Vot fara emotii pentru Teodor Melescanu. Parlamentul l-a validat in functia de director al SIE

×
Codul embed a fost copiat

Teodor Melescanu a fost validat in functia de director al Serviciului de Informatii Externe in sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, cu 238 de voturi "pentru" si unul singur "impotriva".

La sedinta si-au inregistrat prezenta 239 de parlamentari din totalul de 463, fiind absenti 226 de parlamentari. Presedintele de sedinta, Vasile Blaga, a spus ca, in aceste conditii, cvorumul legal de 232 de parlamentari este intrunit.

El a mai precizat ca, in conformitate cu articolul 84 din regulamentul sedintelor comune, votul in cazul numirii directorului SIE este secret, fiind exprimat pe buletine de vot. Presedintele Senatului a mentionat ca, pentru a fi aprobata, propunerea de director al SIE trebuie sa fie votata de majoritatea senatorilor si deputatilor prezenti.

Blaga a mai spus ca, in cazul votului cu buletine de vot, la votul "pentru" se lasa neatinse numele si prenumele candidatului, iar la votul "impotriva" se sterg numele si prenumele candidatului. Presedintele Senatului a spus ca, dupa votarea procesului verbal privind rezultatul votului, va urma depunerea juramantului de catre noul director al SIE.

Vicepresedintele Senatului Petru Filip (PDL) a precizat ca la sedinta Birourilor permanente nu au fost prezenti reprezentantii opozitiei, cu exceptia liderului deputatilor PSD, Mircea Dusa.

Citește și
Theodor Melescanu
Surse: Theodor Melescanu si Andrei Moldoveanu sunt numele luate in considerare pentru sefia SIE
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Liderul PSD Victor Ponta a declarat, luni, ca presedintele comisiei parlamentare de control al activitatii Serviciului de Informatii Externe, care este deputat PSD, nu va convoca sedinta pentru audierea lui Teodor Melescanu, propus de presedintele Traian Basescu pentru postul de director al SIE. Ponta a precizat ca parlamentarii USL vor fi in protest parlamentar in continuare, astfel ca nu vor participa nici la audierea lui Melescanu, nici la votul din plen.

"Nu am fost angajat al serviciilor de securitate sau informator"

Melescanu a declarat la audieri ca indeplineste conditiile constitutionale si legale pentru a ocupa functia de director SIE, sustinand ca nu a facut parte niciodata din structurile represive ale statului totalitar. De asemenea, senatorul a precizat ca nu a fost angajat al serviciilor de securitate sau informator si nu a facut parte din structurile de informatii ale statului roman sau din alte servicii secrete de informatii.

El a spus ca detine certificat ORNISS pentru acces la informatii clasificate si nu a fost condamnat pentru infractiuni prevazute de Codul Penal care l-ar face incompatibil cu functia de director al SIE.

Melescanu a precizat si ca, din punct de vedere al experientei politice si al experientei in materie de securitate internationala, intruneste conditiile necesare pentru a se achita in cele mai bune conditii de responsabilitatea de sef al SIE.

El a fost audiat de Comisiile de aparare si control SIE in lipsa majoritatii membrilor fiecarei comisii in parte, din cauza absentei parlamentarilor opozitiei. Presedintele Comisiei de aparare din Camera, Costica Canacheu a aratat ca in cazul lui Melescanu se va incheia un proces verbal, asa cum s-a procedat si in ceea ce priveste audierea membrilor Guvernului. "Ca urmare, pe procedura pe care am avut-o si la audierea membrilor Guvernului, vom intocmi un proces verbal al acestei reuniuni, vom inainta plenului concluziile noastre. Plenul reunit are capacitatea sa decida in legatura cu aceasta nominalizare", a mai spus Canacheu.

Presedintele Comisiei de aparare a Camerei Deputatilor a facut aceste precizari la inceputul sedintei celor trei comisii pentru audierea candidatului la sefia SIE, la care presa a avut acces.

