Cine este Melescanu - diplomat de 46 de ani, politician de 20 - propus la sefia spionajului extern

Teodor Melescanu

Teodor Melescanu, diplomat de cariera, fost ministru de Externe si al Apararii, fost interimar la Justitie, fost presedinte de partid si candidat la Presedintie, este propus acum de Traian Basescu la sefia SIE.

Teodor Viorel Melescanu s-a nascut la 10 martie 1941, in Brad, judetul Hunedoara, si a urmat studii universitare la Facultatea de Drept din Bucuresti, intre 1959 si 1964, si cursuri postuniversitare de relatii internationale la Universitatea din Bucuresti (1964-1966). Din 1973, Melescanu este Doctor in Drept International la Universitatea din Geneva. De asemenea, el are in prezent gradul de sublocotenent de infanterie, in retragere.

Melescanu si-a inceput cariera diplomatica in anul 1966, cand a fost angajat in Ministerul Afacerilor Externe, promovand, prin examene si concursuri, pana la rangul de ambasador. Intre anii 1978 si 1985, Teodor Melescanu a fost detasat ca secretar II la Misiunea Permanenta a Romaniei de pe langa Organizatia Natiunilor Unite si alte organizatii internationale de la Geneva. Dupa revolutie, a fost subsecretar de stat, sef al Departamentului America Latina, Asia si Africa (23 august 1990 - mai 1991) si secretar de stat (mai 1991 - 19 noiembrie 1992). in anul 1990, Melescanu a fost promovat la rangul de consilier diplomatic, iar in 1992, la cel de ambasador.

El a fost ministru de Externe in Guvernul condus de Nicolae Vacaroiu (1992-1996) si ministru al Apararii in Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu, in perioada aprilie 2007-decembrie 2008.

Citește și
Teodor Melescanu
Teodor Melescanu este noul director al SIE. S-a autosuspendat din PNL, iar Antonescu cere excluderea
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării
La finalul mandatului de la Aparare, Teodor Melescanu a dorit sa le multumeasca tuturor celor care l-au ajutat la indeplinirea mandatului la conducerea institutiei si a declarat ca niciodata mai mult ca in aceasta functie nu a avut senzatia ca isi serveste cu adevarat tara.

In perioada 15 ianuarie - 29 februarie 2008, a fost ministru interimar al Justitiei, ca urmare a neintelegerilor dintre presedinte si premier cu privire la numirea in functia vacanta de la conducerea Ministerului Justitiei a senatorului PNL Norica Nicolai. In mai 2010, Melescanu a fost propus de PNL pentru un post de judecator la Curtea Constitutionala.

Melescanu este senator de Prahova, ales in colegiul al treilea al acestei circumscriptii, pe listele PNL. El a fost senator si in legislatura 1996-2000, fiind ales atunci pe listele PDSR. De asemenea, in 2004 a fost ales pe listele Aliantei D.A.

In iunie 1997, Melescanu a fondat partidul Alianta pentru Romania (ApR), impreuna cu un grup de fosti membri ai PDSR, printre care Mircea Cosea, Iosif Boda, Marian Enache. In anul 2000, el a candidat la Presedintie din partea ApR, obtinand sub 2% din voturi.

In ianuarie 2002, ApR a fuzionat cu Partidul National Liberal, iar de atunci Melescanu a ocupat functii de conducere in formatiunea liberala, pana la alegerea lui Crin Antonescu in functia presedinte al PNL.

Teodor Melescanu a fost si administrator al grupului Rompetrol, condus de Dinu Patriciu.

Melescanu a fost, de-a lungul timpului, o voce temperata a PNL in relatia cu Traian Basescu, el preferand sa adopte atitudini moderate, desi tonul majoritar in PNL era unul vehement antiprezindential. Chiar si in toamna anului trecut, intr-un interviu intr-un ziar central, citat de Mediafax, Melescanu a spus ca, dupa 2012, "coabitarea cu Traian Basescu nu este imposibila". Declaratia i-a atras lui Melescanu, care oricum nu era in relatii excelente cu actuala conducere a PNL, critici din partea liderilor liberali, existand chiar voci care cereau sanctionarea lui.

Referindu-se la aceste declaratii ale lui Melescanu, presedintele PNL, Crin Antonescu, declara, in toamna anului trecut, ca senatorul "coabiteaza, de cand se stie, cu cine vrei si cu cine nu vrei", el subliniind, insa, ca in acest moment nu mai este o chestiune de diplomatie, ci "de razboi".

"Domnul Melescanu, un coleg pe care in toate chipurile vazute si nevazute l-am stimat si il stimez, ne explica cum se poate coabita cu Basescu. Da, aici, hai sa nu ne pacalim ca nu suntem toti diplomati. Unii suntem oameni prosti, din popor, eu de exemplu. Coabitare in sens tehnic, in sens frantuzesc, e una, si coabitarea pe care ne-o povesteste domnul intr-un interviu, taman acum cand murim noi de gat cu Basescu, domnul Melescanu, care si explica, cica si cand eram la guvernare, noi ne certam cu Basescu, era foarte greu, dar pana la urma gaseam solutiile bune pentru tara", spunea Crin Antonescu.

Cu alta ocazie, Melescanu s-a oferit sa prezinte, in contextul controverselor legate de includerea campaniilor de presa printre vulnerabilitatile legate de siguranta nationala din Strategia Nationala de Aparare elaborata de Administratia prezidentiala, un proiect de compromis in care sa elimine referirile de la capitolul vulnerabilitati si sa introduca in schimb in preambul o referire la importanta presei si responsabilitatea jurnalistilor.

In campania pentru prezidentialele din 2009, presedintele Basescu a fost acuzat ca a lovit un copil in campania din 2004, la un miting electoral in Prahova. Melescanu declara, in 2009, ca el a fost pe scena la mitingul din 2004 de la Ploiesti, si a vazut doar ca a avut loc un incident, dar nu si-a dat seama ce anume.

Averea lui Teodor Melescanu

Potrivit celei mai recente declaratii de avere, sotia lui Teodor Melescanu detine doua terenuri in comuna Budila din judetul Brasov, unul forestier de 4,5 hectare si altul agricol de 5.800 de metri patrati, terenurile fiind mostenite in 2009.

Melescanu detine un apartament in Bucuresti, de peste 127 de metri patrati, dobandit prin schimb de proprietate, cu o valoare impozabila de 214.589, 44 lei. Sotia sa, Viki Melescanu, detine o casa de locuit de peste 580 de metri, construita in regie proprie in 2008, cu o valoare impozabila de 385.762,13 lei.

Fostul ministru al Apararii are o colectie de patru ceasuri dobandite in perioada 1970-2007 si care valoreaza in total 14.500 de euro, dar si trei autoturisme, un IMS, un ARO 244 si un Audi A6. Melescanu are un cont de salariu de 1300 de lei deschis in 2009 la Banc Post Bucuresti, un cont de pensie de 1.800 de lei, un cont de economii de 87,908,35 de lei si 180 de lei intr-un cont curent.

De asemenea, Melescanu a realizat venituri de 54.200 de lei din functia de senator in ultimul an fiscal, iar sotia sa, un venit de 21.500 de lei din functia detinuta in Ministerul Economiei. Melescanu are venituri si din pensia de la MAE, in valoare de 22.800 de lei in ultimul an fiscal.

Potrivit celei mai recente declaratii de interese, Melescanu detine 73 de actiuni, adica 33% din numarul total, de la SC Romcer Int si 40 de actiuni, in valoare de 100 de lei la Mazitol SA. De asemenea, Melescanu este membru al Consiliului de Administratie al Institutului pentru Libera Initiativa.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Vot fara emotii pentru Teodor Melescanu. Parlamentul l-a validat in functia de director al SIE
Vot fara emotii pentru Teodor Melescanu. Parlamentul l-a validat in functia de director al SIE

Teodor Melescanu a fost validat in functia de director al Serviciului de Informatii Externe in sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, cu 238 de voturi "pentru" si unul singur "impotriva".

Teodor Melescanu este noul director al SIE. S-a autosuspendat din PNL, iar Antonescu cere excluderea
Teodor Melescanu este noul director al SIE. S-a autosuspendat din PNL, iar Antonescu cere excluderea

Presedintele Traian Basescu l-a propus pe senatorul PNL Teodor Melescanu pentru functia de director al SIE, iar acesta a acceptat propunerea. Melescanu s-a autosuspendat din PNL, iar seful liberal, Crin Antonescu, va cere excluderea sa din partid.

Surse: Theodor Melescanu si Andrei Moldoveanu sunt numele luate in considerare pentru sefia SIE
Surse: Theodor Melescanu si Andrei Moldoveanu sunt numele luate in considerare pentru sefia SIE

Surse politice au declarat pentru Stirile Pro TV ca unul dintre numele luate in considerare pentru preluarea functiei de director al Serviciului de Informatii Externe este cel al lui Theodor Melescanu, senator al PNL.

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.