Capitala, pregătită pentru Ministeriala Alianţei Nord-Atlantice. Aurescu: „Toţi ochii vor fi aţintiţi spre Bucureşti”

Jens Stoltenberg
AFP

Capitala României găzduieşte, în această săptămână, Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Pentru a marca acest eveniment, primul de nivel înalt al Alianţei într-un stat de pe Flancul Estic, aflat în prima linie de apărare a NATO, după agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, Arcul de Triumf este iluminat în albastru, iar în arcada monumentului sunt arborate drapelele României şi steagul NATO.

Tot în acest context, Primăria Capitalei a anunţat că sunt amplasate aproximativ 2.400 de steaguri tricolore şi NATO în zona centrală a oraşului, până la ieşirea din Bucureşti spre Aeroportul Otopeni (zona Podului Băneasa).

Logoul Reuniunii miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre NATO, care va avea loc marţi şi miercuri, este prezentat în aceste zile pe panouri electronice în oraş.

Potrivit Ministerului de Externe, în mijloacele de transport STB rulează un material informativ ce prezintă pe scurt rolul Alianţei Nord-Atlantice.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre NATO este găzduită, în numele României, de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Secretarul de stat Antony J. Blinken se va întâlni cu preşedintele Iohannis şi cu premierul Ciucă

Secretarul de stat Antony J. Blinken se va afla în România, în perioada 28 - 30 noiembrie, pentru a participa la Reuniunea miniştrilor de externe ai NATO, informează Ambasada SUA la Bucureşti.

Potrivit sursei citate, reuniunea de la Bucureşti se va concentra pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, punerea în aplicare a noului concept strategic al NATO, securitatea energetică, protecţia infrastructurii critice şi eforturile NATO de a construi capacitatea şi de a consolida rezilienţa în Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.

De asemenea, secretarul de stat Antony J. Blinken şi prim-ministrul român Nicolae Ciucă vor vizita expoziţia "Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic", un eseu fotografic, tematic, care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice şi culturale dintre poporul român şi cel american.

Oficialul american va mai avea întrevederi separate cu preşedintele Klaus Iohannis, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ministrul român al Afacerilor Externe: În zilele următoare ''toţi ochii'' vor fi aţintiţi spre Bucureşti

"Alegerea Bucureştiului ca loc de desfăşurare a Ministerialei (Reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre NATO - n.r.) are multiple semnificaţii. Şi mă bucur că în zilele următoare "toţi ochii" vor fi aţintiţi spre Bucureşti, pentru că, în mod real, timp de câteva zile, cele mai importante subiecte pentru securitatea regională, europeană şi euroatlantică vor fi dezbătute aici. Este un semnal clar al faptului că România, în această parte a lumii, contează, atât la nivelul NATO şi al Uniunii Europene, cât şi la nivel internaţional, în general", a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, într-un interviu Agerpres.

Şeful diplomaţiei române a subliniat că "pentru România, momentul are şi o încărcătură simbolică aparte, având în vedere că anul acesta se împlinesc 20 de ani de la primirea de către ţara noastră a invitaţiei de aderare la NATO la Summitul de la Praga din 21 - 22 noiembrie 2002, moment care va fi marcat în marja reuniunii".

"În plus, este prima reuniune aliată formală la nivel înalt din România după Summitul de la Bucureşti din 2008. Dar este şi prima reuniune a miniştrilor de externe aliaţi după Summitul de la Madrid din iunie, deci un moment care ne permite să examinăm stadiul implementării deciziilor foarte importante ale acestuia, mai ales pentru Flancul Estic. Şi mă bucur pentru faptul că, tot în mod simbolic, avem oportunitatea de a aduce în atenţia opiniei publice importanţa rolului NATO şi valorile pe care Alianţa le reprezintă, garanţiile ample de securitate pe care ni le oferă", a afirmat Bogdan Aurescu.

În ce priveşte substanţa reuniunii, el a menţionat, în interviu, că "proximitatea Mării Negre, regiunea cea mai serios afectată de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, este de asemenea în centrul atenţiei".

"Alegerea Bucureştiului, în baza unor eforturi diplomatice intense şi de durată, eforturi pentru care le mulţumesc şi pe această cale tuturor colegilor mei care au contribuit la acest demers şi la toate eforturile organizatorice, indică şi importanţa strategică a Mării Negre pentru NATO şi pentru securitatea euroatlantică în integralitatea sa, aşa cum a fost aceasta consacrată în documentele Summitului de la Madrid. Putem spune, aşadar, că reuniunea de la Bucureşti reprezintă o expresie a solidarităţii aliate cu statele Flancului Estic, precum şi a angajamentului NATO de a continua susţinerea pentru Ucraina şi de a sprijini celelalte state partenere din regiune, precum Republica Moldova şi Georgia. De altfel, ţara noastră joacă un rol deosebit de activ la nivel regional, european şi euroatlantic, mai ales în contextul războiului ilegal purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Acest rol este cât se poate de pragmatic şi concret: de la sprijinul necondiţionat acordat celor peste 2,9 milioane de refugiaţi din Ucraina care ne-au trecut graniţele, până la implicarea extensivă în gestionarea efectelor acestei crize, inclusiv prin facilitarea tranzitului de cereale ucrainene către destinaţii terţe - peste 8,4 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole ucrainene până în prezent", a punctat Aurescu.

Totodată, a subliniat ministrul Afacerilor externe, "nu este o coincidenţă nici faptul că prima participare formală a unui ministru al Afacerilor Externe din Republica Moldova la o reuniune ministerială a NATO are loc aici, la Bucureşti".

Conform şefului diplomaţiei de la Bucureşti, "este în pregătire o Declaraţie comună a miniştrilor de Externe, al cărei text se află în curs de negociere". "O astfel de practică nu este comună reuniunilor miniştrilor Afacerilor Externe, ceea ce demonstrează încă o dată importanţa reuniunii de la Bucureşti. (...) Sunt încrezător că eforturile diplomaţiei române şi ale celorlalţi aliaţi vor rezulta într-o Declaraţie care să reflecte interesele şi obiectivele majore ale României, ca parte a intereselor şi obiectivelor comune ale statelor NATO, inclusiv în pregătirea viitorului Summit de la Vilnius, din 2023, dar şi în scopul reafirmării abordării hotărâte şi vizionare a Alianţei", a declarat Bogdan Aurescu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Klaus Iohannis, discuţie la telefon cu omologul turc. „Am subliniat contribuţia României şi Turciei la obiectivele NATO”
Klaus Iohannis, discuţie la telefon cu omologul turc. „Am subliniat contribuţia României şi Turciei la obiectivele NATO”

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, o discuţie la telefon cu omologul turc, Recep Tayyip Erdogan, context în care a subliniat importanţa contribuţiei celor două ţări la obiectivele NATO.

Guvernul vrea să modernizeze România pe banii arabilor. Aeroportul Otopeni și Portul Constanța, printre țintele lui Ciolacu
Guvernul vrea să modernizeze România pe banii arabilor. Aeroportul Otopeni și Portul Constanța, printre țintele lui Ciolacu

Guvernul caută bani la investitorii din Emiratele Arabe Unite ca să finanțeze proiecte de infrastructură pentru care fondurile europene sunt greu de accesat ori chiar indisponiile.

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.