iniţial, social-democraţii au luat în calcul reluarea votului pentru a respinge majorarea alocaţiilor. Apoi au anunţat că sunt de acord chiar dacă nu sunt fonduri şi chiar s-au lăudat că au îndreptat greşeala opoziţiei.

Ionatan Sighiartău, deputat PNL: "PSD şi ALDE au votat împotriva majorării alocaţiilor, să vă fie ruşine"

Liviu Dragnea: "Vreau să vă mulţumesc pentru acest vot pentru că abia acum există bani cu adevărat pentru copii. Restul e circ."

Mai mult, PSD a anunţat pe pagina oficială majorarea alocaţiilor. E drept, trei dintre aleşii PSD... au votat amendamentul.

Plenul reunit a votat şi ca elevii din şcolile de stat să primească o masă caldă şi, de asemenea, a diminuat bugetele serviciilor secrete pentru că banii să se ducă, aşa cum a cerut Liviu Dragnea, pentru programe în sănătate - Vitamina D, Panorama şi Teste markeri tumorali.

Viorica Dăncilă prim ministru: "E un buget realist şi cu perspectivă pentru România."

Nu de aceeaşi părere este şi preşedintele Klaus Iohannis, care i-a acuzat pe cei de la PSD și ALDE că au dus populismul și demagogia în zona iresponsabilității grave, dar şi că bugetul nu respecta decloc aşteptările românilor.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO