Dacian Ciolos: Ordonanta privind votul romanilor din Diaspora, pusa in dezbatere publica pana la mijlocul lui august

×
Codul embed a fost copiat

Prim-ministrul Dacian Ciolos a anuntat ca Legea alegerilor parlamentare va fi modificata printr-o ordonanta de urgenta, iar proiectul va fi pus in dezbatere publica pana la mijlocul lunii august.

Proiectul va avea prevederi noi legate de modul in care vor putea vota romanii cu domiciliul sau resedinta in strainatate.

"Zilele trecute am informat liderii partidelor parlamentare despre intentia noastra de a modifica legea alegerilor Senatului si Camerei Deputatilor, partea din lege care vizeaza alegerile in strainatate. Obiectivul este de a veni cu anumite clarificari si de a elimina posibiltatea unor interpretari care sa ingradeasca dreptul la vot al romanilor din strainatate", a declarat premierul Dacian Ciolos la inceputul sedintei de guvern, conform news.ro.

Prim-ministrul a precizat ca legea actuala, modificata in 2015, prevede doua facilitati noi pentru desfasurarea scrutinului in strainatate, pe de-o parte votul prin corespondenta si pe de alta parte posibilitatea ca cel putin 100 de alegatori romani din strainatate sa solicite crearea unei sectii de vot in localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta, ambele facilitati fiind conditionate de inscrierea in registrul electoral.

"Cu toate eforturile care au fost facute, in momentul de fata, undeva peste 3500 de romani din strainatate s-au inscris in registrul electoral pentru diferite motive care nu tin doar de faptul ca n-au avut cunostinta de aceasta posibiltate. Tinand cont de aceste lucruri, dar si de constatarea ca legea are cateva deficiente pentru ca nu ia in calcul ce se intampla daca numarul de cetateni inscrisi in registrul electoral este este foarte mic, deci in ce fel punem in aplicare aceste facilitati pentru ca asta am inteles ca era obiectivul acestei legi, de a crea facilitati noi pentru votul romanilor din strainatate", a afirmat Ciolos, adaugand ca asa cum sunt formulate lucrurile in momentul de fata, cu acet numar foarte mic inscris in registrul electoral riscam sa existe ”chiar restrictii mai mari decat in anii trecuti pentru votul din strainatate.

Citește și
Dacian Ciolos
Noua Strategie Nationala Anticoruptie, lansata astazi de Guvernul Ciolos. "Coruptia poate sa ucida, literalmente"
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Premierul i-a cerut ministrului delegat pentru relatii cu romanii de pretutindeni, Maria Ligor, in coordonare cu ministerul de Externe, cu Cancelaria prim-ministrului si cu Autoritatea Electorala Permanenta sa se gandeasca la un proiect de ordonanta de urgenta prin care sa fie clarificate aceste lucruri si sa fie precizate mai bine conditiile prin care se poate vota in straunatate, pastrand ”spiritul legii, asa cum a fost decisa de Parlament”.

"In acest sens am dat aceste cateva elemente liderilor partidelor politice cu care, doamna ministru Ligor, o sa va rog, in perioada urmatoare, sa va intalniti ca sa le explicati mai in detaliu intentiile noastre, sa vedeti care sunt obseravtiile lor in asa fel incat in pana la mijlocul lunii august cel tarziu sa putem pune in dezbatere publica acest proiect de ordonanta pe care sa-l adoptam imediat ce Parlamentul revine din vacanta parlamentara si sa ne putem pregati in conditii bune pentru alegeri", a aratat Ciolos.

Autoritatea Electorala Permanenta a anuntat, luni, ca au fost validate 3.613 cereri de inscriere in Registrul Electoral depuse de alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate, cu putin peste 500 in plus fata de situatia prezentata saptamana trecuta.

Copresedintele ALDE Daniel Constantin a anuntat, marti, ca premierul a informat ca Guvernul a avut initiativa de a modifica legea votului prin corespondenta, printr-o ordonanta de urgenta, si a adaugat ca actualul Guvern, presedintele si cei de la PNL, care au propus legea, trebuie sa isi asume organizarea alegerilor si riscul unei prezente mici la vot, la parlamentare, in diaspora.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Materia care ii va invata pe elevi sa fie cinstiti ar putea intra in programa de clasa a XI-a.
Materia care ii va invata pe elevi sa fie cinstiti ar putea intra in programa de clasa a XI-a. "Asa putem preveni coruptia"

In programa clasei a XI-a va intra o noua materie, Educatia Juridica. Asa prevede proiectul noii Strategii Nationale Anticoruptie, care a fost lansata marti, la Palatul Victoria.

Noua Strategie Nationala Anticoruptie, lansata astazi de Guvernul Ciolos.
Noua Strategie Nationala Anticoruptie, lansata astazi de Guvernul Ciolos. "Coruptia poate sa ucida, literalmente"

Coruptia, coroborata cu indiferenta, poate sa ucida literalmente, a declarat premierul Dacian Ciolos, marti, in deschiderea dezbaterii publice privind noua Strategie Nationala Anticoruptie.

Reactiile liderilor mondiali la evenimentele din Turcia. Dacian Ciolos: Condamn actiunile de violenta si agresiune
Reactiile liderilor mondiali la evenimentele din Turcia. Dacian Ciolos: Condamn actiunile de violenta si agresiune

Premierul Dacian Ciolos a scris, sambata, pe Facebook, ca a condamnat actiunile de violenta si agresiune asupra institutiilor statului democratic alese din Turcia din timpul tentativei de lovitura de stat.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.