Daniel Chitoiu este noul presedinte al PNL. Crin Antonescu s-a retras din partid

Daniel Chitoiu

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a fost desemnat, luni, in sedinta conducerii liberale, presedinte interimar al partidului, in locul lui Crin Antonescu, care s-a autosuspendat. El s-a retras din PNL pentru a prelua interimatul presedintiei Romaniei.

Astfel, Chitoiu a fost propus de presedintele PNL, Crin Antonescu, sa preia interimar sefia partidului. Aceasta decizie a fost adusa la cunostinta celorlalti membri ai Biroului Politic Central.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, dupa sedinta conducerii partidului, ca Daniel Chitoiu, desemnat sa preia, interimar, sefia formatiunii, va indeplini si prerogativele de copresedinte al USL, pana la referendumul de demitere a lui Traian Basescu.

"Am comunicat colegilor mei decizia ca in situatia in care dupa ce CC isi incheie procedurile, in calitate de presedinte al Senatului, voi deveni presedinte interimar, in acea situatie prerogativele mele in partid sa fie exercitate pana la data referendumului din 29 iulie catre vicepresedintele si ministrul Daniel Chitoiu. in functie de verdictele Curtii sigur aceasta decizie, aceasta desemnare pe care conform st statului avea dreptul sa o fac se va activa sau nu. Domnul Chitoiu, in momentul in care eu imi suspend activitatea ca membru de partid in PNL va suplini prerogativele si in calitate de co-presedinte al USL", a spus Antonescu.

Intrebat ce se intampla cu interimatul la sefia PNL, dupa referendum, Antonescu a aratat ca acest lucru se va hotara in 30 iulie. "Sunt doua variante foarte mari si foarte late: Unu, referendumul are ca rezultat demiterea lui Traian Basescu si atunci daca eu sunt presedinte interimar, evident interimatul se prelungeste si in continuare voi face o desemnare", a mai afirmat Crin Antonescu, metionand ca urmeaza sa se analizeze, in acel moment, daca se va prelungi mandatul lui Daniel Chitoiu sau daca vor avea o alta optiune.

Citește și
crin antonescu
Crin Antonescu respinge ideea gratierii lui Nastase cat timp va fi presedinte interimar

Potrivit liderului PNL, a doua varianta luata in calcul, daca referendumul nu reuseste in sensul in care Traian Basescu este rugat de romani sa ramana in continuare presedinte, este demisia sa. "Atunci, Biroul Politic desemneaza un vicepresedinte pe o perioada limitata de timp in care sa organizeze Congresul. Va rog nu va pierdeti timpul analizand aceasta a doua varianta pentru ca referendumul va reusi", a mai comentat Antonescu.

La randul sau, Daniel Chitoiu a precizat ca, prin decizia de luni, a preluat toate atributiile presedintelui PNL. "Indeplinesc prerogativele pe timpul campaniei electorale pe referendum, respectiv pana pe 29 iulie. Nu am atributii limitate si voi fi si co-presedinte al USL”, a spus Chitoiu.

Premierul Victor Ponta a explicat, luni seara, de ce presedintele Senatului, Crin Antonescu, nu a mai participat la conferinta de presa anuntata la USL.

"Am vorbit cu dnul Antonescu, in ultimul moment domnia sa, din punctul meu de vedere in mod corect, a spus: «Stai, din acest moment sunt presedinte interimar, nu mai pot sa vin la USL» (...) Daca vreti, e un exemplu despre cum trebuie sa se poarte un presedinte al Romaniei, ganditi-va ca domnul Basescu bea sampanie pe la sediul PDL acuma. il felicit pe domnul Crin Antonescu ca a intrat atat de repede in haina de presedinte si nu pot decat sa-mi doresc ca Romania sa aiba un presedinte care sa se comporte decent si care sa respecte obligatiile functiei pe care o ocupa", a explicat Ponta.

El a mai precizat ca in acest moment in pozitia de copresedinte al USL se afla Daniel Chitoiu, desemnat presedinte interimar al PNL.

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, vineri, dupa suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu, ca o data cu preluarea interimatului la Cotroceni, luni, in sedinta conducerii PNL, se va retrage din calitatea de membru.

"Situatia mea in PNL este reglementata de statutul presedintelui interimar. In cursul diminetii de luni, in cadrul acestei reunini, ma voi retrage din PNL, un vicepresedinte va fi desemnat sa preia, interimar, atributiile presedintelui", a spus Crin Antonescu.

El a adaugat: "Dupa referendum, in functie de rezultat, vom vedea". Intrebat daca va fi un presedinte jucator, Antonescu a tinut sa precizeze ca nu este presedinte ales al Romaniei.

"Indeplinesc temporar atributii ale presedintelui, jucator, deci voi fi un presedinte interimar", a mai aratat Crin Antonescu.

Curtea Constitutionala se intruneste, luni, 9 iulie, la ora 14.00, pentru a constata existenta imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de presedinte al Romaniei. Apoi, Curtea Constitutionala va comunica cele constatate Parlamentului si Guvernului.

Citește și...
CC se intruneste la ora 14 pentru a constata imprejurarile care justifica interimatul la Presedintie
CC se intruneste la ora 14 pentru a constata imprejurarile care justifica interimatul la Presedintie

Curtea Constitutionala se intruneste, luni, la ora 14.00, pentru a constata existenta imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de presedinte al Romaniei.

Crin Antonescu respinge ideea gratierii lui Nastase cat timp va fi presedinte interimar
Crin Antonescu respinge ideea gratierii lui Nastase cat timp va fi presedinte interimar

Dupa suspendarea in Parlament a lui Traian Basescu, noul presedinte interimar al Romaniei, Crin Antonescu, are dreptul dat de Constitutie de a gratia. Astfel, gratierea lui Adrian Nastase a devenit imediat un subiect de discutie in Romania.

PORTRET. Crin Antonescu, cel mai tanar presedinte al Romaniei din istoria post-decembrista
PORTRET. Crin Antonescu, cel mai tanar presedinte al Romaniei din istoria post-decembrista

Suspendarea de catre parlament a lui Traian Basescu il transforma pe Crin Antonescu in presedintele interimar al Romaniei.

Recomandări
Românii vulnerabili vor primi 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie şi vouchere sociale
Românii vulnerabili vor primi 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie şi vouchere sociale

Românii vulnerabili vor primi 1.400 de lei de la stat pentru plata facturilor la energie. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română.  

Jens Stoltenberg, interviu pentru Știrile PROTV: „Vom susține Ucraina până la capăt”. Mesajul său pentru români
Jens Stoltenberg, interviu pentru Știrile PROTV: „Vom susține Ucraina până la capăt”. Mesajul său pentru români

„Vom susține Ucraina până la capăt, nu vom da înapoi”, spune secretarul general al NATO înainte de reuniunea extraordinară a miniștrilor de externe din țările aliate care va avea loc săptămâna viitoare la București.

8 morți și 100 de oameni, prinși sub dărâmături, în Italia, după o alunecare de teren. O casă a ajuns în mare. VIDEO
8 morți și 100 de oameni, prinși sub dărâmături, în Italia, după o alunecare de teren. O casă a ajuns în mare. VIDEO

Aproximativ 100 de persoane au fost prinse sub dărâmături și opt au murit, după o alunecare de teren produsă în urma unor ploi puternice pe insula italiană Ischia, în largul Napoli, potrivit The Sun.