Calcule și scenarii complicate privind noul Guvern. Rezultatele alegerilor au schimbat tot

07-12-2020 14:13


Negocierile pentru viitorul Guvern au început chiar înainte de alegeri, doar că rezultatele au schimbat toate calculele. Social democrații nu pot forma o majoritate, deși anunță mai multe nume de premier.

 

Ca atare, liberalii poartă deja discuții cu cei de la USR- PLUS pentru a creiona o majoritate.

Fără UDMR și PMP însă, nimeni nu poate să adune peste 50% din voturile din Parlament, necesare pentru învestirea unui nou cabinet. Mingea se va muta apoi în terenul lui Klaus Iohannis, cel care trebuie să desemneze premierul.

După o noapte în care a făcut calcule peste calcule, închis în biroul sau, Ludovic Orban a mers la Cotroceni. A evitat însă orice apariție publică, în care să dea detalii despre negocierile pentru noua guvernare.

Constituția României spune că partidul sau alianța care obține majoritate absolută la alegeri va desemna și premierul.

Numai că și PNL și PSD sunt departe de a fi reușit să câștige un astfel de procent. Liberalii, care au în jur de 25%, și cei de la USR PLUS, cu aproximativ 15%, au fost primii care au anunțat că vor negocia o viitoare majoritate pentru a-și asumă guvernarea, însă nici așa nu ar fi suficient.

Dacian Cioloș: "USR e gata să și asume guvernarea, alături de PNL, evident că UDMR în aceste condiții devine indispensabil. Prin acest rezultat vom contribui la dezvoltarea României, și vom încerca prin mijlocele noastre să asigurăm un climat echilibrat în Parlament."

Kelemen Hunor: ”Alături de UDMR, o majoritate formată de PNL și USR ar ajunge la puțin peste 47%. După redistribuirea mandatelor celor care nu au intrat în Parlament, procentul va crește, dar majoritatea tot nu va fi una confortabilă. Iar numele viitorului premier va fi un punct cheie în negocieri. ”

Ludovic Orban: "Sunt foarte încrezător în capacitatea PNL de a construi o majoritate parlamentară alaturi de forțele democratice pentru a forma un Guvern în termen cât mai scurt".

Diferența de procente ar putea veni de la partidul fondat de Traian Băsescu, dacă PMP ar obține peste pragul electoral de 5%.

Negocierile se poartă și în tabăra social democraților. Încă de duminică seara, Marcel Ciolacu își anunța victoria în fața liberalilor, cu peste 30%. Iar social democrații au și propuneri de premier, printre care Alexandru Rafila și Sorin Grindeanu, fostul prim-ministru din februarie 2017, care a adoptat controversată ordonanță 13.

Sorin Grindeanu, prim vicepreședinte PSD: "Vedem cum gașca impostorilor vrea să confiște votul. Merităm această nominalizare prin votul românilor".

Social democrații exclud o alianța cu noul partid intrat în Parlament, AUR, iar liderul lor, George Simion, a spus că formațiunea sa nu va face nicio alianța cu actualele partide. În aceste condiții, social democrații rămân departe de formarea unei guvernări. Specialiștii spun însă că nici liberalilor, care vor încerca să formeze majoritatea, nu le va fi ușor.

Cristian Pârvulescu, politolog: ”Va fi un Guvern complicat. Cu cât sunt mai multe partide, cu atât e mai dificil. Și care va gestiona foarte greu reformele care trebuie puse în aplicare în 2021. Reforma constituțională mi se pare aproape compromisă".

 

Iar lista de condiții ale USR PLUS pentru negocierea guvernării este deja lungă. În primul rând vor adoptarea în Parlament a inițiativei ”Fără penali în funcții publice” și organizarea referendumului aferent, eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari și pentru aleșii locali, desființarea Secției speciale de investigare a magistraților, alegerea primarilor în două tururi, limitarea numărului de parlamentari la 300 și creșterea nr de reprezentanți ai Diasporei în Legislativ.

 

Decizia finală se va lua însă la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis va avea consultări cu toate partidele care au intrat în Parlament și, pe baza propunerilor lor, urmează să desemneze un premier care să obțină votul Legislativului.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO