Criza din USL pare sa se agraveze. Liberalii cer desfiintarea USD si nu renunta la numirea lui Iohannis ca vicepremier

×
Codul embed a fost copiat

Criza din USL nu pare sa ia sfarsit, ba chiar se agraveaza, dupa sedinta de marti seara a liberalilor. Crin Antonescu ii cere imperativ lui Victor Ponta sa desfiinteze USD, alianta incheiata de PSD cu UNPR si PC pentru europarlamentare.

Motivul invocat de PNL este ca USD ar incalca protocolul USL. In plus, seful PNL nu renunta la ideea de a-l numi pe Klaus Iohannis vicepremier si ministru de interne. Deciziile liberalilor au fost prezentate marti seara, la finalul unei sedinte tensionate, in care s-a vorbit intens despre iesirea Partidului National Liberal de la guvernare.

Hotararea, in cele din urma, a fost de continuare a negocierilor cu PSD si Victor Ponta, discutii intrate intr-un blocaj total de aproape doua saptamani.

Crin Antonescu, presedintele PNL: "PNL isi mentine propunerile pentru posturile de ministri care ii revin in cadrul cabinetului si le repet: domnul Klaus Iohannis - ministru de interne si viceprim-ministru, domnul Eugen Nicolaescu - ministru al Finantelor Publice, domnul Teodor Atanasiu - ministru al Economiei si domnul Cristian Busoi - ministru al Sanatatii. PNL cere tuturor celorlalti membri USL, respectiv PSD, UNPR si PC anularea imediata a documentelor referitoare la infiintarea USD, pentru ca acestea contravin explicit si flagrant protocolului USL. Solutiile au venit si sper ca domnul Ponta sa se bucure din plin de ele, sa le foloseasca si sa punem capat inca de maine dimineata acestei crize care deja a durat destul."

Victor Ponta a respins insa, in mod repetat, propunerea ca primarul Sibiului - Klaus Iohannis - sa fie numit vicepremier si ministru de interne. De asemenea, noua solicitare de marti seara a Partidului National Liberal catre Victor Ponta, de a rupe Uniunea Social Democrata, face aproape imposibila reconcilierea. Premierul a replicat imediat ca aceasta alianta nu incalca protocolul USL.

Citește și
Crin Antonescu, Victor Ponta - cover
Jocul nervilor in USL. Cine renunta la functia de vicepremier? Ponta: "Ori ramanem asa, ori facem o restructurare masiva"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Criza continua asadar, iar daca niciuna dintre tabere nu va da inapoi, ruperea coalitiei guvernamentale ar putea fi doar o chestiune de zile.

Sinteza declaratiilor lui Crin Antonescu:

Cel mai important lucru este hotararea pe care Biroul Politic a adoptat-o in legatura cu pozitia PNL la dinscutiile din interiroul USL

A fost adoptata varianta urmatoare:

- PNL isi mentine propunerile pentru posturile de ministri: Iohannis la Interne si vicepremier, Nicolaescu la Finante, Atanasiu la Economie si Busoi la Sanatate.

- PNL solicita PSD, in paralel, inceperea unor discutii pentru reorganizarea guvernului, in sensul reducerii numarului de ministere.

- Solicitam partenerilor nostri respingerea proiectului de lege privind gratierea si amnisiterea, de asemenea adoptarea urgenta a masurilor referitoare la neimpozitarea profitului reinvestit si reducerea CAS la angajatori.

- PNL cere tuturor celorlalti 3 membrii ai USL anularea imediata a documentelor referitoare la infiintarea USD, pentru ca acestea contravin protocolului USL.

- Nu putem interzice acestor formatiuni sa mearga impreuna la europarlamentare, dar nu prin incalcarea protocolului USL.

- am intrebat deschis daca cineva pune in discutie o eventuala demisie sau retragere, a mea din fruntea partidului. Eu am fost gata sa dau curs unui congres extraordinar. Nu s-a solicitat asa ceva, atunci, in consecinta am solicitat propunerea pentru excluderea domnului Iliesiu, pentrua da un semnal ca PNL e un partid liber, dar organizat, in care nu orice natarau poate vorbi orice.

-PNL are o viziune, o pozitie, o unitate care nu poate fi pusa in discutie, oricine vrea relatii politice cu PNL trebuie sa renunte la iluzia ca diferentele de opinie pot sa insemne si posibilitatea de a organiza tot felul de puciuri si miscari interne. Asadar, acesta este mesajul, foarte clar.

- sper ca tot ce am hotarat astazi va fi respectat si socotit rezonabil de partenerii nostri de guvernare.

