Basescu anunta o "INTERVENTIE CU ROMANII", miercuri. Prima reactie a presedintelui la proteste

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a vorbit pentru prima data despre protestele din Romania la ceremonia depunerii juramantului de catre noul ministru de Externe, Cristian Diaconescu.


Basescu: Romanii sunt nemultumiti pe buna dreptate, trebuie gasite mai multe explicatii si solutii

"Este o nemultumire pe care o stiu nu de azi, nu de doua saptamani, o stiu din 2009. Sunt un presedinte care a castigat alegerile in conditiile in care se reduceau cate patru zile de plati de salarii pentru toti bugetarii in lunile noiembrie si decembrie 2009", a spus Basescu.

Presedintele a vorbit pentru prima data de la declansarea protestelor in strada, avand vocea tremuranda si spunand ca "romanii sunt nemultumiti pe buna dreptate si ca sunt necesare mai multe explicatii si solutii" atacandu-i pe Iliescu, Ponta, Antonescu si televiziunile.

Citește și
Teodor Baconschi
Baconschi: Am primit SMS de la premier; nu mi s-a reprosat nimic pe linie guvernamentala
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

"Domnule ministru, aveti o misiune grea, in care va voi sustine si sper ca cele ce voi clarifica in interventia mea de maine (miercuri - n.r.) cu romanii sa va poata fi un suport. Va doresc mult succes in mandatul dumneavoastra", i-a spus presedintele Basescu noului ministru de Externe, Cristian Diaconescu, la finalul ceremoniei de depunere de catre acesta a juramantului de investitura.

Basescu: Mesajele lui Antonescu, Iliescu, Ponta si Dogaru, similare cu ale lui Voronin

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la Cotroceni, ca mesajele lansate in prezent de Ion Iliescu, Crin Antonescu, Victor Ponta si Mircea Dogaru sunt similare cu cele lansate de fostul presedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

"Stiti ce ma socheaza cel mai tare? Ca mesajul lui Ion Iliescu, al lui Victor Ponta, al lui Crin Antonescu, al asa-numitului lider al societatii civile, fostul colonel Dogaru sunt similare cu ale fostului presedinte al Republicii Moldova, actualul sef al fractiunii Partidului Comunist din republica Moldova, Vladimir Voronin", a afirmat seful statului.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca a observat ca liderii USL Crin Antonescu si Victor Ponta vor demisiile presedintelui, Guvernului si Parlamentului, adica o tara neguvernata.

"Ii vedeam pe Crin Antonescu si pe Victor Ponta care sustin, nici mai mult, nici mai putin, demisie presedinte, demisie Guvern, demisie Parlament. Adica, o Romanie neguvernata", a spus Basescu, cu voce tremuranda.

Basescu: Iliescu, aproape de pe masa de operatie, vrea ca presedintele tarii sa dea socoteala

Presedintele Traian Basescu l-a atacat dur pe fostul presedinte Ion Iliescu, declarand ca acesta, desi sustine, "aproape de masa de operatie", ca actualul presedinte trebuie sa raspunda in fata Parlamentului, nu a dat explicatii despre mineriade sau despre victimele de la Revolutia din 1989.

"Se observa o veselie a demolarii, probabil reusita recunoscuta international deranjeaza pe foarte multi. Si nu pot sa nu observ ca mesajul domnului Ion Iliescu, care nici mai mult nici mai putin, aproape de pe masa de operatie, transmitea ca presedintele in functie trebuie sa raspunda, in conditiile in care dansul inca nu a raspuns nici pentru mineriade, nici pentru victimele de la Revolutie", a spus Basescu.

Basescu: Mesajul dincolo de Atlantic si nu numai - "Romania are forta sa continue"

Presedintele Traian Basescu i-a spus, marti, noului ministru de Externe, Cristian Diaconescu, ca mesajul dincolo de Atlantic si nu numai trebuie sa fie ca "Romania are forta sa continue".

"Aveti o misiune extrem de dificila: aceea de a recunoaste nemultumirea oamenilor prin masurile care s-au luat, dar care creeaza Romaniei sansa sa evolueze pozitiv si, in acelasi timp, sa sustineti, cu argumente, ca Romania merge inainte", a mai spus Traian Basescu.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a depus, marti, la Palatul Cotroceni, juramantul de investitura in functie, la ceremonie asistand consilieri prezidentiali, unii membri ai Guvernului, in frunte cu premierul Emil Boc, dar si reprezentanti ai UNPR, precum si Teodor Baconschi. Dintre liderii UNPR sunt prezenti Gabriel Oprea, Cristian Popescu Piedone, Marian Sarbu, Neculai Ontanu.

Basescu: Politica externa a Romaniei nu se schimba odata cu ministrii

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la ceremonia depunerii juramantului de catre Cristian Diaconescu, noul ministru de Externe, ca "politica externa a Romaniei nu se schimba odata cu ministrii" si i-a multumit lui Teodor Baconschi pentru modul in care si-a exercitat mandatul.

"As spune ca un lucru extrem de important si de salutat este ca aici se afla si fostul ministru, domnul ministru Baconschi, si noul ministru, ceea ce este un semnal de continuitate. Politica externa a Romaniei nu se schimba odata cu ministrii, ci are miezul ei fundamental care va continua", a spus Traian Basescu.

El i-a multumit lui Teodor Baconschi pentru modul in care si-a exercitat mandatul si i-a urat succes lui Cristian Diaconescu.

Iminenta numire a lui Diaconescu vine dupa anuntul surprinzator al premierului, facut luni chiar de la tribuna Parlamentului. Teodor Baconschi se afla la Bruxelles, la Reuniunea Consiliului de relatii externe, cand, pe nepusa masa, a aflat ca s-a dus degeaba pana acolo. Emil Boc i-a dat telefon si i-a comunicat ca nu mai face parte din guvernul Romaniei.

Liderii opozitiei nu par impresionati ca singurul om care si-a pierdut functia in Guvern este seful diplomatiei.

Teodor Baconschi a fost sacrificat pentru comentariile facute in data de 15 ianuarie pe blogul sau personal, la adresa celor care protesteaza. Luni, la mai bine de o saptamana de la postarea lor pe internet, comentariile lui Baconschi l-au deranjat pe seful Guvernului.

In data de 15 ianuarie scria pe blog: "Anul care incepe va fi crucial pentru Romania. Optiunea e simpla: reforma, responsabilitate, siguranta sau regres, populism, domnia batei. Alegerea o va face insa Romania vrednica, Romania care munceste, Romania insetata de viitor, nu mahalaua violenta si inepta, incolonata ca minerii odinioara, in spatele mostenitorilor Securitatii".

Culmea este ca acelasi diplomat Baconschi era desemnat doua zile mai tarziu de colegii din PDL sa poarte consultari cu societatea civila. Adica sa fie mediatorul dintre putere si reprezentantii celor din strada. Discutiile n-au fost nici pe departe un succes si ...iata ca acum Theodor Baconschi a fost demis.

Potrivit unor surse politice doar Elena Udrea, Vasile Blaga si Roberta Anastase cunosteau intentia premierului Boc. Restul membrilor din PDL au fost luati prin suprindere.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Baconschi, despre revocarea sa:
Baconschi, despre revocarea sa: "Cineva trebuie sa plateasca, voi plati eu!"

Liderul PDL, Teodor Baconschi, a comentat decizia privind revocarea sa, precizand ca, in contextul actual, "cineva trebuie sa plateasca" iar acela va fi el, adaugand ca presedintele Traian Basescu nu era la curent cu demiterea sa.

Baconschi: Am primit SMS de la premier; nu mi s-a reprosat nimic pe linie guvernamentala
Baconschi: Am primit SMS de la premier; nu mi s-a reprosat nimic pe linie guvernamentala

Teodor Baconschi sustine ca a aflat de revocarea sa din functia de ministru de Externe in urma unui SMS pe care l-a primit de la premierul Emil Boc.

Teodor Baconschi a fost revocat din functie pentru declaratiile la adresa protestatarilor
Teodor Baconschi a fost revocat din functie pentru declaratiile la adresa protestatarilor

Teodor Baconschi a fost revocat din functia de ministru al Afacerilor Externe, pentru declaratiile sustinute de acesta la adresa protestatarilor, a anuntat, luni, in Parlament premierul Emil Boc.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.