Copiii reîncep luni cursurile online. Școlile rămân închise până pe 8 februarie
De luni, copiii se întorc din vacanţa de iarnă, dar nu şi în bănci, ci la cursuri online până pe 8 februarie. Guvernul a stabilit miercuri că Ministrul Educaţiei poate să ţină şcolile închise până la începutul celui de al doilea semestru.
În tot acest timp, mii de elevi rupţi de profesorii şi învăţătorii lor sunt în urmă cu materia, iar cei mici, mai ales de la ţară, abia ştiu să scrie şi să citească. Ar putea fi chemaţi la cursuri şi în vară. Este una dintre opţiunile analizate de specialişti.
Un elev de clasa a 2-a la şcoala din Flămânzi, judeţul Botoşani, primeşte lecţiile în plic o dată pe săptămână şi se luptă singur să învețe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reporter: ''De când au început orele on-line, ai reuşit să participi vreodată?
Mădălin, elev în clasa a II-a: „Nu.”
Reporter: „De ce?”
Mădălin: „Nu am avut telefon”.
Simona Vainer, mama lui Madalin: „Nu pot să stau ca să îi duc mânuţa şi să îi arăt cum să scrie”.
Ca Madalin, în tot judeţul sunt în jur de 6.500 de elevi care nu au participat la cursuri online în acest an şcolar.
Andrei a primit tableta abia ieri.
Singurele momente în care Andrei şi sora lui, Bianca ,elevă în clasa a 2-a, au avut legătură cu şcoala au fost cele în care dascălii au venit la poarta să le aducă temele.
Ionuţ Antohi, tatăl copiilor: „Copiii nu pot şi nu au niciun viitor”.
În toată ţara, sunt sute de mii de fetiţe şi băieţi care au ratat un an de şcoală pentru că nu au acces la tehnologie.
În tot acest timp însă, la Bucureşti se aşteaptă raportări cu situaţia din ţară. Până pe 11 ianuarie, şcolile trebuie să trimită numărul elevilor care au rămas în urmă cu materia pentru că nu au avut acces la internet, calculatoare ori profesori pregătiţi şi nu li se pot încheia mediile pentru că au fost rupţi de şcoală şi nu au note. Însă cum vor recupera materia aceşti elevi? Nu există soluţii oficiale, iar Ministrul Educaţiei vorbeşte deocamdată doar de responsabilitatea dascălilor.
Ministru Educației: „Trebuie intervenit prsonalizat cu acţiuni remediale. Este un set întreg de măsuri, o şcoală de vară este una dintre măsuri. Cadrul didiactic va trebuie să aprecieze ce a asimilat elevul în funcţie de ce ar fi trebuit să asimileze conform programei şi să decidă un set de soluții'”.
Responsabilii vor lua o decizie în privinţa şcolilor abia în a doua jumătate a lunii ianuarie, în funcţie de doi parametri.
Sorin Câmpeanu, ministrul Educației: ''Doi parametri importanţi: evoluţie epidemiologică, rată de infectare după vacanţa de iarnă , al doilea evoluţie campanie de vaccinare. Am cerut datele din fiecare scoală din România pentru a afla disponibilitatea celor care doresc să se vaccineze e vorba despre 340 de mii de persoane''.
Dacă şcolile vor rămâne totuşi închise, cei din minister analizează o evaluare flexibilă a elevilor. Ar putea însemna o reducere a numărului de materii şi notarea pe baza unor noi criterii.