CC a decis: legea pensiilor este constitutionala! Vezi ce prevede

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Legea pensiilor nu incalca in niciun fel Constitutia, au decis megistratii Curtii care au respins sesizarile depuse de opozitie. PSD si PNL au contestat in primul rand modul in care a fost votata si i-au acuzat de frauda pe parlamentarii puterii.

 

Imediat dupa anuntul de astazi, Crin Antonescu s-a declarat "consternat", iar Victor Ponta a adus din nou vorba despre suspendarea lui Traian Basescu.

Noua lege a pensiilor prevede ca atat femeile cat si barbatii vor iesi la pensie la 65 de ani. In plus, punctul de pensie va ramane nemodificat, la 732,8 lei si anul viitor. Legea urmeaza sa fie promulgata de presedintele Basescu.

"Frauda!" au strigat liderii opozitiei imediat dupa ce deputatii puterii au votat legea pensiilor. Si asta pentru ca presedinta Camerei Deputatilor Roberta Anastase a numarat mai multi parlamentari decat erau in sala.

Citește și
Curtea Constitutionala
Liberalii au contestat legea pensiilor la Curtea Constitutionala
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Surse apropiate Curtii Constitutionale spun ca in decizia pe care au luat-o magistratii s-au bazat doar pe documentele oficiale ale Camerei. N-au avut niciun fel de atributii sa faca ancheta si sa afle cate persoane au fost de fapt prezente la vot.

Odata cu decizia de miercuri a Curtii, mingea se afla in terenul presedintelui, care trebuie sa promulge legea. Daca Traian Basescu isi va da semnatura, opozita a anuntat ca va cere suspendarea lui. Procedura este insa mai complicata decat la precedenta incercare din 2007.

Mai intai solicitarea opozitiei va trebui sa treaca de Parlament, lucru putin probabil in acest moment in conditiile in care puterea are majoritate. Si chiar daca suspendarea ar fi votata, apare o alta problema: Traian Basescu ar fi supendat pentru ca a promulgat o lege adoptata prin frauda, dupa cum sustin PSD si PNL.

Numai ca Hotararea de suspendare votata de Parlament va ajunge tot pe masa judecatorilor Curtii Constitutionale, care tocmai au respins o astfel de idee.

Care a fost motivatia Curtii

Deocamdata nu se cunoaste "decizia motivata" a Curtii Constitutionale, care va fi data publicitatii in perioada urmatoare. De asemenea, nu se cunoaste nici care a fost raportul de voturi.

Presedintele CC, Augustin Zegrean, a spus insa ca plenul Curtii a avut la dispozitie un compact-disc cu fotografii de la sedinta Camerei Deputatilor, din ziua adoptarii legii pensiilor.

De ce a fost contestata Legea Pensiilor

PNL si PSD au avut obiectii atat in privinta votului asupra actului normativ, invocand nerespectarea procedurilor parlamentare, ca si prevederi de fond ale legii, cum ar fi egalizarea la 65 de ani a varstei de pensionare.

Dupa o amanare, Curtea a dat verdictul

Judecatorii Curtii Constitutionale s-au intrunit si in sedinta in 29 septembrie pentru a solutiona sesizarile referitoare la neconstitutionalitatea legii privind sistemul unitar de pensii publice, formulate de 55 de deputati apartinand grupului parlamentar al PNL si, respectiv, de 33 de senatori din grupul parlamentar al Aliantei politice PSD+PC.

Biroul de presa al CC preciza atunci ca, "avand in vedere cererea formulata de unii judecatori pentru o mai buna studiere a problemelor ce fac obiectul celor doua sesizari", plenul Curtii Constitutionale a decis intreruperea deliberarii si reluarea acesteia pe 6 octombrie.

Partidul National Liberal a depus, pe 23 septembrie, la Curtea Constitutionala sesizarea privind Legea sistemului unitar de pensii publice. Liberalii spun ca in adoptarea Legii pensiilor nu au fost respectate procedurile, iar actul normativ incalca principiul neretroactivitatii legii, dreptul de proprietate, dreptul la trai decent si la pensie, acte internationale in materia drepturilor omului, dreptul fundamental de alegere a profesiei si a meseriei sau ocupatiei, jurisprudenta Curtii Constitutionale.

De asemenea, PNL reclama aplicarea gresita a art. 16 din Constitutie la egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati, precum si ignorarea avizului Consiliului Legislativ.

In plus, PNL reclama faptul ca legea a fost adoptata neconstitutional, prin fraudarea votului deputatilor.

Liberalii sustin ca aceasta lege, care are caracter organic, a fost adoptata fara ca in sala de sedinta sa fie minimum de deputati, respectiv 167. Potrivit lor, numarul de deputati care au dat votul final, vehiculat de mass-media si potrivit datelor existente, a fost de 80-100.

Partidul Social Democrat invoca si el, pe langa mai multe articole din Constitutie care ar fi incalcate de Legea pensiilor, lipsa cvorumului la votul final dat pe actul normativ, aratand ca au fost astfel incalcate normele constitutionale referitoare la procedura de legiferare.

PSD facut o plangere penala impotriva presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si a secretarului Sever Voinescu, pe care ii acuza de abuz in serviciu, fals si uz de fals.

Ce prevede noua Lege a pensiilor

Atat femeile cat si barbatii vor iesi la pensie la 65 de ani dupa un stagiu minim de cotizare de 15 ani. In plus, punctul de pensie va ramane nemodificat, la 732,8 lei si anul viitor.

Puteti citi aici textul integral al Legii

Noul act normativ stabileste si integrarea in sistemul unitar de pensii a cadrelor militare in activitate, a politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Curtea Constitutionala a amanat verdictul in privinta Legii pensiilor!
Curtea Constitutionala a amanat verdictul in privinta Legii pensiilor!

UPDATE: Judecatorii Curtii Constitutionale au decis sa amane verdictul in privinta controversatei legi a pensiilor. Ei vor rezolva abia pe 6 octombrie sesizarile formulate de PNL si PSD, privind neconstitutionalitatea acestei legi.

Liberalii au contestat legea pensiilor la Curtea Constitutionala
Liberalii au contestat legea pensiilor la Curtea Constitutionala

UPDATE: Contestatia formulata de PNL va fi judecata de Curtea Constitutionala pe 29 septembrie. Atunci, judecatorii vor decide daca legea pensiilor poate fi trimisa presedintelui Romaniei, spre promulgare.

PSD va contesta Legea pensiilor la Curtea Constitutionala
PSD va contesta Legea pensiilor la Curtea Constitutionala

Abia adoptata de Camera Deputatilor, Legea pensiilor ii face pe social-democrati sa reclame acest act normativ la Curtea Constitutionala. Conducerea PSD este nemultumita de faptul ca deputatii au respins majorarea punctului de pensie.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.