Corlatean: Am indeplinit criteriile pentru Schengen; nu putem sta in genunchi, cu mana intinsa
Titus Corlatean a declarat ca Romania a indeplinit criteriile tehnice privind aderarea la Schengen, iar autoritatile de la Bucuresti nu stau in genunchi, cu mana intinsa.
"Nu se pune problema de a abandona un obiectiv legitim al Romaniei, respectiv al Bulgariei. In acelasi timp, nici nu poti sa stai in genunchi si sa stai cu mana intinsa, cata vreme noi am indeplinit criteriile clare, obiectivele tehnice din acquis-ul Schengen si, in acelasi timp, platim pentru lucruri care n-au legatura cu noi", a declarat, vineri seara, ministrul de Externe, Titus Corlatean.
In opinia sa, europenii inventeaza tot felul de pretexte, precum MCV, pentru a amana primirea celor doua tari in Schengen, dar in realitate este vorba de "situata sociala, economica, de criza din Europa din acesti ani".
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Realitatea tine de faptul ca "prestatia, poate, a anumitor guverne fata de asteptarile propriilor cetateni nu produce acele rezultate de crestere economica, de mai mult confort in societatea respectiva", a mai spus Corlatean.
Potrivit ministrului de Externe, subiectul Schengen este "prizonierul unor circumstante nefavorabile", in conditiile in care criza economica favorizeaza un curent populist, xenofob si rasist "tot mai consistent".
Titus Corlatean a apreciat ca guvernele anterioare au gresit pentru ca au supralicitat aceasta chestiune, dar in prezent s-a luat decizia de a nu mai crea un orizont de asteptare. "Noi dorim si maine daca este (sa aderam la Schengen). Dar nu putem sa stam in functie de cum va reglati (...) balanta de putere inainte de alegeri, cum incercati sa deveniti mai simpatici propriilor cetateni atunci cand prestatia economica e mai slaba in tara respectiva. Or, din acest punct de vedere vom vedea ce se intampla. Dar nu este cazul sa cream un orizont de asteptare. Asta a fost o greseala in anii anteriori, din partea clasei politice de la Bucuresti, s-a supralicitat pe aceasta tema, s-au creat orizonturi de asteptari", a subliniat ministrul de Externe.
Oficialul roman a evidentiat faptul ca nici guvernarile anterioare nu au rezolvat aceasta situatie, desi era "o perioada mai de pace in Europa".
"Ei, nu s-a putut nici atunci, cu atat mai dificil este acum cand criza economica inca este prezenta in Europa", a punctat el. Intrebat daca aceasta pozitie inseamna ca nu vor mai fi facute unele reforme din MCV (mecanism care a fost legat de Schengen), Corlatean a replicat ca interesul consta in a avea un sistem judiciar corect, nu de a raspunde intrebarilor de la Bruxelles.
"Interesul nu este de a ne alinia pe sarma si de a raspunde intrebarilor Bruxelles-ului. Interesul este de a avea un sistem judiciar corect, impartial, care sa functioneze cu celeritate, sa dea raspuns cetatenilor care asteapta ani de zile la procese, cu niste coduri care sa fie de buna calitate (...) Asta e interesul. Nu pentru a da cu subsemnatul la MCV sau de a rezolva alte chestiuni", a spus ministrul la Digi 24, citata de Mediafax, adaugand ca reformele vor fi facute "nu de dragul functionarilor de la Bruxelles, ci de dragul societatii romanesti".
Referitor la raportul MCV din ianuarie, Corlatean considera ca acesta ar trebui sa transmita "niste semnale realmente pozitive", deoarece in ultima perioada s-au facut "pasi inainte". Consiliul JAI va reveni asupra subiectului aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, atunci cand vor exista conditii favorabile, a declarat, joi, Dailis Alfonsas Barakauskas, ministrul lituanian de Interne, a carui tara asigura Presedintia UE.
"In ceea ce priveste implementarea acquis-ului Schengen de catre Romania si Bulgaria, astazi am putut doar sa evaluam situatia la zi. Consiliul a luat nota de declaratia comuna a Romaniei si Bulgariei si va reveni asupra acestei probleme, fara intarziere, atunci cand vor exista conditii favorabile", a declarat Dailis Alfonsas Barakauskas, la conferinta de presa de la finalul reuniunii JAI de joi.
