Este condiționată deschiderea școlilor de dorința profesorilor de a se vaccina? Interviu cu ministrul Educației

Ultima actualizare: 09-01-2021 11:49

Elevii se întorc luni, 11 ianuarie, la ore, din vacanța de iarnă, însă nu și în școli. Autoritățile au decis că primul semestrul să se încheie în format online.

În tot acest timp, milioane de părinți, elevi și profesori se întreabă când vor reveni elevii în bănci și cum vor recupera toată țară materia pierdută, mai ales cei din anii terminali, care au examene peste 5 luni.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a avut o serie de consultări cu reprezentanții elevilor și ai părinților, iar data de 8 februarie a fost agreată pentru revenirea în școli... însă cu anumite condiții.

El a declarat că, în 8 februarie, autoritățile nu exclud niciun scenariu în ceea ce privește redeschiderea cursurilor cu prezență fizică la școală.

Într-un interviu acordat jurnaliștilor Roxana Hulpe și Cosmin Stan, într-o ediție specială a Știrilor Pro TV, ministrul Educației a explicat faptul că Ministerul Educației se află în prezent într-un proces de colectare a informațiilor referitoare la situația epidemiologică a elevilor, dar și a centralizării datelor privind cadrele didactice care doresc să se vaccineze împotriva Covid-19.

În funcție de aceste două elemente, a precizat Cîmpeanu, se va lua o decizie privind începerea școlii ”în format fizic” din  8 februarie.

Urmează 3 săptămâni de învățământ online, începând cu data de 11 ianuarie până în 29 ianuarie. Apoi, așa cum am declarat, ne dorim cu toții să deschidem semestrul 2 în format fizic. Acest lucru se va întâmpla sub rezerva evoluției epidemiologice. Știm cu toții, după vacanța de iarnă sunt necesare 14 zile pentru a vedea evoluția ratei de infectare, deci ajungem la jumătatea lunii ianuarie, vom avea aceste date. De asemenea, vom avea raportările numerice cu privire la disponibilitatea personalului din învățământ pentru vaccinarea anti covid, tot la jumătatea lunii ianuarie, mai exact pe 15 ianuarie, după amiază, orele 16.00.

În funcție de aceste două elemente, în funcție de analiza măsurilor luate de alte state care se confruntă cu situații asemănătoare și în funcție, foarte important, de raportările care au ca obiect estimările numărului de elevi aflați în situație de risc pentru neîncheierea mediilor aferente semestrului 1, din cauza dificultăților înregistrate pe parcursul procesului de predare învățare online, se va lua această decizie de către reprezentanții Ministerului Educației, care vin cu realitățile din educație, și cei cu competențe în domeniul medical, campania de vaccinare și Comitetul Național pentru Situații de Urgență.” - a spus ministrul Educației la Știrile Pro TV.

Cîmpeanu nu a vrut să spună clar dacă denumărul profesorilor care se vor vaccina împotriva Covid-19 depinde și deschiderea școlilor în sistem normal, cu prezență fizică.

Roxana Hulpe: Haideți să le luăm pe rând. Este condiționată deschiderea școlilor de dorința profesorilor de a se vaccina?

Ministrul Sorin Cîmpeanu: ”Orice profesor care se va vaccina va însemna o diminuare, cât de mică, a riscului de transmitere a acestui virus.”

Cât despre informațiile care au apărut public despre faptul că numărul profesorilor doritori de vaccin ar fi unul mic, ministrul Cîmpeanu nu crede în aceste sondaje.

Cosim Stan: Dacă procentul profesorilor care doresc să se vaccineze va fi foarte mic, cum am auzit că ar fi de fapt, asta ..”

Ministrul Sorin Cîmpeanu:Ceea ce ați auzit, ați auzit sondaje făcute pe eșantioane de câteva mii de profesori. Noi am cerut o raportare pentru toți cei 340.000 de angajați ai sistemului de învățământ și acelea vor fi datele reale.”

Concluzia este una singură. În momentul de față nu se știe nimic sigur despre deschiderea fizică a școlilor în România din 8 februarie.

Ministrul Educației spune că orice scenariu este posibil, chiar și acela care prevede că doar anumite școli se vor putea deschide. 

”Pe data de 8 februarie, în funcție de rezultatul acestor analize, pe care le vom avea doar în a doua jumătate a lunii ianuarie, nu excludem niciun scenariu. Nici măcar acela al redeschiderii prioritare în zonele care au rată de infectare mai mică sau a redeschiderii prioritare pentru grădinițe și învățământ primar. Sau prioritatea acordată elevilor din clasele a 8-a și a 12-a care vor susține examene naționale. Niciun scenariu nu va fi exclus.” - a mai spus ministrul la Știrile Pro TV.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO