Orban cere anchetă la trei ministere, în cazul vasului cu oi răsturnat în Portul Midia
În cea de-a treia zi de la scufundarea navei Queen Hind, cu 14.600 de oi la bord, în acvatoriul zonei Midia a Portului Constanţa, pompierii au anunţat că au reuşit să salveze 60 de animale vii şi să le transporte la mal, potrivit ISU Dobrogea.
"Avem până acum, marţi după-amiază, în cea de-a treia zi a operaţiunii de salvare, 60 de oi vii recuperate şi duse la cheu salvate, în zona portuară Midia, de pe nava Queen Hind. Operaţiunea continuă, animalele sunt scoase de pe navă şi transportate la mal cu ambarcaţiunea tip RHIB, de unde sunt preluate de medici veterinari şi evaluate în cadrul a două corturi încălzite din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Constanţa, iar de aici adăpostite la o fermă de animale", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU, Anamaria Stoica, potrivit Agerpres.
Orban cere anchetă la trei ministere
Premierul Ludovic Orban, preşedinte al PNL, a declarat marţi că se va face o evaluare pe fiecare din instituţiile aflate în subordinea ministerelor Transporturilor, Internelor şi Agriculturii ce au acţionat în cazul navei cu oi care a eşuat, precizând că aceia care nu şi-au făcut treaba vor fi eliberaţi din funcţii.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
"Vom face o evaluare pe fiecare intervenţie care a fost făcută de fiecare entitate aflată în subordinea celor trei ministere şi în mod evident vor trage şi consecinţele şi vom lua deciziile care se impun şi chiar îi vom elibera din funcţii pe aceia care nu şi-au făcut treaba în conformitate cu legea şi cu procedurile legale", a spus Orban, după şedinţa BEx al PNL.
El a susţinut că încă de duminică miniştrii au dat dispoziţiile legale în astfel de cazuri.
"În ceea ce priveşte intervenţia la nivelul Ministerului Transporturilor, Agenţia de salvare a vieţilor pe mare a intervenit duminică în condiţii de aproape furtună şi a salvat întreg echipajul. Toţi membrii echipajului au fost salvaţi. S-a început intervenţia şi pentru a încerca să salveze dintre oile care erau pe vas, intervenţie care a fost foarte mult îngreunată atât de vreme, cât şi de condiţiile în care s-a desfăşurat. (...) Sunt condiţii extrem de dificile. Efectivele care au fost implicate în aceste acţiuni - aproximativ 10 din partea Agenţiei de salvare a vieţilor pe mare şi peste 20 de pompieri. Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a fost întrunit în conformitate cu prevederile legale. Acum, sigur, nu întotdeauna dispoziţiile date de miniştri au fost şi puse în practică, pentru că vă dau numai un exemplu: directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Constanţa este fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare", a explicat Orban.
Şeful Guvernului a afirmat că înclinarea vasului nu s-a datorat celor care l-au remorcat, arătând că au existat avertizări către comandantul navei că există acest risc de înclinare.
"Au fost făcute imediat manevrele pentru a elibera şenalul navigabil, pentru că altfel exista riscul să blocăm portul şi s-a reuşit mutarea vasului în afara şenalului navigabil", a spus Orban.
Prim-ministrul a menţionat că în acest caz nu există nicio poluare cu combustibil sau de altă natură până în momentul de faţă.
"Trebuie luate toate măsurile şi aici am dat dispoziţie către toţi miniştrii implicaţi pentru a împiedica transformarea vasului într-o bombă ecologică. Acolo trebuie întreprinse măsuri de scoatere a oilor şi de incinerare, în timpul cel mai scurt. Nu trebuie aşteptată societatea de asigurări să facă constatări. Acolo trebuie intervenit, pentru că altfel în două - trei zile, dacă nu este rezolvată situaţia, există riscul apariţiei unui focar", a atras atenţia Orban.
Premierul a precizat că, în cursul zilei de luni, a stabilit împreună cu ministrul de Interne, Marcel Vela, trimiterea şefului IGSU, Paul Iamandi, pentru a coordona orice fel de acţiune care se desfăşoară în acest caz.
"În privinţa Direcţiei Sanitar-Veterinare până la urmă au deplasat doctori veterinari acolo", a adăugat Orban.