Melescanu: Imi asum decizia de a accepta sefia SIE, este o decizie a mea

Inainte de a fi audiat de comisiile reunite pentru controlul activitatii SIE, Melescanu a declarat ca isi asuma decizia de a accepta sefia Serviciului. "Consider ca aceasta practica instituita de a numi la serviciile de informatii din Romania persoane care provin nu din majoritate, ci din opozitie, este o buna practica democratica. Am considerat ca ar fi pacat sa fie intrerupta aceasta practica din cauza crizei parlamentare, asa ca mi-am asumat-o. E o decizie a mea", a spus Melescanu.

Liberalul a mai spus ca decizia de a accepta propunerea presedintelui Basescu a fost una personala, in conditiile in care nu exista dialog politic intre Traian Basescu si partide.

"Este o decizie personala pe care am adoptat-o. Fundamental a fost lipsa dialogului politic intre presedinte si partide, care ar fi putut sa creeze conditiile pentru ca aceasta decizie sa nu fie una personala, ci una a partidului (PNL - n.r.)", a spus Melescanu.

Cat despre solicitarea presedintelui PNL, Crin Antonescu, de excludere a sa din partid, Melescanu a sustinut ca a urmat pas cu pas prevederile Statutului. "Suntem un partid liberal pana la proba contrarie si fiecare are dreptul la opinie. Din punctul meu de vedere, prevederile Statutului sunt foarte clare, le-am urmat pas cu pas, si din acest punct de vedere lucrurile sunt in regula, ca sa nu mai spun ca, dupa parerea mea, e foarte greu, daca nu imposibil, sa-l excluzi pe unul care e deja suspendat. Dar, ma rog, astea sunt alte chestiuni, de bucatarie", a spus Melescanu.

"Asta a fost situatia si v-am spus ca mi-am asumat-o, pentru ca nu cred ca din cauza acestei crize pe care o avem la Parlament trebuie sa punem unei practici care mie mi se pare foarte benefica pentru democratie", a adaugat el, aratandu-se convins ca nu vor fi probleme de fond la audierea sa de catre comisiile parlamentare, avand in vedere experienta si pregatirea pe care le are, ci doar, eventual, probleme de procedura.

Intrebat daca a fost sunat de catre presedintele Traian Basescu, pentru a-i propune sa preia sefia SIE, Teodor Melescanu a raspuns: "In general, asa se intampla, te suna cineva".

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Teodor Melescanu este noul director al SIE. S-a autosuspendat din PNL, iar Antonescu cere excluderea
Teodor Melescanu este noul director al SIE. S-a autosuspendat din PNL, iar Antonescu cere excluderea

Presedintele Traian Basescu l-a propus pe senatorul PNL Teodor Melescanu pentru functia de director al SIE, iar acesta a acceptat propunerea. Melescanu s-a autosuspendat din PNL, iar seful liberal, Crin Antonescu, va cere excluderea sa din partid.

Surse: Theodor Melescanu si Andrei Moldoveanu sunt numele luate in considerare pentru sefia SIE
Surse: Theodor Melescanu si Andrei Moldoveanu sunt numele luate in considerare pentru sefia SIE

Surse politice au declarat pentru Stirile Pro TV ca unul dintre numele luate in considerare pentru preluarea functiei de director al Serviciului de Informatii Externe este cel al lui Theodor Melescanu, senator al PNL.

Melescanu: Decizia CSAT, foarte corecta. Recunoaste rolul Romaniei in NATO
Melescanu: Decizia CSAT, foarte corecta. Recunoaste rolul Romaniei in NATO

Teodor Melescanu a declarat ca hotararea CSAT privind operatiunile legate de Libia este foarte corecta, mentionand insa ca programul de modernizare a fregatelor, in care era inclusa si nava Ferdinand, nu a mai fost demarat.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.