Criza care a dus la demiterea Guvernului, pas cu pas

13-10-2009 00:00

Scandalurile dintre PSD si PDL care au culminat cu aprobarea motiunii de cenzura nu sunt deloc noi. Situatia in coalitie n-a fost nicio clipa linistita in cele 9 luni de guvernare, iar membrii ei au ajuns chiar sa isi arunce cuvinte grele.

Criza care a dus la demiterea Guvernului a inceput acum nici doua saptamani, cu revocarea ministrului de interne Dan Nica.

Ministerul Administratiei si Internelor - asta aveau cei de la PSD si asta isi doreau la fel de tare democrat liberalii. Motivul? Este in primul rand institutia care se ocupa de organizarea alegerilor prezidentiale.

Asa se face ca in 27 septembrie detinatorul portofoliului Dan Nica ii acuza voalat pe colegii de la PD-L ca vor sa fraudeze alegerile inchiriand sute de autocare.

O zi mai tarziu, premierul Emil Boc aprindea fitilul a ceea ce urma sa devina o uriasa bomba politica. In plus, le-a dat si un ultimatum social-democratilor: 24 de ore ca sa numeasca un alt sef la Interne. Pesedistii sunt luati prin surprindere. Se replieaza repede insa si adopta tot o pozitie de forta: Daca pleaca Nica pleaca toti de la guvernare.

Presedintele Traian Basescu intra si el in joc. Ziua urmatoare gaseste cele doua tabere pe aceleasi pozitii. Nimeni nu vrea sa renunte. Seful statului ii cheama pe Geoana si pe Boc la consultari. Acestea raman insa fara rezultat. Pe seara il invita si pe Dan Nica. Ii cere acestuia sa demisioneze. Pentru ca refuza, dupa o singura noapte este revocat.

Pe 1 octombrie vine anuntul. PSD se retrage de la guvernare. Seful statului nu pierde vremea si semneaza revocarile din functie a ministrilor PSD. Imediat, pe 2 octombrie, premierul anunta ca ministrii PD-L preiau si portofoliile social democratilor. Guvernul nu mai are sustinere in Parlament, iar criza politica tinde sa degenereze.

Dintr-o data, social democratii vor cu orice pret sa darame cabinetul Boc 2. Dupa mai multe negocieri cu liberalii, pe 5 octombrie hotarasc sa sustina motiunea de cenzura.


VIDEO PROTVPLUS.RO