Congresul USR: Dan Barna, desemnat oficial candidatul USR la alegerile prezidențiale

Dată publicare: 14-07-2019 08:09
Dată actualizare: 14-07-2019 10:09


Liderul USR Dan Barna este candidatul oficial al partidului la alegerile prezidenţiale. Barna a fost desemnat fără prea mari emoţii de congresul formaţiunii.

Într-un discurs în care a pomenit câteva filme de ficţiune, politicianul s-a comparat cu eroul principal din Matrix, iar formaţiunea pe care o conduce, cu Star Trek.

Patru membri USR au vrut să intre în cursa pentru șefia țării, iar Dan Barna a avut prima șansa şi cele mai multe voturi.

Dan Barna, președinte USR: "Suntem Games of Thrones pentru energie și Star Wars pentru viziune".

USR este formațiunea cu cea mai mare ascensiune politică din ultimii ani. Scorul la alegerile europarlamentare din 26 mai a fost aproape egal cu PSD şi foarte aproape de PNL. Vorbind despre intrarea sa în politica și experiențele ultimilor ani, Barna s-a comparat cu Neo, din Matrix.

"Cred că știți cu toții secvența din Matrix când Neo trebuie să aleagă între pastila roșie și cea albastră. Cea roșie îl aducea înapoi la viața de dinainte, în vreme ce pastila albastră îi deschidea ochii și vedea lumea din jurul lui cum era cu adevărat. Cam așa a fost și la mine. Am acceptat această provocare și am intrat în USR", a spus el.

Congresul USR anunțat acum o lună de zile îşi propusese însă mai mult. Candidatul USR la prezidențiale a vorbit despre un tandem cu partenerii de alianța de la PLUS, astfel încât, dacă ar câștiga alegerile, Dan Barna să fie președinte, iar Dacian Cioloș premier.

Cei doi au avut negocieri până în ajunul Congresului și nu s-au înțeles. Mai mult, Cioloș a organizat în paralel o reuniune de partid şi, la sfârşit, a lăsat să se înțeleagă că are planuri separat de colegii de alianța.

Dacian Cioloș, președinte PLUS: "Eu sunt pregătit să asum ambele funcții. Îmi voi depune și eu candidatura și vom vedea care va fi decizia partidului și apoi a Alianței".

Formaţiunea lui Ciolos îşi va anunţa candidatul la preşedinţie peste două săptămâni.

Până acum, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că mai vrea un mandat, iar social-democraţii se întâlnesc luni şi i-ar putea cere Vioricăi Dăncilă să intre în cursa pentru prezidenţiale.


VIDEO PROTVPLUS.RO