- nu avem de ce sa prelungim aceasta criza. Domnul Ponta exprima interesul si asteptarea pentru aceasta sedinta, consideran ca vom gasi solutiile pentru rezolvarea acestei crize.

 - Tariceanu a obtinut un singur vot, al domniei sale.

- Daca USD nu se desfiinteaza, inseamna ca nu mai exista USL. Eu pornesc de la premisa de rationalitate. Nu cred ca domnul Ponta are interesul sa transforme o criza paguboasa intr-o chestiune de durata.

eu vad deblocarea situatia situatia intr-un act responsabil al unui prim minstru responsabil, care ia curs de o propunere legala.

"In esenta, am convenit cu colegii nostri ca acesta sa fie ultimul BPN extraordinar, pana la europarlamentare", a declarat Crin Antonescu.

Mandat de negociere a structurii guvernului

Conducerea PNL a aprobat, marti, prin vot, o rezolutie prin care este reconfirmat mandatul de negociere in USL privind structura Guvernului al presedintelui formatiunii, Crin Antonescu, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse liberale. Decizia conducerii PNL inseamna ca liderul liberal este mandat sa nu faca nicio concesie in negocierile din USL. Conducerea PNL a aprobat o rezolutie prin care este reconfirmat mandatul de negociere in USL privind structura Guvernului al presedintelui formatiunii, Crin Antonescu, au precizat sursele.

Biroul Politic National al PNL s-a reunit, marti, in jurul orei 17.00, la Parlament, pentru a discuta despre reconfirmarea mandatului de negociere in USL pe tema restructurarii guvernamentale.

Prima excludere din PNL

Conducerea PNL a decis, marti seara, excluderea lui Sorin Iliesiu din formatiune, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse liberale. Decizia a fost luata in urma pozitiilor exprimate recent de senator. Iliesiu declara, luni seara, pentru MEDIAFAX, ca cere schimbarea din functia de presedinte al PNL a lui Crin Antonescu, sustinandu-l pentru aceasta pozitie pe fostul premier Calin Popescu Tariceanu, care sa fie candidat la prezidentiale sau candidat pentru functia de premier din partea USL.

"Motivul esential este faptul ca de peste o saptamana Romania se afla in criza politica datorata lipsei de dorinta pentru un dialog constructiv si cred ca este momentul ca acest blocaj politic sa se termine si sa intram in normal. (...)

Ceea ce am propus eu este ca USL sa functioneze in continuare asa cum a functionat pana acum, inclusiv la alegerile europarlamentare, inclusiv la alegerile prezidentiale, cand PNL poate sa aiba candidatul pentru presedintia Romaniei sau candidatul pentru viitorul prim-ministru, in persoana domnului Tariceanu", a sustinut Iliesiu. De asemenea, Iliesiu a sustinut, intr-o noua scrisoare deschisa adresata membrilor PNL, ca un nou argument pentru inlocuirea lui Crin Antonescu din fruntea partidului ar fi faptul ca acesta va face o alianta politica cu presedintele Traian Basescu.

Crin Antonescu, cu functia "pe masa"

Luni seara, Crin Antonescu a declarat ca isi va pune functia "pe masa" conducerii partidului in sedinta de marti, iar cu acest prilej se va clarifica pozitia PNL in ceea ce priveste negocierile din USL si situatia guvernarii. Antonescu a fost intrebat daca personal crede ca membrii PNL ar fi dispusi sa se retraga din functiile publice si sa accepte iesirea de la guvernare. "Eu am convingerea ca un numar coplesitor dintre liderii nationali ai PNL (...) au aceasta putere. Pe ce imi bazez aceasta afirmatie? Pe faptul ca au mai facut-o", a raspuns liderul PNL, conform Mediafax, care citeaza B1TV.

El a precizat ca au fost cazuri in care au plecat "vreo cinci oameni" si este posibil si in prezent sa fie "vreo cinci oameni" care pleaca din PNL pentru a ramane la guvernare, "dar nu mai multi". "Exista o presiune extraordinara in acest moment, o presiune din partea PSD si a Guvernului in ansamblu, asupra acestui PNL. Sunt presiuni la care acest PNL va rezista si va iesi intarit, pentru ca asa a rezistat in toata aceasta perioada", a mai afirmat Antonescu.

De asemenea, el a mentionat ca Victor Ponta se confrunta "cu un mare risc" asupra caruia a avertizat colegial. "Domnul Ponta risca sa creada, si nu mai are nicio scuza istoric vorbind, ca va reusi ceea ce nu a reusit domnul Basescu", a afirmat liderul PNL, facand referire la conflictul dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu, in urma caruia o parte din liberali au parasit PNL.

