Cine este Nicușor Dan, principalul rival al Gabrielei Firea în lupta pentru Primăria Capitalei
Nicușor Dan, noul candidat la funcția de primar general al Capitalei susținut de Partidul Național Liberal, se află la a 3-a încercare de obținere a acestei funcții, după candidaturile din 2012 și 2016.
”Vă propun să facem dintr-un oraș sufocat de trafic, poluat, aproape în incapacitate de plată, cu operatorul de încălzire în faliment, din care fugim unde vedem cu ochii la fiecare sfârșit de săptămână, un București prosper, verde, curat, în care toți copiii să crească sănătos și echilibrat, în care pensionarii să aibă o viață demnă și liniștită, care să devină o referință educațională, culturală și de business în sud-estul Europei.
Pare imposibil, nu-i așa? Mă pregătesc de 14 ani pentru asta” - se arată pe site-ul de campanie al lui Nicușor Dan.
Candidatul Nicusor Dan are 50 de ani, este matematician de profesie, cu un doctorat la Paris, dar este și un cunoscut activist social.
În 2008, el a fondat Asociaţia ”Salvaţi Bucureştiul”, după care a blocat în instanţă mai multe proiecte care ar fi afectat clădirile istorice din Bucureşti şi spaţiile verzi.
Potrivit News.ro, Nicușor Dan a obţinut anularea construcţiei unui parc de distracţii în Parcul Tineretului și a împiedicat demolarea unor clădiri de patrimoniu de pe Şoseaua Kiseleff şi a Pieţei Matache, printre altele.
După anunţarea candidaturii la funcția de primar general, ca independent, în noiembrie 2011, Dan a obţinut susţinerea unor personalităţi precum filosoful Andrei Pleşu, istoricul Andrei Pippidi sau politologul Cristian Preda.
Cu toate acestea, la alegerile locale din 2012 s-a clasat pe locul al 3-lea, un rezultat foarte bun pentru un om care nu a beneficiat de sprijinul unei formațiuni politice, care și-a făcut campania cu voluntari și care s-a axat în special pe online.
După prima experienţă electorală, Nicuşor Dan decide să-şi permanentizeze prezenţa în politică, iar pe 1 iulie 2015 anunţă înfiinţarea Uniunii Salvaţi Bucureştiul.
Gândit ca partid local, Dan propunea un partid care să depăşească barierele între ideologii şi care să se axeze pe rezolvarea unor probleme punctuale ale Capitalei.
Un an mai târziu, în iunie 2016, deşi a avut candidaţi doar în Bucureşti, USB a obţinut un succes răsunător în alegerile locale. Chiar dacă PSD a obţinut atât primăria generală, cât şi primăriile de sector, USB a trimis 15 consilieri în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, număr aproape dublu faţă cel al consilierilor PNL, partid care considera Bucureştiul drept un fief propriu prin tradiţie.
În 2016, Nicuşor Dan a candidat din nou pentru postul de primar general şi a întrunit 30,5% din opţiuni, sub scorul de 46% al Gabrielei Firea (PSD), dar aproape de 3 ori mai mult decât cel al candidatului liberal Cătălin Predoiu.
În august 2016, Uniunea Salvaţi Bucureştiul devine Uniunea Salvaţi România şi începe să se organizeze ca partid la nivel naţional. Şi USR s-a ferit să asume o ideologie anume punând accent în programul politic pe o guvernare corectă, transparentă şi eficientă.
În campania electorală pentru parlamentarele din 2017, USR şi-a exprimat sprijinul pentru Dacian Cioloş pentru încă un mandat ca prim-ministru, însă succesul clar al PSD în alegeri a blocat acest proiect asumat de USR, cât şi de PNL. Pe de altă parte, USR a devenit a treia forţă politică în România, cu 8,92% din voturi, iar Nicuşor Dan a devenit deputat de Bucureşti şi lider al grupului USR din Cameră.
După alegeri însă, au început să apară şi problemele pentru Nicuşor Dan. Autoritatea Electorală Permanentă a reclamat existenţa unor ilegalităţi în finanţarea partidului.
În plus, liderii Platformei România 100, lansată de către Dacian Cioloş, precum Cristian Ghinea şi Vlad Alexandrescu, s-au arătat nemulţumiţi de faptul că Nicuşor Dan s-a arătat reticent faţă de intrarea fostului premier în Uniune, de teamă că USR ar putea deveni ”partidul lui Cioloş”, o formaţiune politică ce riscă să se confunde cu imaginea lui Cioloş.
În paralel, au apărut tensiuni între liderii USR care susţineau ca partidul să se pronunţe deschis împotriva definirii familiei în Constituţie ca având la bază uniunea dintre bărbat şi familie şi cei care afirmau că Uniunea nu ar trebui să-şi asume o opţiune clară din moment ce nici membrii săi nu au o părere unitară în această chestiune. Nicuşor Dan a susţinut ultima poziţie, fapt ce i-a adus un nou val de contestări.
În pofida acestei situaţii, la Congresul USR din 13 mai Nicuşor Dan nu a avut un contracandidat cu şanse la preşedinţia partidului astfel că a fost reales cu 173 de voturi din 251. Pe de altă parte, Nicuşor Dan nu şi-a ascuns amărăciunea faţă de situaţia sa în interiorul Uniunii. Nicuşor Dan a vorbit în faţa congresului şi despre problemele pe care, în opinia sa, le are USR. Prima dintre ele: conflictul intern dintre progresişti şi conservatori.
Ce-a de-a doua problemă a partidului, identificată de Nicuşor Dan şi care, în opinia sa, este mai gravă decât prima, se referă la ”colegialitate şi la încrederea în noi înşine”.
Disputele legate de Cioloş şi de referendumul pentru familie nu au încetat după Congres, dimpotrivă, s-au amplificat, astfel că în data de 1 iunie 2017, Nicusor și-a anuntat oficial demisia din USR.
Sursa: News.ro, Pro TV
Etichete: nicusor dan, USR, PNL, Gabriela Firea, candidati, primaria capitalei,
Dată publicare:
27-02-2020 11:00