Cine este Viorel Ştefan, propus vicepremier

Viorel Ştefan
Inquam Photos / Octav Ganea

Viorel Ştefan, propus vicepremier, s-a născut la 26 iulie 1954, la Mitoc, în judeţul Botoşani.www.agerpres.ro/

A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea "Al. I. Cuza" Iaşi, în 1980, iar în 2002, a susţinut doctoratul în economie, la Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi, potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, http://www.cdep.ro/, scrie Agerpres.

Viorel Ştefan a lucrat ca economist, la Întreprinderea de Navigaţie Fluvială NAVROM Galaţi (1980-1987), apoi a fost şef serviciu la aceeaşi întreprindere (1987-1991). A ocupat funcţia de director general (1991-1996), apoi de preşedinte (1996-2002), la Compania de Navigaţie Fluvială Română NAVROM SA Galaţi.

În perioada 1992-1998, a fost preşedinte la Asociaţia Patronală din Transporturi Navale, iar în perioada 1995-2001 - preşedinte al Asociaţiei Armatorilor şi Operatorilor Portuari Fluviali din România.

Este membru al Partidului Social Democrat din anul 1993. În prezent, este vicepreşedinte PSD, ales în urma Congresului extraordinar al partidului din 18 octombrie 2015.

Citește și
Andruşcă Dănuţ
Cine este Andruşcă Dănuţ, propus ministru al Economiei
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

A fost ales senator în circumscripţia electorală nr.18 Galaţi, în mandatele 1996-2000, pe listele PDSR, în 2000-2004, făcând parte din Grupul parlamentar al PSD, şi în 2004-2008, pe listele PSD. În legislatura 1996-2000, a făcut parte din Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital (din apr. 1997) şi din Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru controlul bugetului Curţii de Conturi. În mandatul 2000-2004, a fost preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat, iar în legislatura 2004-2008 a fost vicepreşedinte al aceleiaşi comisii şi a făcut parte din Comisia comună specială a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru controlul execuţiei bugetului Curţii de Conturi pe anul 2003.

În legislatura 2008-2012, a fost ales deputat în circumscripţia electorală nr. 18 Galaţi, pe listele Alianţei Politice Partidul Social Democrat + Partidul Conservator, fiind preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, până în mai 2011, şi preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Japonia. A făcut parte din Comisia comună specială pentru analizarea crizei intervenite în funcţionarea justiţiei.

A fost reales deputat PSD pentru legislatura 2012-2016, mandat în care a fost preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor (din sept. 2014) şi preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Federaţia Rusă. A făcut parte din Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru avizarea Proiectului de Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.

În urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, a obţinut un nou mandat de deputat de Galaţi, candidând pe listele PSD. Este preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din iunie 2017.

La 3 ianuarie 2017, Viorel Ştefan a fost propus ministru al Finanţelor Publice în Cabinetul Sorin Grindeanu, fiind învestit în funcţie la 4 ianuarie 2017. La 14 iunie 2017, şi-a înaintat demisia din funcţie, alături de majoritatea membrilor Cabinetului Sorin Grindeanu. La 21 iunie 2017, Guvernul Grindeanu a fost demis prin Moţiune de cenzură.

La 15 ianuarie 2018, Mihai Tudose şi-a înaintat demisia din funcţia de prim-ministru al României, după retragerea sprijinului politic în cadrul Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD. La 16 ianuarie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că l-a desemnat premier interimar pe Mihai-Viorel Fifor, ministru al Apărării Naţionale, iar la 17 ianuarie 2018, a desemnat-o pe Viorica Dăncilă, propusă de PSD, pentru funcţia de prim-ministru.

A fost distins cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în gradul de Cavaler.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Cine este Natalia Intotero, propusă ministru pentru Românii de Pretutindeni
Cine este Natalia Intotero, propusă ministru pentru Românii de Pretutindeni

Natalia-Elena Intotero, propusă ministru pentru Românii de Pretutindeni, s-a născut la 14 ianuarie 1976, la Brad.

Cine este Andruşcă Dănuţ, propus ministru al Economiei
Cine este Andruşcă Dănuţ, propus ministru al Economiei

Andruşcă Dănuţ, propus ministru al Economiei, s-a născut la 19 ianuarie 1969, potrivit www.cdep.ro.

Cine este Lucian Şova, propus ministru al Transporturilor
Cine este Lucian Şova, propus ministru al Transporturilor

Lucian Şova, propus ministru al Transporturilor, s-a născut la 31 mai 1960.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.