Reactiile liderilor mondiali la evenimentele din Turcia. Dacian Ciolos: Condamn actiunile de violenta si agresiune
Premierul Dacian Ciolos a scris, sambata, pe Facebook, ca a condamnat actiunile de violenta si agresiune asupra institutiilor statului democratic alese din Turcia din timpul tentativei de lovitura de stat.
Premierul a precizat ca singura cale inainte pentru Turcia este "intoarcerea la ordinea constitutionala si la statul de drept".
"In aceasta dimineata, la reuniunea informala a sefilor de stat si de guvern din Uniunea Europeana prezenti la Summitulul ASEM, am sustinut impreuna cu ceilalti lideri europeni, condamnarea tuturor tuturor actiunilor de violenta si agresiune asupra institutiilor statului democratic alese. Turcia este un partener cheie pentru Romania si pentru Uniunea Europeana", a aratat prim-ministrul Dacian Ciolos.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ela a aratat ca Ministerul Afacerilor Externe l-a asigurat ca celula de criza constituita azi noapte din dispozitia ministrului este deplin functionala si este in legatura cu cetatenii romani care au nevoie de asistenta.
"Totodata, ambasada si consulatele Romaniei in Turcia sunt in alerta si pregatite sa-i ajute pe toti cetatenii romani care au nevoie de sprijin", a mai transmis Ciolos.
Azi-noapte, rand pe rand, liderii lumii au reactionat prompt si au facut apel la calm si la incetarea violentelor in Turcia. Ore in sir, situatia a ramas incerta in tara condusa de Recep Erdogan.
Barack Obama l-a sustinut pe presedintele turc inca din primele minute de cand a fost anuntata lovitura de stat.
Sefii de stat europeni si-au aratat insa ingrijorarea.
Inca de la primele explozii care au rasunat in capitala Turciei sau in Istanbul, liderii lumii au transmis mesaje catre Ankara. Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, si secretarul de stat John Kerry au vorbit la telefon cu liderii Turciei si au transmis suportul lor pentru mentinerea la putere a guvernului actual. Totodata, au lansat un apel pentru incetarea violentelor.
Intre timp insa, focurile de arma nu se opreau in Turcia. Grecia a fost urmatoarea tara care a reactionat si a declarat stare de urgenta. Fortele armate si politia au fost anuntate de o posibila interventie la granita cu Turcia.
Un purtator de cuvant al guvernului german a sustinut de asemenea opinia oficialilor americani, ca democratia trebuie aparata, la fel ca si vietile oamenilor.
Moscova si-a aratat ingrijorarea in legatura cu cetatenii rusi din Turcia si a inceput imediat demersurile pentru protejarea acestora. Vladimir Putin a fost constant informat despre situatia de la Ankara. La fel de ingrijorat s-a aratat si noul numit in functie, ministrul de externe al Marii Britanii, Boris Johnson.
NATO, pe de alta parte, a declarat ca urmareste evenimente indeaproape.
Evenimentele din Turcia au avut ecou pana in Siria, unde sute de oameni au iesit pe strazile din Damasc si au agitat pancarde pe care era scris mesajul: "Dumnezeu, Siria si Bashar". Manifestarile lor se refera de fapt la guvernul sirian care l-a acuzat pe Erdogan ca a sustinut islamistii.
Uniunea Europeana a cerut, sambata dimineata, o revenire rapida la ordinea constitutionala in Turcia.
''Continuam sa urmarim atent evolutiile (din Turcia) si sa ne coordonam cu cele 28 de state membre ale UE'' cu privire la tentativa de lovitura de stat care afecteaza Turcia, 'partener-cheie' al UE, se arata intr-o declaratie comuna a presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si sefei diplomatiei europene, Federica Mogherini, aflati in Mongolia unde are loc Summitul Europa-Asia (ASEM).
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat sambata 'puternicul sprijin' pentru 'democratie' manifestat de societatea civila si politica din Turcia in timpul tentativei de lovitura de stat, transmite AFP.
'Salut puternicul sprijin aratat de popor si de toate partidele politice pentru democratie si pentru guvernul democratic ales al Turciei', a scris Stoltenberg pe contul sau de Twitter.
Si presedintele Klaus Iohannis a publicat un mesaj pe Facebook, in care isi exprima sustinerea pentru guvernul din Turcia.
Si cancelarul german Angela Merkel a condamnat tentativa de lovitura de stat din Turcia si si-a reafirmat sprijinul pentru guvernul turc. "Este tragic ca au murit atatia oameni. Varsarea de sange din Turcia trebuie sa inceteze. Tancurile de pe strazi si loviturile aeriene impotriva cetatenilor sunt o nedreptate", a spus Merkel.