Dacian Ciolos: Ordonanta privind votul romanilor din Diaspora, pusa in dezbatere publica pana la mijlocul lui august
Prim-ministrul Dacian Ciolos a anuntat ca Legea alegerilor parlamentare va fi modificata printr-o ordonanta de urgenta, iar proiectul va fi pus in dezbatere publica pana la mijlocul lunii august.
Proiectul va avea prevederi noi legate de modul in care vor putea vota romanii cu domiciliul sau resedinta in strainatate.
"Zilele trecute am informat liderii partidelor parlamentare despre intentia noastra de a modifica legea alegerilor Senatului si Camerei Deputatilor, partea din lege care vizeaza alegerile in strainatate. Obiectivul este de a veni cu anumite clarificari si de a elimina posibiltatea unor interpretari care sa ingradeasca dreptul la vot al romanilor din strainatate", a declarat premierul Dacian Ciolos la inceputul sedintei de guvern, conform news.ro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prim-ministrul a precizat ca legea actuala, modificata in 2015, prevede doua facilitati noi pentru desfasurarea scrutinului in strainatate, pe de-o parte votul prin corespondenta si pe de alta parte posibilitatea ca cel putin 100 de alegatori romani din strainatate sa solicite crearea unei sectii de vot in localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta, ambele facilitati fiind conditionate de inscrierea in registrul electoral.
"Cu toate eforturile care au fost facute, in momentul de fata, undeva peste 3500 de romani din strainatate s-au inscris in registrul electoral pentru diferite motive care nu tin doar de faptul ca n-au avut cunostinta de aceasta posibiltate. Tinand cont de aceste lucruri, dar si de constatarea ca legea are cateva deficiente pentru ca nu ia in calcul ce se intampla daca numarul de cetateni inscrisi in registrul electoral este este foarte mic, deci in ce fel punem in aplicare aceste facilitati pentru ca asta am inteles ca era obiectivul acestei legi, de a crea facilitati noi pentru votul romanilor din strainatate", a afirmat Ciolos, adaugand ca asa cum sunt formulate lucrurile in momentul de fata, cu acet numar foarte mic inscris in registrul electoral riscam sa existe ”chiar restrictii mai mari decat in anii trecuti pentru votul din strainatate.
Premierul i-a cerut ministrului delegat pentru relatii cu romanii de pretutindeni, Maria Ligor, in coordonare cu ministerul de Externe, cu Cancelaria prim-ministrului si cu Autoritatea Electorala Permanenta sa se gandeasca la un proiect de ordonanta de urgenta prin care sa fie clarificate aceste lucruri si sa fie precizate mai bine conditiile prin care se poate vota in straunatate, pastrand ”spiritul legii, asa cum a fost decisa de Parlament”.
"In acest sens am dat aceste cateva elemente liderilor partidelor politice cu care, doamna ministru Ligor, o sa va rog, in perioada urmatoare, sa va intalniti ca sa le explicati mai in detaliu intentiile noastre, sa vedeti care sunt obseravtiile lor in asa fel incat in pana la mijlocul lunii august cel tarziu sa putem pune in dezbatere publica acest proiect de ordonanta pe care sa-l adoptam imediat ce Parlamentul revine din vacanta parlamentara si sa ne putem pregati in conditii bune pentru alegeri", a aratat Ciolos.
Autoritatea Electorala Permanenta a anuntat, luni, ca au fost validate 3.613 cereri de inscriere in Registrul Electoral depuse de alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate, cu putin peste 500 in plus fata de situatia prezentata saptamana trecuta.
Copresedintele ALDE Daniel Constantin a anuntat, marti, ca premierul a informat ca Guvernul a avut initiativa de a modifica legea votului prin corespondenta, printr-o ordonanta de urgenta, si a adaugat ca actualul Guvern, presedintele si cei de la PNL, care au propus legea, trebuie sa isi asume organizarea alegerilor si riscul unei prezente mici la vot, la parlamentare, in diaspora.