Orban: Vom încerca să modificăm OUG 114, un "act normativ criminal". Care sunt soluțiile

Ultima actualizare: 27-11-2019 15:16
Orban
Agerpres

Guvernul va încerca să corecteze Ordonanţa 114, fie prin acord politic, fie prin asumarea răspunderii Guvernului, a declarat, miercuri, premierul Ludovic Orban, care a calificat acest act normativ drept "criminal".

 

Orban a participat la conferinţa "Buget şi fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri", organizată de CursDeGuvernare.ro, cu sprijinul ASE şi AMCHAM.

Potrivit lui Orban, Guvernul va încerca să realizeze "corecţii la Ordonanţa 114, care este un act normativ criminal care creează probleme grave în toate domeniile de activitate".

”Sunt în lucru avem două variante. OUG 114 este în dezbaterea Camerei Deputaţilor şi avem două variante: să ne înţelegem cu partenerii se degajăm o majoritate, astfel încât să trecem pe cale parlamentară - asta este soluţia care, din punctul meu de vedere este cea mai bună. Dacă nu vom putea conveni să punem în practică această discuţie cât mai repede posibil, ne gândim cel mai probabil la o angajare a răspunderii, dar preferăm, încă o dată vă spun, să stabilim cu partenerii noştri care au votat învestirea Guvernului o formulă comună pe care să o sprijinim şi să reuşim să o trecem prin Camera Deputaţilor”, a precizat Orban.

Orban: OUG 114 a creat mari dezechilibre în energie

 

Premierul României consideră că OUG 114 a provocat mari dezechilibre în domeniul energiei.

”Situaţia în care s-a ajuns din cauza măsurilor aberante ale guvernelor PSD în domeniul energiei este o situaţie care riscă să creeze grave prejudicii economiei româneşti, pentru că toate ramurile care au structura costului cu energia mari şi-au pierdut competitivitatea şi mulţi riscă să îşi piardă profitabilitatea. Este vorba de combinate mari - Sidex Galaţi, combinatul de aluminiu de la Slatina, Combinatul Siderurgic Hunedoara, e vorba de companii foarte mari care au foarte mulţi angajaţi şi a căror profitabilitate şi competitivitate a fost grav afectată de preţurile la care este livrată energia electrică către companii. Aici, împreună cu ministrul Economiei şi cu ministrul Finanţelor am început să discutăm cum putem să creştem competitivitate acestor companii, acestor ramuri”, a mai spus premierul, potrivit News.ro.

Întrebat dacă anul acesta se vor opera modificări la taxa bancară, Orban a spus: ”Cât mai repede posibil. C-am spus, acestea sunt incluse în OUG 114, iar obiectivul nostru este să modificăm ordonanţa până la sfârşitul anului, fie, dacă ne înţelegem cu toţi partenerii pe o formulă comună fiind în dezbaterea Camerei Deputaţilor să o modificăm în Camera Deputaţilor, iar dacă nu va exista o majoritate sau timpul necesar pentru a putea să fie adoptată de Camera Deputaţilor, inclusiv gândim o posibilă asumare a răspunderii Guvernului”.

Obiectivele Guvernului Orban privind OUG 114

 

Guvernul Orban și-a propus, în programul de guvernare, eliminarea, după consultarea Comisiei Europene, a prevederilor nocive pentru sectorul energetic generate de OUG 114/2018, eliminare care să permită reluarea investițiilor strategice în Marea Neagră.

"Această eliminare se va produce după o perioadă de tranziție stabilită în urma unui proces de consultare publică, de preferință în cursul anului 2020", se arată în programul de guvernare al PNL.

Klaus Iohannis, despre OUG 114: O şmecherie pesedistă pentru a face rost de bani

În urmă cu câteva zile, Klaus Iohannis considera că OUG 114 a fost ”o şmecherie pesedistă pentru a face rost de bani”, crezând că românii vor mai fi păcăliţi un an de zile. 

”O şmecherie pesedistă pentru a face rost de bani. Au improvizat o şmecherie şi au crezut că vor face în acest fel rost de bani şi că vor păcăli pe români încă un an, ca să pară că ei gestionează banii publici bine. Ordonanţa a produs foarte mult deranj şi soluţia de anulare nu este fezabilă pentru că sunt chestiuni care nu mai pot fi întoarse pur şi simplu, efectele nu sunt reversibile, este nevoie de o analiză foarte profundă. Îi asigur pe români că se lucrează la această chestiune şi va fi rezolvată”, a spus Iohannis.

Fost ministru al Muncii: Va fi o problemă cu plata pensiei minime dacă se abrogă OUG 114

 

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a declarat, în urmă cu două luni, că va fi o problemă cu plata pensiei minime pentru 950.000 de oameni în cazul în care OUG 114/2018 va fi abrogată.

Valoarea punctului de pensie a crescut cu 15% de la 1 septembrie, respectiv de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, iar pensia minimă garantată sau indemnizaţia socială pentru pensionari se majorează cu 64 de lei, de la 640 de lei la 704 lei.

De asemenea, indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate se majorează de la 880 lei la 1.012 lei.

Potrivit datelor Ministerului Muncii, numărul total al pensionarilor din România este de 4.964.018, dintre aceştia, 4.668.104 beneficiază de pensii de stat şi 295.900 sunt pensionari agricultori.

Pensia medie în România era, la finele lunii iulie, de 1.189 de lei, din care pensia pentru limită de vârstă era 1.348 de lei, iar pensia medie pentru agricultori era 489 de lei.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO