Fostul ministru Bănicioiu, audiat 5 ore în dosarul Colectiv: ”Nu am refuzat niciun ajutor”


Ultimul update: Vineri 06 Decembrie 2019 19:37
Data publicarii: Vineri 06 Decembrie 2019 10:07
Categorie: INCENDIU IN COLECTIV

Fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu s-a prezentat vineri dimineaţa la sediul Parchetului General, pentru a fi audiat ca martor într-un dosar disjuns din "Colectiv".

După aproape 5 ore de audieri, fostul  ministru a declarat jurnaliștilor că le-a spus anchetatorilor tot ceea ce a crezut că ”e necesar” să le spună.

În acest dosar se fac cercetări în legătură cu modul de intervenţie a autorităţilor după incendiul din octombrie 2015.

Nicolae Bănicioiu”Le-am spus tot ceea ce cred eu că era necesar să le spun, am răspuns la toate întrebările.”

Ovidiu Oanță: Uitându-vă în spate, aveți mustrări de conștiință pentru modul în care ați gestionat acea criză?

Nicolae Bănicioiu: ”Credeți-mă că și eu și ceilalți am fi vrut să facem mai mult. Și credeți-mă că am făcut tot ceea ce era omenește posibil.”

Ovidiu Oanță: Ajutorul de afară de ce l-ați refuzat?

Nicolae Bănicioiu: Nu am refuzat niciun ajutor”.

Ovidiu Oanță: Ați spus că nu e nevoie. Avem declarațiile pe care tot nouă ni le-ați făcut la vremea respectivă.

Nicolae Bănicioiu: ”Uitați-vă pe declarații, n-am refuzat.”

Ovidiu Oanță: Ați spus că avem de toate și că nu ne trebuie absolut nimic.

Ce spunea Nicolae Bănicioiu în 2015: 

 

Nicolae Bănicioiu a venit la Parchet în jurul orei 8,00, el fiind aşteptat de câţiva supravieţuitori ai incendiului din clubul Colectiv.

Fostul ministru al Sănătăţii a mai fost citat în acest dosar, însă el a refuzat în luna octombrie să se prezinte la audieri, avocatul Doru Viorel Ursu, care reprezintă familiile victimelor, declarând atunci că va cere aducerea lui Bănicioiu cu mandat.

În noiembrie 2015, la puţin timp după tragedia de la Colectiv, Nicolae Bănicioiu declara că autorităţile române nu au nevoie de ajutor din străinătate pentru a trata răniţii. "Nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noştri pot gestiona situaţia. Din Franţa şi Germania, din foarte multe părţi, am primit astfel de solicitări. (...) Momentan, noi ne descurcăm foarte bine, iar medicii noştri pot face faţă cu brio oricărei situaţii", declara Bănicioiu, ministru al Sănătăţii la acea vreme.

Potrivit Agerpres, un an mai târziu, în noiembrie 2016, părinţii victimelor au depus o plângere penală la Parchetul General, în care mai mulţi oficiali guvernamentali şi din sistemul de sănătate erau acuzaţi în legătură cu modul în care au intervenit autorităţile după producerea incendiului în clubul Colectiv.

Ulterior, Parchetul General a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, privind intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenţa medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecţii nosocomiale şi de acţiunile ori inacţiunile funcţionarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unităţi de spital din străinătate.

În dosarul principal, pe 28 aprilie 2016, au fost trimişi în judecată patronii clubului - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, dar şi fostul primar Cristian Popescu Piedone.

În urma incendiului din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv, 64 de persoane au murit, iar alte câteva sute au fost rănite.

Cosmin Savu, despre tragedia din Colectiv: Totul se poate repeta, sunt aceleași personaje
Protest cu paleţi la ISU Bucureşti. Mesaj dur la adresa lui Arafat proiectat pe o clădire
Fostul ministru Bănicioiu ar putea fi adus cu mandat pentru audieri în dosarul Colectiv
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33