Criza politica din USL se prelungeste pana luni. Antonescu: "Noi, deocamdata, am cam fost dati afara de la guvernare"

×
Codul embed a fost copiat

Crin Antonescu a anuntat ca liberalii ii stau la dispozitie pana luni premierului Victor Ponta cu propunerile pe care le-au facut pentru Guvern.

Liberalul l-a acuzat pe Victor Ponta ca a inventat pretexte pentru a nu-l accepta pe Klaus Iohannis vicepremier. "USD, PSD, domnul Ponta au inventat tot felul de formule, de pretexte pentru a nu-l accepta pe domnul Iohannis ca vicepremier", a afirmat Antonescu.

Liderul PNL a adaugat ca, asa cum a creat "USD care sa substituie treptat USL", Victor Ponta construieste astazi "un guvern USD care sa inlocuiasca guvernul USL".  "Ii stam la dispozitie pana luni (premierului - n.r.) cu propunerile pe care le-am facut (...) Nu avem niciun motiv sa renuntam la propunerile noastre", a precizat Crin Antonescu.

Astfel, presedintele PNL a anuntat ca, luni seara sau marti dimineata, va exista fie Guvern USL, fie un guvern USD, "lipsit de orice legitimitate" si caruia liberalii ii vor cere "demisia imediata". Intrebat daca acest lucru inseamna iesirea PNL de la guvernare, Antonescu a raspuns: "Noi deocamdata sub beneficiul asteptarii pana luni, noi am cam fost dati afara de la guvernare".

Citește și
Crin Antonescu
Criza din USL pare sa se agraveze. Liberalii cer desfiintarea USD si nu renunta la numirea lui Iohannis ca vicepremier
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Cronologia evenimentelor, miercuri, 19 februarie:

ora 13.10 Sinteza declaratiilor presedintelui PNL, Crin Antonescu:

- In discutia cu premierul am aratat ca putem sa mergem pe numiri defintitive, cu ministri liberali care au fost propusi. Am acceptat de asemenea si varianta sa fie numiti doar interimar astazi ministrii liberali, tot sub intelegerea ca mergem in Parlament si rezolvam aceasta criza. Primul ministru nu a fost de acord si a luat decizia de a numi pe aceste ministere interimari din USD. Inca o data spun, PNL avea de la inceput propuneri legitime si agreate de catre primul ministru. PNL nu cerea nimic in plus din ceea ce revenea din intelegerea initiala.

- In legatura cu aceasta propunere, USD, domnul Ponta, au inventat tot felul de pretexte pentru a nu-l accepta pe domnul Iohannis ca vicepremier. Domnul Ponta construieste un guvern USD care sa inluciasca USL. Ne considera un fel de anexa a USD, nu avem niciun motiv sa acceptam transformarea agresiva a aliantei intr-o constructie pesedista.

- In sensul acesta, pentru ca domnul Ponta a spus ca asteapta pana luni propunerile noastre, de parca n-ar fi clare, luni putem merge in Parlament si incheia onorabil aceasta criza. Nu avem niciun motiv sa renuntam la propunerile noastre. PNL este ferm in aceasta pozitie, s-a ajuns in aceasta criza pentru ca s-a tras de timp.

- Daca e vorba de concesii, noi le-am facut,. Nu am acceptat si nu putem accepta chestiuni artificale, jenante, ca PC sa aiba vicepremier. Domnul Ponta poate da inca raspunsul corect pana luni si putem avea in functie de acest raspuns, USL si Guvern mai puternic, ca sa mearga mai departe, dar raspunsul e la domnul Ponta si nu la noi.

- Acolo scrie clar, "alte aliante electorale", nu se precieza ca e vorba de alegeri parlamentare, locale sau mai stiu eu ce. Sunt puncte incalcate acolo, si apropo de asta unii isi exprimau nedumerirea, apropo de afiormatiile mele. Exista o problema pe care nu eu am ridicat-o, ci colegii mei. N-a fost decizia mea, nu confundati deciziile mele cu ale partidului. Noi am muncit foarte multa vreme, am fost in opozitie. Am muncit mai bine de un an de zile sa-i convingem pe oameni ce inseamna USL, ca si noi liberalii sunt acolo, nu se poate ca astazi cineva sa faca o triserie, sa schimbe niste litere.

Eu nu stiu de prevederi secrete ale protocolului USL, daca nu ma inseala pe mine memoria. Eu nu cunosc, n-am semnat, clauze secrete. El are niste asemanari cu Ribentrop-Molotov, dar nu are clauze secrete. 

- Luni vom avea raspunsul daca se doreste guvern USl sau daca se doreste un guvern USD, care nu contine PNL.

- Cererile noastre sunt pe diverse paliere. Tara trebuie sa aiba un Guvern functional, de aceea m-am dus azi la Guvern de urgenta. Daca se procedeaza normal iar propunerile noastre sunt acceptate, Guvernul merge mai departe, iar celalate chestiuni vedem cum le rezolvam, noi n-am dat un ultimatum. In legatura cu USD am vazut un raspuns parsiv. Ca s-a facut USD pentru ca PNL a anuntat ca vrea sa mearga pe liste separate la europarlamentare. Nu-i adevarat!

- Luni seara sau marti dimineata, Romania va avea fie un Guvern USD fie un Guvern USL. Guvbernul USD este lipsit de legitimitate, atentie, caruia noi ii cerem demisia. Atata vreme cat se mai poate, eu trag nadejde inca in faptul ca vom avea guvern USL. Noi deocamdata sub beneficiul asteptarii pana luni, noi am cam fost dati afara de la guvernare. Deja au fost numiti pesedisti cunoscuti, domnul Ponta, Nita, pe ministerele noastre. Acceptam acest lucru pana luni, pentru a rezolva o chestiune tehnica, cu toate ca ar putea fi rezolvata de azi, fie sa ii numeasca interimari pe colegii propusi, sub intelegerea ca luni mergem si in Parlament si rezolvam si problema Iohannis. Nu a vrut.

UPDATE 12:26 Premierul Victor Ponta va prelua postul de ministru interimar al Finantelor, iar Constantin Nita va fi ministru interimar la Economie. Guvernul arata, intr-un comunicat, ca, pentru functionarea stabila si eficienta a Guvernului, primul ministru a avut o convorbire cu presedintele PNL, Crin Antonescu.

"Acestuia (Crin Antonescu n.r.) i s-a solicitat sa fie inaintate cele patru propuneri de ministri liberali pentru ministerele in discutie, dar propunerea a fost respinsa de catre presedintele Crin Antonescu, care a motivat ca nu doreste sa intre in contradictie cu deciziile interne ale PNL. Ulterior, primul ministru Victor Ponta i-a solicitat presedintelui Crin Antonescu sa propuna doi ministri din partea PNL pentru a prelua interimatul la Ministerul Finantelor Publice si, respectiv, la Ministerul Economiei. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a refuzat si in acest caz sa faca vreo propunere din partea PNL", se afirma in comunicatul Guvernului.

UPDATE 12:05 Daniel Chitoiu si Andrei Gerea si-au depus oficial demisiile din Cabinetul Ponta.

Criza politica din USL

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti, dupa sedinta Biroului Politic, ca PNL a decis ca isi mentine propunerile pentru posturile de ministri, inclusiv cea referitoare la postul de vicepremier pentru Klaus Iohannis, dorind, pana la 15 iunie si scaderea numarului de ministere.

El a mai aratat ca exista si cateva chestiuni de principiu si foarte concrete pe care PNL le solicita partenerilor sai din USL, care sunt de natura legislativa, si anume respingerea cat mai urgenta a proiectului de lege privind amnistia si gratierea, proiect aflat in dezbaterea Camerei, si adoptarea urgenta la nivel guvernamental si parlamentar a masurilor referitoare la neimpozitarea profitului reinvestit si la reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator.

Purtatorul de cuvant al PNL precizeaza ca BPN al partidului a stabilit ca, miercuri, Daniel Chitoiu si Andrei Gerea sa isi depuna "in mod formal" demisiile din Guvern, in contextul in care premierul Ponta spunea luni ca demisiile au fost depuse la cabinetul sau, dar nu au fost inregistrate la Guvern.

Liderii USD, Victor Ponta, Gabriel Oprea si Daniel Constantin, au precizat, miercuri dimineata, ca noua alianta electorala s-a format in urma deciziei comune a PNL, PSD, PC si UNPR, de a participa pe liste separate la alegerile europarlamentare din mai, iar aceasta nu incalca protocolul USL.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
USD reactioneaza la ultimatumul dat de Crin Antonescu.
USD reactioneaza la ultimatumul dat de Crin Antonescu. "Nu suntem nici in afara si nici impotriva USL"

Liderii USD, Victor Ponta, Gabriel Oprea si Daniel Constantin, precizeaza ca noua alianta electorala s-a format in urma deciziei comune a PNL, PSD, PC si UNPR, de a participa pe liste separate la alegerile europarlamentare din mai.

Criza din USL pare sa se agraveze. Liberalii cer desfiintarea USD si nu renunta la numirea lui Iohannis ca vicepremier
Criza din USL pare sa se agraveze. Liberalii cer desfiintarea USD si nu renunta la numirea lui Iohannis ca vicepremier

Criza din USL nu pare sa ia sfarsit, ba chiar se agraveaza, dupa sedinta de marti seara a liberalilor. Crin Antonescu ii cere imperativ lui Victor Ponta sa desfiinteze USD, alianta incheiata de PSD cu UNPR si PC pentru europarlamentare.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.