Noua Strategie Nationala Anticoruptie, lansata astazi de Guvernul Ciolos. "Coruptia poate sa ucida, literalmente"
Coruptia, coroborata cu indiferenta, poate sa ucida literalmente, a declarat premierul Dacian Ciolos, marti, in deschiderea dezbaterii publice privind noua Strategie Nationala Anticoruptie.
"Coruptia ucide! Va amintiti de acest slogan, in urma doar cu cateva luni, si iata ca vedem astazi, in multe situatii - coruptia coroborata cu indiferenta - si e important sa subliniem acest lucru - poate sa ucida literalmente, am vazut cazuri in sanatate, si poate sa ucida social prin alienare, atunci cand aceste ingrediente - coruptia si indiferenta - le intalnim in educatie (...). Ca sa dau doar doua exemple din doua domenii in care exista un sentiment clar in societate ca avem nevoie de reforma, dar avem impresia ca aceasta reforma trebuie sa vina doar din partea statului sau a Guvernului", a spus premierul Ciolos, la dezbaterea organizata la Palatul Victoria.
Acesta a precizat ca atat in sanatate, cat si in educatie trebuie luate masuri politice, dar este nevoie si de o schimbare de atitudine.
"Pot sa va asigur ca in ambele domenii - si in sanatate si in educatie - trebuie luate masuri politice sau guvernamentale ferme, dar in ambele domenii, fara o schimbare de atitudine din partea noastra, ca beneficiari ai serviciilor publice din sanatate si din educatie, nu o sa reusim sa eliminam nici coruptia si mai ales indiferenta", a afirmat Ciolos.
Aplicarea Strategiei Nationale Anticoruptie nu este optionala, a mai declarat premierul Dacian Ciolos.
"Din perspectiva noastra, aplicarea masurilor din strategie nu este una optionala. Aceasta strategie vizeaza toate institutiile publice, de la varful administratiei publice centrale pana la baza administratiei publice locale, si (...) aceasta strategie va fi adoptata in asa fel incat ea sa poata sa fie urmarita in aplicarea ei", a precizat Ciolos, in deschiderea dezbaterii publice privind noua Strategie Nationala Anticoruptie, organizata de Ministerul Justitiei si Cancelaria prim-ministrului.
Ministrul Justitiei: Bugetul pentru masurile din noua Strategie Nationala Anticoruptie este de aproximativ 100 de milioane de euro
Bugetul pentru masurile din noua Strategie Nationala Anticoruptie pentru perioada 2016-2020 este de aproximativ 100 de milioane de euro, a declarat marti ministrul Justitiei, Raluca Pruna, precizand ca documentul pune accent mai mare pe prevenirea coruptiei in administratia publica locala si centrala, prin consolidarea a trei masuri, respectiv interdictiile postangajare, avertizorul de integritate si consilierul de etica.
Ministrul Justitiei a spus, la dezbaterea publica privind noua Strategie Nationala Anticoruptie, ca scopul acesteia este promovarea integritatii printr-o aplicare riguroasa a cadrului legislativ existent.
„Este important sa spun ca in elaborarea acestei strategii nu trebuie sa demolam ceea ce s-a facut bine. Este pentru prima data in ultimii 20 de ani cand lupta anticoruptie are rezultate. increderea publica in justitie si in institutiile anticoruptie ne arata ca procesul care a inceput in 2000 a ajuns la maturitate. Suntem astazi in situatia cand increderea publicului in DNA a ajuns la 69 la suta”, a adaugat Raluca Pruna.
Ministrul a precizat ca aceasta este cea de-a cincea Strategie Anticoruptie, „care nu demoleaza, ci construieste”.
„In Strategia Anticoruptie 2008 – 2010, am avut ca partener 12 primarii. Strategia 2012 - 2015 a avut 2000 de primarii partenere. Strategia Nationala Anticoruptie este construita ca toate institutiile publice sa poata atrage fonduri europene deja disponibile. Este important ca institutiile sa coopereze, sa formeze parteneriate. Bugetul necesar pentru masurile preconizate pentru noua Strategie este de aproximativ 100 de milioane de euro”, a mai spus Raluca Pruna.
Ministrul Justitiei a adaugat ca, fara a reduce intensitatea combaterii coruptiei, noua Strategie este centrata mai mult pe preventie.
„Propunem societatii o schimbare de paradigma. Este timpul sa punem accentul pe educatie si preventie pentru a preintampina faptele de coruptie. Combaterea coruptiei numai prin forma coercitiva a statului si prin actiunea extraordinara a DNA nu este suficienta. Schimbarea de paradigma pe care o propunem este una care implica responsabilitati la nivel managerial. Asumarea esecului de management trebuie sa existe in masura in care orice dosar nou pe care DNA il are este fara indoiala un esec de management”, a mai spus Pruna.
Ministrul a precizat ca este important ca, la nivel de conducere de institutie, sa se inteleaga ca lupta anticoruptie incepe cu managementul resurselor publice, cu transparenta decizionala si cu utilizarea instrumentelor de audit.
„Ne propunem sa consolidam trei masuri preventive: interdictiile postangajare, avertizorul de integritate si consilierul de etica. (…) Valorile noii Strategii sunt aplicabile administratiei publice locale si centrale: vointa politica, integritatea, transparenta, prioritatea interesului public”, a mai declarat Raluca Pruna.
Ministrul Justitiei a anuntat ca isi propune sa puna noua Strategie Nationala Anticoruptie pe masa Guvernului in 10 august.