Deputatul Nicolae Bănicioiu, acuzat de DNA că a luat mită, a rămas fără imunitate parlamentară

Ultima actualizare: 27-10-2020 20:50

Deputații au decis, prin vot, ca Nicolae Bănicioiu, în prezent deputat Pro România, să rămână fără imunitate parlamentară, pentru a putea fi cercetat în dosarul în care DNA îl acuză de trafic de influenţă şi luare de mită.

Astfel, pentru solicitarea DNA de începere a urmăririi penale în cazul deputatului Nicolae Bănicioiu s-au înregistrat 202 voturi ”pentru” și 12 ”împotrivă”.

Bănicioiu, susțin cei de la DNA - ar fi primit de la doi oameni de afaceri aproximativ 4 milioane de lei, adică aproximativ 800.000 de euro, șpagă. Totul, în perioada în care a fost ministru.

Deși votul a fost secret, cu bile, atât deputații PSD, cât și cei de la PNL, USR și PMP au anunțat că vor vota la vedere, în favoarea ridicării imunității.

Și UDMR a anunțat că votează pentru ridicarea imunităţii lui Bănicioiu, a anunţat liderul acestui grup parlamentar, Benedek Zacharie. Deputatul Ana Birchall a anunţat, la rândul său, că va vota pentru ridicarea imunităţii.

Cu aceeași siguranță cu care spunea acum 5 ani că avem tot ce ne trebuie în spitale pentru a trata răniții de la Colectiv, Nicolae Bănicioiu susține acum că este nevinovat. Ba mai mult, în fața colegilor din Comisia Juridică, fostul ministru al Sănătății a susținut că procurorii au vrut să îi întindă o cursă.

Nicolae Bănicioiu nu mai apare pe liste la alegerile parlamentare și mai este vizat și de alte dosare.

În câteva zile se împlinesc 5 ani de la incendiul de la Colectiv, iar rudele victimelor și-ar dori ca această tragedie să apese moral, dar și penal pe umerii lui Nicolae Bănicioiu.

În acești 5 ani, ministrul Sănătății de la acea vreme care ne spunea că aveam de toate în spitale ca să tratăm răniții a fost audiat o singură dată ca martor în dosarul deschis la Parchetul General. S-a întâmplat anul trecut și, de atunci, nu am mai auzit nimic de la anchetatori. 

Nicolae Bănicioiu ar fi luat mită aproape 4 milioane de lei

 

Fostul ministru Nicolae Bănicioiu, suspectat de DNA de trafic de influenţă şi luare de mită, consideră acuzaţiile vehiculate în presă false şi afirmă că doreşte să aibă acces la dosar cât de repede. El a afirmat că, dată fiind situaţia, a decis că nu va mai candida pentru un mandat parlamentar, în prezent fiind deputat.

Procurorii au cerut Parlamentului încuviinţarea urmăririi penale a lui Nicolae Bănicioiu, suspectat de trafic de influenţă şi luare de mită, pe vremea când era ministru. DNA a trimis 182 de volume la Camera Deputaţilor.

Potrivit procurorilor, „în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, persoana respectivă, în calitate de ministru, ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri şi ar fi primit direct, de la unul dintre aceştia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influenţă asupra ministrului Sănătăţii şi a funcţionarilor publici din cadrul acestei instituţii şi că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu”.

„Ulterior, aceeaşi persoană ar fi primit de la aceiaşi oameni de afaceri, prin intermediul unui complice, suspect în cauză, suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuţiilor de ministru, funcţie deţinută în perioada 05.03.2014-17.11.2015”, a mai transmis DNA.

Fostul ministru al Tineretului şi fost ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu este la al patrulea mandat de deputat, fiind ales de fiecare dată pe listele PSD.

Din mai 2018, acesta a trecut la Pro România, partid condus de Victor Ponta. 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO