Curtea Constitutionala a amanat verdictul in privinta Legii pensiilor!
UPDATE: Judecatorii Curtii Constitutionale au decis sa amane verdictul in privinta controversatei legi a pensiilor. Ei vor rezolva abia pe 6 octombrie sesizarile formulate de PNL si PSD, privind neconstitutionalitatea acestei legi.
Actul normativ a fost votat cu scandal in Parlament, PSD si PNL sustinand ca legea a fost adoptata prin ... fraudarea numarului de voturi.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Opozitia sustine ca Legea pensiilor nu respecta Constitutia
Partidul National Liberal a depus, pe 23 septembrie, la Curtea Constitutionala sesizarea privind Legea sistemului unitar de pensii publice. Liberalii spun ca in adoptarea Legii pensiilor nu au fost respectate procedurile, iar actul normativ incalca principiul neretroactivitatii legii, dreptul de proprietate, dreptul la trai decent si la pensie, acte internationale in materia drepturilor omului, dreptul fundamental de alegere a profesiei si a meseriei sau ocupatiei, jurisprudenta Curtii Constitutionale.
De asemenea, PNL reclama aplicarea gresita a art. 16 din Constitutie la egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati, precum si ignorarea avizului Consiliului Legislativ.
In plus, PNL reclama faptul ca legea a fost adoptata neconstitutional, prin fraudarea votului deputatilor.
Liberalii sustin ca aceasta lege, care are caracter organic, a fost adoptata fara ca in sala de sedinta sa fie minimum de deputati, respectiv 167. Potrivit lor, numarul de deputati care au dat votul final, vehiculat de mass-media si potrivit datelor existente, a fost de 80-100.
De aceasi parte sunt si social-democratii
Partidul Social Democrat invoca si el, pe langa mai multe articole din Constitutie care ar fi incalcate de Legea pensiilor, lipsa cvorumului la votul final dat pe actul normativ, aratand ca au fost astfel incalcate normele constitutionale referitoare la procedura de legiferare.
PSD facut o plangere penala impotriva presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si a secretarului Sever Voinescu, pe care ii acuza de abuz in serviciu, fals si uz de fals.
Ce prevede noua Lege a pensiilor
Atat femeile cat si barbatii vor iesi la pensie la 65 de ani dupa un stagiu minim de cotizare de 15 ani. In plus, punctul de pensie va ramane nemodificat, la 732,8 lei si anul viitor.
Puteti citi aici textul integral al Legii
Noul act normativ stabileste si integrarea in sistemul unitar de pensii a cadrelor militare in activitate, a politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.
Daca Legea trece de CC si presedintele Traian Basescu o promulga, PSD ameninta cu suspendarea sa
Liderul PSD, Victor Ponta, a avertizat ca, in cazul in care presedintele Traian Basescu nu va tine cont de cererile opozitiei si va promulga controversata lege a pensiilor, atunci va arunca in lupta ultima sa arma: procedura de declansare a suspendarii din functia de presedinte al Romaniei.
Liberalii au anuntat ca si ei se vor alatura unui asemenea demers, daca el va avea loc.