Lista propunerilor USR-PLUS pentru o coaliţie de guvernare cu PNL

Dacian Ciolos, Dan Barna, Ludovic Orban
Inquam Photos / Octav Ganea

Alianța USR-Plus și-a stabilit propunerile pentru coaliția de guvernare pe care o va încheia alături de PNL.

La o zi de la alegerile parlamentare, formațiunea politică condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș a făcut o listă de propuneri și condiții, strânse într-un document intitulat „Revoluția bunei guvernări”. Acesta constituie „baza de negociere pentru formarea viitoarei coaliții de guvernare” afirmă alianța într-un comunicat.

 

Propunerile Alianței pentru protocolul coaliției de guvernare USR PLUS-PNL

 

„Vreau să le transmit alegătorilor că noi am înțeles mesajul și că suntem conștienți de faptul că viitorul Guvern va trebui să ia în considerare așteptările tuturor cetățenilor României, îngrijorările și întrebările lor. Va trebui mai multă empatie, transparență și o comunicare mai bună.
Avem acum o responsabilitate mare față de guvernare și față de majoritatea parlamentară. Noi, USR PLUS, ne-am formulat deja prioritățile. Sunt măsurile cu care noi am mers în campanie, o sinteză a celor 40 de angajamente de guvernare, cele mai importante lucruri care vor trebui să se regăsească în viitorul program de guvernare”
a transmis USR-Plus.

Citește și
klaus iohannis, ludovic orban
Calcule și scenarii complicate privind noul Guvern. Rezultatele alegerilor au schimbat tot
„Poliția a fost nevoită să folosească forța fizică”. Procurorii din Munchen explică cum au reușit să-l prindă pe Cătălin Cherecheș

 

Viitorul premier trebuie să fie „credibil” au precizat reprezentanții USR-PLUS

 

„În legătură cu viitorul premier, credem că este esențial să susținem un candidat credibil. Acest lucru va fi discutat la negocierile și consultările cu președintele, nu negociat la televizor. Este clar, însă, că acest candidat trebuie să aibă capacitatea de a uni forțele reformiste de dreapta. Din punctul nostru de vedere, e nevoie de un nou început după aceste rezultate.
USR PLUS este gata să-și asume guvernarea alături de PNL și UDMR. Este important să venim cu un plan de reforme care să dea predictibilitate românilor și României, cât mai repede”
, a declarat președintele Renew Europe, Dacian Cioloș, copreședinte USR PLUS.

„Mesajul pe care ni l-a transmis electoratul este acela că nu se poate face o guvernare reformatoare fără USR PLUS și acesta este un mandat pe care ni-l asumăm. În egală măsură, e foarte clar că așteptările oamenilor sunt mai mari chiar decât mesajele pe care am reușit să le transmitem și aceasta ar putea fi o explicație la participarea redusă la vot. E important ca în următoarele trei-șase luni să vină câteva dintre acele măsuri și angajamente pentru care cetățenii ne-au acordat votul lor” a spus Dan Barna.


Propunerile de negociere pentru USR-PLUS


O Românie fără hoție

1. Fără penali în funcții publice. Pe termen scurt (primele 100 de zile): votarea în Parlament a inițiativei civice susținute de peste 1 milion de români. Pe termen mediu (primul an): organizarea referendumului de revizuire a Constituției.
2. Fără pensii speciale. Pe termen scurt (primele 100 de zile): votarea în Parlament a proiectelor de lege de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari, respectiv pentru aleșii locali. Pe termen mediu (primul an): angajarea dialogului cu celelalte categorii beneficiare de pensii speciale și pregătirea legislației aferente. Pe termen lung (2-4 ani): dezbatere publică și parlamentară și adoptarea legislației.
3. Să nu mori cu dreptatea în mână. Pe termen scurt (primele 100 de zile): desființarea Secției speciale pentru investigarea magistraților, eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraților. Pe termen mediu (primul an): asigurarea suportului logistic necesar pentru DNA și DIICOT (alocări bugetare și proces transparent de achiziții publice și recrutare personal), informatizarea sistemului de Justiție.