La insistentele jurnalistilor privind o data mai exacta pentru reluarea chestiunii, ministrul lituanian de Interne a evitat un raspuns, reiterand necesitatea "unor conditii favorabile" pentru aderarea celor doua state la Spatiul Schengen. Rugata sa comenteze declaratia prezentata de Romania si Bulgaria, comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a precizat doar ca e "o declaratie unilaterala", care va figura in Protocolul reuniunii.
Romania si Bulgaria au prezentat, joi, la Consiliul JAI, a declaratie politica in care isi exprima dezamagirea fata de imposibilitatea luarii unei decizii privind aderarea la Schengen si sustin ca nu exista niciun motiv juridic sau concret pentru o noua amanare, potrivit unui comunicat MAE.
In declaratie, Romania si Bulgaria isi exprima "dezamagirea fata de imposibilitatea adoptarii unei decizii pozitive privind aderarea lor la spatiul Schengen la acest moment si au reiterat ca au indeplinit toate criteriile de aderare conform acquis-ului Schengen, fapt recunoscut de catre toate statele membre si stipulat in mod repetat in Concluzii ale Consiliului si ale Consiliului European, precum si in rezolutiile Parlamentului European pe acest subiect", se arata in comunicatul Ministerului de Externe.
Totodata, cele doua tari reitereaza faptul ca au "un nivel inalt de pregatire pentru aderare", ca urmare a "unor investitii semnificative si a eforturilor constante ale autoritatilor competente", fapt confirmat de evaluarile efectuate si recunoscut de catre Consiliul UE si Parlamentul European inca din 2011.
De asemenea, cele doua tari subliniaza faptul ca nu exista "niciun motiv, juridic sau bazat pe realitati concrete, pentru o noua amanare a deciziei, precum si faptul ca solutia avansata privind o aderare etapizata nu a condus, pana in prezent, la vreun rezultat".
Romania considera ca o noua discutie la Consiliul JAI privind aderarea la Spatiul Schengen fara "perspectiva unei decizii politice care sa intruneasca unanimitatea este de natura sa perpetueze acest blocaj, care nu ii poate fi imputat, dat fiind faptul ca a indeplinit toate criteriile prevazute de acquis-ul Schengen", mai precizeaza sursa citata.
Romania si Bulgaria au precizat ca vor solicita reluarea discutiei in cadrul Consiliului, fara intarziere, in momentul in care este intrunita unanimitatea. De asemenea, cele doua state au invitat partenerii europeni sa raspunda, in cel mai scurt timp posibil, "asteptarilor legitime" privind o decizie pozitiva de aderare a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, in conformitate cu prevederile Tratatului de aderare. Inaintea reuniunii JAI, Hans-Peter Friedrich, ministrul german de Interne, a declarat ca progresele realizate de Romania si Bulgaria nu sunt suficiente si nu este momentul ca cele doua tari sa intre in Schengen, scrie Die Welt.
"Dupa parerea noastra, nu a sosit momentul sa fie eliminate controalele la granita pentru cele doua tari", a precizat, la Bruxelles, Hans-Peter Friedrich. Oficialul german a subliniat ca Romania si Bulgaria au facut "ceva progrese", dar acestea nu sunt "suficiente pentru a indeplini conditiile legale care ar permite primirea in spatiul Schengen".
"In prezent nu pot aprecia cand ar putea veni momentul" aderarii celor doua state, a mai spus Friedrich, intrebat daca poate avansa o data exacta pentru primirea Romaniei si Bulgariei in Schengen. Surse din cadrul Presedintiei lituaniene au declarat, marti, ca "oficiali din Romania si Bulgaria au avut consultari cu state membre care, in mod traditional, s-au opus aderarii in trecut".
La solicitarea MEDIAFAX, Ambasada olandeza la Bucuresti a precizat ca pozitia Olandei fata de aderarea celor doua tari la Schengen nu s-a schimbat in ultimul timp. "Nimic nu s-a schimbat in ceea ce priveste pozitia Olandei", a comunicat misiunea diplomatica, reamintind ca Guvernul de la Haga "va astepta raportul MCV inainte de a-si stabili, in stransa cooperare cu alte state membre, pozitia sa privind aderarea (Romaniei si Bulgariei) la Schengen".