Ce sanse are PNL de a intra in PPE. Purtatorul de cuvant evita sa spuna daca au avut loc discutii

Ultima actualizare: 13-01-2013 07:14
Crin Antonescu

Purtatorul de cuvant al Partidului Popular European, Kostas Sasmatzoglou, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, ca PNL nu a depus o solicitare oficiala de aderare la familia populara, necesara in vederea demararii procedurii tehnice de afiliere la PPE.

"Din informatiile detinute de mine in acest moment, PNL nu a depus aceasta solicitare, care trebuie sa fie insotita de o documentatie mai ampla", a afirmat Sasmatzoglou.

Intrebat daca exista discutii intre oficiali PNL si PPE in acest sens, Sasmatzoglou a evitat sa indice clar daca are cunostinta despre astfel de discutii, mentionand insa ca sunt normale in cadru informal si nu pot fi comentate oficial pentru a nu da nastere la speculatii.

Procedura tehnica de aderare la PPE, valabila pentru orice partid din orice tara europeana, necesita ca dupa depunerea solicitarii si documentatiei oficiale de catre reprezentantii acelei formatiuni, aceasta sa fie analizata si dezbatuta intr-un grup de lucru constituit la nivelul PPE, din care pot face parte reprezentanti ai oricarei formatiuni membre.

Ulterior, solicitarea este transmisa Adunarii Politice a PPE, care se reuneste de regula o data la trei luni, in cadrul acestei structuri putand fi formulate si eventuale obiectii oficiale privind aderarea PNL la familia populara de catre reprezentanti ai celorlalte formatiuni afiliate din Romania - PDL, UDMR si PNTCD. Solicitarea este supusa apoi la vot in Adunarea Politica si se decide prin majoritate simpla.

Fostul presedinte al PDL Emil Boc a declarat, joi, ca in PPE nu sunt primite "partidele de sorginte socialista" si ca "atata vreme cat PNL s-a topit in PSD, nu prea are sanse sa intre in PPE", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"In PPE nu sunt primite partidele de sorginte socialista. Atata vreme cat PNL s-a topit in PSD, nu prea are sanse sa intre in PPE, unde sunt primite partide de dreapta si de centru-dreapta, nu partide de sorginte socialista. Cel putin acesta este PNL-ul lui Crin Antonescu de astazi", a spus Boc.

Surse din conducerea PNL au declarat pentru gandul ca in 2013 partidul se va afilia familiei popularilor europeni (PPE), decizia urmand sa fie luata in forurile statutare ale partidului.
"Decizia este ca si luata. PNL va deveni in acest an membru al Partidului Popular European", au precizat pentru gandul sursele citate.

De asemenea, vicepresedintele PNL Marian Petrache, presedinte al PNL Ilfov, a declarat pentru gandul ca este posibil ca in 2013 PNL sa se afilieze familiei popularilor europeni. "Acesta a fost un proiect mai vechi al PNL din 2002 si nu cred ca a fost abandonat", a spus Petrache.

Intr-un interviu acordat in toamna lui 2012 unui ziar spaniol , liderul PNL Crin Antonescu afirma ca "se uita cu interes la PPE". Fara a preciza clar care este pozitia sa, Antonescu a spus ca in interiorul PNL exista o "importanta componenta conservatoare", care situeaza partidul mai aproape de PPE.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO