Barbatii si femeile se vor pensiona la 65 de ani. Pensiile raman inghetate
UPDATE: Atat femeile cat si barbatii vor iesi la pensie la 65 de ani dupa un stagiu minim de cotizare de 15 ani. In plus, punctul de pensie va ramane nemodificat, la 732,8 lei si anul viitor.
Pentru pensionarii care mai aveau vreo speranta, deputatii au avut, miercuri, numai vesti proaste ! Fara opozitie in sala, alesii de la PDL si UDMR au respins amendamentele privind majorarea punctului de pensie. Militarii si politistii vor fi platiti si ei ca toata lumea.
Varsta de pensionare
Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, articolul 53 din proiectul de lege a pensiilor, in varianta initiala adoptata de Senat, care prevede egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati, la 65 de ani, pana in 2030.
Votul final a fost dat dupa ce deputatii au votat si amendamentele respinse de comisie. Toate amendamentele au fost respinse din nou si in plen.
Votul asupra acestui amendament a fost reluat dupa o pauza de consultari, inainte de pauza acesta fiind o data respins si o data admis.
Deputatii au respins un amendament la Legea pensiilor sustinut de PNL si PSD, care prevedea ca varsta de pensionare pentru femei sa fie de 63 de ani, iar cea pentru barbati, de 65 de ani.
Punctul de pensie
Deputatii au respins cu 40 de voturi "pentru", 114 "impotriva" si 6 abtineri, amendamentul PSD si PNL la legea pensiilor.
Acesta fusese aprobat marti in comisia de munca a Camerei si prevedea ca valoarea punctului de pensie va fi de 45% din salariul mediu brut pe economie.
Reprezentantii PSD au parasit sedinta inainte de acest vot, fiind nemultumiti de faptul ca nu s-a efectuat un apel nominal.
Valoarea punctului de pensie ramane 732,8 lei
Pensiile speciale ale militarilor si politistilor, eliminate
In cursul dezbaterilor, deputatii au mai stabilit integrarea in sistemul unitar de pensii a cadrelor militare in activitate, a politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.
Drepturile de autor si contributiile la pensii
De asemenea, persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe sau din contracte ori conventii urmeaza sa fie asigurate obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul public de pensii, a decis Camera Deputatilor.
Dintr-o scapare, puterea a votat initial reducerea varstei de pensionare la 63 de ani pentru femei, insa au revenit si au stabilit ca, pana in 2030, toata lumea trebuie sa iasa la pensie la 65 de ani.
PSD a anuntat deja ca va contesta proiectul la Curtea Constitutionala.