Orban: Nu va urma "apocalipsa bugetară" dacă mărim pensiile

Ultima actualizare: 27-11-2019 15:17
Ludovic Orban
Agerpres

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că aplicarea Legii pensiilor nu va duce la o "apocalipsă bugetară" şi a afirmat că nu doreşte să emită o ordonanţă de urgenţă în domenii "vitale şi sensibile".

„Am văzut că toată lumea spune că, dacă se aplică Legea pensiilor, o să fie apocalipsa bugetară. Eu vă spun că nu va fi nicio apocalipsă bugetară. Legea pensiilor este în vigoare. Ca să poţi să schimbi Legea pensiilor, ai nevoie de o majoritate parlamentară. Eu vă spun din capul locului, eu nu vreau să dau o ordonanţă de urgenţă în astfel de domenii extrem de vitale şi de sensibile. Sigur că vom face o evaluare extrem de serioasă cu ce măsuri trebuie să luăm şi mai ales care este capacitatea reală de a putea susţine plata pensiilor", a afirmat şeful guvernului, care a participat la conferinţa "Buget şi fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri", organizată de CursDeGuvernare.ro, cu sprijinul ASE şi AMCHAM.

La aceeaşi conferinţă, economistul-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, a afirmat că prorogarea Legii pensiilor este singura soluţie pentru ca deficitul bugetar să nu crească, transmite Agerpres.

Premierul Orban a făcut apel la programul de guvernare.

„Avem un program de guvernare pe care l-am prezentat. În acel program de guvernare este foarte clar că pregătim o echipă mai largă de lucru, care să îndrepte ce e de îndreptat în sistemul de pensii, pregătim studii de impact, analize foarte serioase, dar în baza prognozelor pe termen lung a acestor studii de impact vom veni cu o modificare, dar nu în această perioadă. Este puţin probabil ca în an electoral un Parlament să modifice legea", a apreciat Orban.

Dăianu, Consiliul Fiscal: Deficitul bugetar va crește alarmant

Economiștii atrag atenția, însă, că aplicarea Legii Pensiilor în forma actuală, care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie în toamna anului viitor, va duce la "explozia" deficitului bugetar.

„Problema este de fluxuri. Angajamentele sunt copleșitoare. Sunt angajamente statuate în actele normative. Cred că mulți nu înțeleg magnitudinea acestor angajamente. Am sentimentul că nu există un simț al proporțiilor”, a declarat, la finele lunii octombrie, Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal și fost economist-șef al BNR, cu ocazia seminarului Eu-Cofile, organizat de Alpha Bank, BNR și ARB.

„În condiții neschimbate, dacă s-ar menține calendarul, suplimentul de plăți ar fi de 3-4% din PIB. Nu vorbim de o ajustare de 0,4-0,5% din PIB, cum s-au făcut în ultimii ani pentru a ne încadra în țintă”, a adăugat el.

Dăianu a avertizat că menținerea calendarului de creștere a pensiilor va duce la un deficit de 4% din PIB anul următor, 5,7% în 2021 și 7% în 2022, caz în care România ar intra în procedura de deficit excesiv și ratingul de țară ar fi afectat.

“Creșterea cu 40% a punctul de pensie este prea mult pentru buget. Cu alte cheltuieli plus recalculare pensii asistența socială totală aduce plus 2% din PIB în 2021 (care s-ar adăuga la 0,7% din PIB în 2020 dacă nu se iau măsuri de corecție) și alt 1% în 2022”, precizează președintele Consiliului Fiscal.

Mai mult decât atât, Comisia Europeană a avertizat, recent, că deficitul bugetar va avea o creștere semnificativă în mare parte din cauza cheltuielilor cu pensiile.

Din 2014 până în acest moment valoarea punctului de pensie a crescut de la 790,7 lei la 1.265 de lei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO