Curtea Constitutionala, suspectata de implicare politica
Decizia de ieri a Curtii Constitutionale, privind legea pensiilor, pare ca a salvat credibilitatea Robertei Anastase, care astfel se indeparteaza tot mai mult de perspectiva unei puneri sub acuzare ca urmare a reclamatiilor opozitiei.
Aceasta decizie a readus in discutie implicarea politica a Curtii.
Daca judecatorii constitutionali, cu majoritate de voturi, ar fi acceptat faptul ca nu s-au respectat prevederile Constitutiei in cazul adoptarii Legii pensiilor si ar fi trimis Parlamentului legea pentru reluarea procedurii, implicit ar fi confirmat fraudarea votului.
PNL si PSD, contestatarii legii, au cerut la unison presedintelui Baseascu sa nu o promulge, in plus, liberalii declarandu-se consternati de decizia CC.
Mai mult, social-democratii au ramas fermi in refuzul de participa la sedintele Camerei cu Anastase presedinte, sugerand ca decizia Curtii in privinta legii pensiilor este influentata politic. Liderul PNL Crin Antonescu a remarcat "clasicul deja scor de cinci la patru" exprimat in plenul forului constitutional.
Atat femeile, cat si barbatii, vor iesi la pensie la 65 de ani dupa un stagiu minim de cotizare de 15 ani. In plus, punctul de pensie va ramane nemodificat, la 732,8 lei si anul viitor.
Puteti citi aici textul integral al Legii
Noul act normativ stabileste si integrarea in sistemul unitar de pensii a cadrelor militare in activitate, a politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.