COMENTARIU: Cenusiu, presedintele Basescu a revarsat sinceritati neconvingatoare
Presedintele Basescu a vrut sa reintre in sinergie cu poporul suparat printr-un discurs despre starea natiunii, in care n-a lasat din brate ceea ce numeste "modernizarea" si a dat lectii solemne politicienilor.
Traian Basescu, intrebat de demisie: "Presedintii nu pot sa demisioneze in perioade de criza". VIDEO
DISCURSUL PRESEDINTELUI. Ponta: "A fost dezamagitor". Palelologu: "Magistral"
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Acesta a ignorat insa gratios ca el insusi este luat cu ardoare drept model de o seama dintre ei.
Vorbind aproape in totalitate despre sine la persoana a treia singular, presedintele (nu "eu, Traian Basescu, presedintele Romaniei") a revarsat, cu o monotonie aproape convingatoare si cu o aparenta de suflet, o seama de sinceritati. Ca a vrut modernizare, dar asta se face cam nefericit prin legi discutabile si care au dus la un "sentiment de nesiguranta". Ca DNA nu este "instrumentul presedintelui". Ca nu conduce PDL, Guvernul si nici Curtea Constitutionala.
Si dupa acest sir de "nu" si alte aprecieri din categoria "Romania si restul lumii... departe, pana in India" (unele in post-scriptum-ul discursului) presedintele ne-a aratat viitorul. Neavand ceva de oferit in prezent, a spus ca "se deschide un orizont de tara noua, in parteneriat cu Guvernul".
Un orizont de tara noua unde ar trebui sa stam pe pingelele noastre (cu presedintele, acelasi Traian Basescu, la locul sau), pentru ca nu mai putem ravni la investitii straine si ar cam trebui sa nu ne asteptam la fericire din partea zonei euro. Adica, mai cu rezerve fata de Europa si mai cu optimism fata de Turcia, marea prietena China, alte zone exotice.
Presedintele Basescu a avut un discurs parca alcatuit din bucati nu prea reusit imbinate, pe care le-a prezentat fluctuant. Conceput de mai multi autori, parca vrand sa impace si sfarsind prin a convinge, probabil, pe prea putini.
Si nu a fost convingator pentru ca acea "legatura de incredere" pe care o clama Traian Basescu greu de crezut ca s-ar fi restabilit. Pentru ca el tot vinde aceasta marfa a schimbarii, spunand "eu sunt la fel". Pentru ca face curte de nevoie celor pe care se grabeste sa-i uite oportun: "societatea civila de buna calitate". Cand si-a dat seama ca exista?
Tot ce a putut spune Traian Basescu, intr-o mare asteptare fata de persoana sa, este ca isi va diminua gafele. Si ca se agata de cuvantul magic "impreuna". Poate iesi din marasm doar "impreuna" cu natiunea. Dar, intre timp, natiunea a devenit una a supravietuitorilor singuratici. De nevoie. Ce le poate spune presedintele acestor individualisti?
Nu le-a putut lua fata. Si viata l-a depasit, neasteptat. Iar "fata" i-a fost luata trist de intamplarea ca s-a prapadit un mare actor. Emil Hossu. El nu este artist care a vorbit putin si decent la un miting politic la Arcul de Triumf. Doar doctorul din "Toamna bobocilor", ziaristul din "Secretul lui Nemesis". "Baiatul bun si frumos" din filmele si piesele de teatru ale tineretii multora.
Sursa: Indira Crasnea - Mediafax
Etichete: proteste, traian basescu, comentarii, piata universitatii,
Dată publicare:
25-01-2012 20:24