Corlatean: Cu Rusia trebuie sa cultivam contacte la nivel de premieri si sefi ai diplomatiei
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat, luni, ca Romania trebuie sa ajunga in relatia cu Federatia Rusa sa cultive contacte politice relevante, incepand cu nivelul sefilor de diplomatie si continuand pana la nivelul premierilor.
"In mod cert trebuie sa ajungem sa cultivam contacte politice relevante pe linie guvernamentala, incepand cu ministrul de Externe si mergand pana la nivelul premierilor. Eforturile diplomatice ale Romaniei raman dedicate consolidarii relatiilor cu Rusia in jurul unei agende pozitive si constructive. Dorim angajarea unei cooperari in masura sa confere transparenta si predictibilitate relatiilor noastre", a afirmat Corlatean, la Reuniunea diplomatiei.
Totodata, in privinta relatiei cu Ucraina, el a aratat ca s-au inregistrat o serie de deschideri in ultima perioada prin vizitele oficiale la nivel de ministri de Externe din 2011, iar o intalnire cu omologul sau, Kostiantin Griscenko, va avea loc la Adunarea Generala a ONU de la New York.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
"Avem, in perspectiva, de dezvoltat si dialogul la nivelul prim-ministrilor, un proiect care sper sa se realizeze in curand. (...) Este important sa mentinem momentul si sa construim. Romania ramane un sustinator al parcursului european al Ucrainei. Este important ca in dialogul UE-Ucraina sa fie valorificate toate puntile de cooperare", a afirmat Corlatean, adaugand insa ca problemele etnicilor romani din Ucraina afecteaza "prezervarea insasi a identitatii lor etnice si culturale", iar acestea ar trebui rezolvate pentru ca minoritatile sa devina punti de legatura intre cele doua tari.
Corlatean a reiterat si faptul ca ramane un "obiectiv primordial" al diplomatiei romane consolidarea parteneriatului special cu Republica Moldova.
"Vom continua sa promovam activ procesele de apropiere a Republicii Moldova de UE, in spiritul valorilor si principiilor europene, in perspectiva unei viitoare aderari. Vom continua eforturile de dezvoltare a relatiei bilaterale, cu atentie deosebita asupra proiectelor de interconectare energetica si transport. Reglementarea conflictului transnistrean, cu respectarea integritatii teritoriale si suveranitatii Republicii Moldova, continua sa fie o prioritate pentru diplomatia romana", a mai spus Titus Corlatean.