"Domnul Ponta intra intr-o capcana daca vine la discursul «PNL e foarte bun, domnii Chitoiu si Stroe erau minunati, Antonescu e rau. Altfel sunt cel mai bun prieten al PNL, guvernam minunat impreuna». Discurs care nu pacaleste pe nimeni in PNL si cred ca ar trebui sa renunte la el si sa procedeze barbateste", a mai declarat Antonescu.

El a sustinut ca, daca premierul Victor Ponta nu-si "regaseste" spiritul din momentul constituirii USL, o sa-i fie destul de greu, "si pentru cariera politica a domniei sale si pentru Romania, care pierde un politician de perspectiva". Totodata, Antonescu a precizat ca situatia din USL "trebuie sa se transeze in urmatoarele zile", astfel incat sa se stie daca mai exista sau nu un Guvern al USL, mentionand ca o astfel de criza nu poate fi prelungita.

Pe de alta parte, presedintele PNL s-a aratat nemultumit de pozitiile publice exprimate de fostul premier Calin Popescu Tariceanu, care ar fi fost de natura a ingreuna negocierile din USL. Antonescu a fost intrebat daca ii slujeste discutia despre mandatul sau in fruntea PNL.

"Categoric mie nu-mi slujeste, PNL nu-i slujeste si parerea mea este ca mai cu seama domnului Calin Popescu Tariceanu nu-i slujeste, las de o parte pe domnul Iliesiu. Domnul Iliesiu este o personalitate a societatii civile pe care, asa cum am facut cu atatia altii, i-am invitat in randurile noastre, nu i-am trimis cine stie, pe la un sector, sa faca sedintele seara. Apropo de mandatul meu, toti colegii stiu ca din 2009 au fost decizii foarte grele de luat. Totdeauna, simbolic, mandatul meu a fost pe masa, oricine a putut pune aceasta problema", a afirmat presedintele PNL.

Antonescu a sustinut despre Tariceanu ca nu se poate ca in momentul in care este angajat intr-o negociere dura, fie si cu un partener ca PSD, sa existe pozitii in favoarea social-democratilor.

"Te duci, discuti aceste lucruri care sunt foarte importante, poate chiar decisive pentru imaginea si pentru viitorul PNL, si cineva din spate iese si spune ca poate nu e bine, poate e bine sa facem ca PSD-ul, poate ca e bine sa nu ne mai certam atat cu domnul Ponta, sa facem cum vrea dansul. (...) Sunt momente si momente, iar daca eu am convocat maine un Birou, l-am convocat pentru ca e nevoie totusi sa limpezim aceste lucruri, nu numai pentru ca e greu sa negociezi in momentul in care ti se baga cutitul in spate, dar pentru ca acest partid poate sa castige, poate sa piarda alegeri, poate sa castige sau sa piarda negocieri, poate sa guverneze, poate sa nu guverneze, dar nu cred ca are nimeni dreptul sa-si bata joc de el, pentru ca e un partid pe care nu l-am infiintat nici eu, nici domnul Tariceanu, nici macar domnul Iliesiu", a mai spus Antonescu, luni seara.

In plus, el l-a acuzat pe Tariceanu ca l-a atacat "dinspre PSD" in cursul negocierilor.

"La aceasta capacitate a domnului Tariceanu de a juca orice rol, chiar in sa zicem asa...in interesele domnului Ponta, in acest moment...nu ma asteptam, sper ca nu si-a dat seama ce a facut. (...) Azi mi-am pierdut optimismul in materia numita Calin Popescu Tariceanu", a mai spus liderul PNL.

Senatorul PNL Sorin Iliesiu: Propun schimbarea lui Antonescu cu Tariceanu

Senatorul PNL Sorin Iliesiu sustine schimbarea din functia de presedinte al PNL a lui Crin Antonescu. Il propune in schimb pe fostul premier Calin Popescu Tariceanu, care sa fie candidat la prezidentiale sau candidat pentru functia de premier din partea USL.

Iliesiu a declarat ca a facut propunerea inlocurii lui Antonescu cu Tariceanu in sedinta de grup a senatorilor PNL, insa nu a discutat anterior cu fostul premier.

"Motivul esential este faptul ca de peste o saptamana Romania se afla in criza politica datorata lipsei de dorinta pentru un dialog constructiv si cred ca este momentul ca acest blocaj politic sa se termine si sa intram in normal. (...) Ceea ce am propus eu este ca USL sa functioneze in continuare asa cum a functionat pana acum, inclusiv la alegerile europarlamentare, inclusiv la alegerile prezidentiale, cand PNL poate sa aiba candidatul pentru presedintia Romaniei sau candidatul pentru viitorul prim-ministru, in persoana domnului Tariceanu", a sustinut Iliesiu.

Senatorul PNL a precizat ca i se pare "totalmente gresita" ideea ca PNL sa iasa din USL. Iliesiu a mai spus ca Tariceanu "are o dispobilitate la dialog care este demna de apreciat". El a sustinut ca propunerea sa este sustinuta de "foarte multi colegi" din randul senatorilor liberali, inclusiv cea privind convocarea de urgenta a unui congres al PNL.

Senatorul PNL a refuzat sa precizeze cati dintre colegii din PNL cu care a vorbit au agreat propunerile sale sau despre ce colegi este vorba. El a mai spus ca spera ca solicitarea sa sa fie pusa in discutia Biroului Politic al PNL de marti si sa fie aprobata.

"Scrisoare deschisa catre membrii Partidului National Liberal

Stimati colegi,

Datorita guvernarii Uniunii Social-Liberale, Romania este in prezent tara cu cea mai mare crestere economica din intreaga Uniune Europeana. Suntem un partid national si nu avem voie sa punem intre paranteze interesul national. Ar fi pacat sa-l sacrificam din cauza unor ambitii minore. Nu avem dreptul sa impiedicam mersul ascendent al Romaniei si bunastarea romanilor, din cauza indisponibilitatii pentru un dialog constructiv in cadrul USL astfel incat Romania sa iasa din actuala criza politica, artificial creata.

Pe buna dreptate, cei care si-au pus increderea in noi s-au saturat de scandalul politic interminabil in care ne complacem. Din respect fata de electoratul care a votat Uniunea Social-Liberala in proportie atat de mare, trebuie sa punem punct acestui mod de a face politica.

Propun organizarea urgenta a unui congres extraordinar al Partidului National Liberal care sa decida ramanerea partidului nostru la guvernare si participarea acestuia in cadrul Uniunii Social Liberale atat la alegerile europarlamentare cat si la cele prezidentiale, astfel incat viitorul Presedinte al Romaniei sau viitorul Prim-Ministru sa fie dat de Partidul National Liberal. Cred ca acestea vor deveni posibile doar daca domnul Crin Antonescu va face un pas inapoi si doar daca ii vom acorda increderea noastra domnului Calin Popescu Tariceanu, cel care a fost Prim-Ministru al Romaniei in perioada de maxima bunastare a romanilor din ultimii 70 de ani.

Am convingerea ca Uniunea Social-Liberala reprezinta singura solutie pentru Romania in urmatorii ani.

Cu incredere,
Sorin Iliesiu – senator PNL de Sibiu."

Deputatul Mihaita Calimente: Antonescu are sprijin unanim in PNL

Deputatul liberal de Arad Mihaita Calimente spune ca liderul PNL Crin Antonescu "se bucura de sprijin unanim in partid", iar "daca cineva crede ca se va starni o rascoala in PNL, se insala".

"Cel care a cerut schimbarea lui Crin Antonescu nu dovedeste multa inteligenta. E o prostie sa ceri asa ceva acum. Antonescu se bucura de sprijin unanim in partid, iar pozitia sa in USL este sustinuta de toti colegii liberali. S-a trezit unul vorbind…", a declarat Calimente.

Acesta a adaugat ca USL trebuie mentinuta in actuala formula, iar PNL sa ramana la guvernare. "Din punctul de vedere al PNL, USL trebuie mentinuta, dar incep sa cred ca din punctul de vedere al lui Ponta, nu. Dincolo de acordul nostru din 2011, Ponta a infiintat o formatiune noua, fie ea si electorala, care este in opozitie mascata cu ceea ce e indreptatit PNL sa ceara la numirea ministrilor. Daca cineva crede ca se va starni o rascoala in PNL, se insala", a spus Calimente.

De asemenea, presedintele PNL Arad, senatorul Ioan Cristina, spune ca nu exista niciun motiv pentru schimbarea lui Antonescu de la conducerea partidului. "Nici nu sustinem o astfel de idee. Din cate stiu, exista doar o voce care a cerut asta, dar nu sunt de acord", a spus Cristina.

Ea crede ca PNL si PSD trebuie sa ajunga la un "compromis" pentru pastrarea USL. "PNL si-a respectat angajamentele asumate in USL, iar Ponta este premier si cu ajutorul parlamentarilor liberali. Mai ramane ca PSD sa dovedeasca ca isi respecta promisiunile. Noi nu cerem nimic in plus decat respectarea optiunilor PNL la numirea ministrilor", a spus Ioan Cristina.

PNL Bistrita: Antonescu - presedinte cu viziune

Presedintele PNL Bistrita-Nasaud, deputatul Stelian Dolha, spune ca, pentru prima data dupa 20 de ani, PNL are un "conducator cu viziune", care, "ca si Take Ionescu, vede Romania peste 20 sau 30 de ani".

"Pentru prima data dupa 20 de ani, PNL are un conducator cu viziune, adica vede, ca si Take Ionescu, Romania peste 20 sau 30 de ani. Sa vii acum si sa vorbesti de o schimbare a conducatorului vizionar, nu numai ca mi se pare ipocrita, ci nelalocul ei aceasta idee. E clar. Categoric eu sustin ca Crin Antonescu trebuie sa ramana in functie. Nici nu se poate altfel, mai ales ca a primit un mandat cert pentru a negocia cu Victor Ponta din partea Biroului Permanent National. Probabil ca astazi (marti –n.r.) acesta va fi intarit, eu cred ca asta o sa se intample", a declarat, marti dimineata, liderul PNL Bistrita-Nasaud.

In ceea ce priveste situatia din USL, Dolha a spus ca acest proiect trebuie pastrat pana in 2016, cel putin, dar "nu oricum", ci prin respectarea "contractului cu Romania".

"Este proiectul nostru comun, si al liberalilor, si al social-democratilor, pana cel putin in 2016. Asa ca eu cred cu tarie ca USL trebuie sa-si continue parcursul ei, mersul ei, pana in 2016, dar nu oricum. Proiectul pe care noi l-am scris in 2012, contractul acela cu Romania, trebuie respectat. Trebuie sa ne intoarcem in timp, sa vedem care este, care sunt clauzele si doar sa-l respectam. Atata tot. Nu trebuie sa facem altceva. Nu trebuie sa cerem mai mult nici noi, liberalii, nici partenerii nostri social-democrati. Trebuie doar fiecare in parte sa vedem ce s-a negociat acolo, ce s-a scris acolo”, a mai afirmat Dolha.

Liderul PNL Bistrita-Nasaud a adaugat ca USL a pornit de la "prietenia intre Crin Antonescu si Victor Ponta", care ar trebui "revigorata". "Ce-mi doresc eu cel mai mult este ca prietenia, colegialitatea, parteneriatul intre ei doi sa fie revigorat pentru ca de aici pleaca totul, de la increderea unuia in celalalt", a spus el.

Intrebat cum ar putea fi revigorata aceasta relatie, el a spus: “Bazandu-ne numai pe corectitudine fiindca orice prietenie se bazeaza pe corectitudine. Cand celalalt vrea mai mult, se strica ceva, se subrezeste. Ca sa fii prieten trebuie sa fii un partener corect. Daca acestea sunt principiile care ne mana in aceasta guvernare, atunci o ducem mai departe cu certitudine".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Socialistii europeni vad o legatura intre PNL si Traian Basescu.
Socialistii europeni vad o legatura intre PNL si Traian Basescu. "Unii spun ca e o coordonare directa"

Liderul socialistilor din PE, Hannes Swoboda, si-a exprimat speranta, luni, la Bucuresti, ca Guvernul condus de Victor Ponta va ramane la putere.

Jocul nervilor in USL. Cine renunta la functia de vicepremier? Ponta:
Jocul nervilor in USL. Cine renunta la functia de vicepremier? Ponta: "Ori ramanem asa, ori facem o restructurare masiva"

Saptamana politica a inceput cu a treia runda de negocieri esuate intre Crin Antonescu si Victor Ponta. Nici unul dintre cei doi nu pare dispus sa cedeze pretentiilor, iar fiecare zi care trece adanceste prapastia dintre PSD si PNL.

Presedintele PNL Arad: PNL nu vrea sa iasa de la guvernare, dar daca PSD vrea alta majoritate sa ne dea afara
Presedintele PNL Arad: PNL nu vrea sa iasa de la guvernare, dar daca PSD vrea alta majoritate sa ne dea afara

Deputatul PNL de Arad Mihaita Calimente spune ca liberalii nu intentioneaza sa iasa de la guvernare, dar daca PSD vrea sa dea afara PNL din guvern, bazandu-se pe alta majoritate, "poate sa o faca".

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.