 

Un stat reformat

 

1. 300 de parlamentari, primari în două tururi și reforma electorală. Pe termen scurt (primele 100 de zile): 300 de parlamentari, alegeri în două tururi pentru primari și președinții de consilii județene, creșterea numărului de parlamentari ai Diasporei. Pe termen mediu (primul an): extinderea votului prin corespondență și la votul intern. Pe termen lung (2-4 ani): introducerea votului electronic și trecerea la un sistem de vot pe bază de liste deschise.
2. Transparență totală. Pe termen scurt (primele 100 de zile): adoptarea în Camera Deputaților a proiectului USR PLUS privind accesul la informațiile publice. Pe termen mediu (primul an): publicarea tuturor contractelor de achiziții publice, platformă de transparență bugetară totală cu toate cheltuielile defalcate.
3. O Administrație în slujba cetățeanului: Fără mii de agenții, Fără baroni locali, Primării mai puține și mai eficiente, O Românie fără impostură.
4. Cetățenie digitală. Pe termen scurt (primele 100 de zile): Legea cărții de identitate electronice și legea domiciliului electronic, clarificarea rolului juridic al punctului de contact unic electronic. Pe termen mediu (primul an): normele de implementare și pregătirea implementării. Pe termen lung (2-4 ani): implementare.

 

Sănătate cu prioritate

 

1. Fondul de finanțare pentru o infrastructură sanitară modernă. Pe termen scurt (primele 100 de zile): pregătirea și adoptarea documentelor de politică publică privind implementarea și finanțarea. Pe termen mediu (primul an): pregătire proiecte finanțate de UE, decizie alocări bugetare, implementare. Termen lung (2-4 ani): implementare.
2. Stimulente pentru a ne menține sănătoși, nu bolnavi. Pe termen scurt (primele 100 de zile): pregătire strategie de prevenție în sănătate, inclusiv mecanisme de implementare și finanțare. Pe termen mediu: adoptare strategie și legislație primară și secundată, proiecte finanțate UE, implementare. Pe termen lung (2-4 ani): implementare.
3. Dreptul de a alege în sănătate. Pe termen mediu (primul an): pregătire și adoptare documente de politică publică, adoptare legislație primară și secundară. Pe termen lung (2-4 ani): implementare.
4. Acces garantat la medicamente esențiale. Pe termen scurt (primele 100 de zile): adoptarea legislației și aplicarea celei existente. Pe termen mediu și lung: implementare.
5. Siguranța pacientului pe primul loc. Pe termen scurt (primele 100 de zile): pregătire document de politică publică. Pe termen mediu (primul an): adoptarea documentului de politică publică și a legislației primare și secundare, decizii de finanțare, inclusiv proiecte finanțate de UE, implementare. Pe termen lung (2-4 ani): implementare.
6. Medic și pacient la un click distanță. Pe termen scurt (primele 100 de zile): pregătire document de politică publică privind constituirea unui fond de inovare în sănătate, inclusiv sursele de finanțare. Pe termen mediu (primul an): adoptarea documentului și a legislației primare și secundare, decizii de finanțare, inclusiv proiecte finanțate de UE. Pe termen lung (2-4 ani): implementare.

 

Educație ca la carte

 

1. Fără politică la școală. Pe termen scurt (primele 100 de zile): analiza situației numirilor de inspectori și directori de școli, modificarea criteriilor de numire pentru deschiderea profesiei și implicarea absolvenților de masteruri educaționale. Pe termen mediu (primul an): modificarea Legii educației și a legislației secundare. Pe termen lung (2-4 ani): implementare.
2. Dreptul de a alege în educație. Pe termen scurt (primele 100 de zile): pregătirea și adoptarea documentului de politică publică. Pe termen mediu (primul an): adoptare legislație primară și secundată. Pe termen lung (2-4 ani): implementare.
3. Școala de la 8 la 5, masă caldă și Școală după școală. Pe termen scurt (primele 100 de zile): pregătirea și adoptarea documentului de politică publică. Pe termen mediu (primul an): pregătire proiecte finanțate de UE, decizie alocări bugetare, implementare. Pe termen lung (2-4 ani): implementare.
4. Sprijin pentru școala online. Pe termen scurt (primele 100 de zile): pregătirea și adoptarea documentului de politică publică. Pe termen mediu (primul an): pregătire proiecte finanțate de UE, implementare. Pe termen lung (2-4 ani): implementare.

 

Guvernul să fie organizat în „clustere”

 

În ceea ce privește organizarea Guvernului, Alianța USR PLUS propune ca ministerele să fie organizate sub formă de clustere, în jurul unui obiectiv mare de politici.

Structura propusă:
Cluster I „România puternică și credibilă” - Externe (include Diaspora), Interne, Justiție, Apărare
Cluster II „România modernă și verde” - Dezvoltare și investiții publice (include fonduri europene, care nu sunt o activitate în sine, ci o sursă de fonduri pentru dezvoltare), Cercetare, inovare, Antreprenoriat și adaptare economică, Tehnologiile viitorului, Infrastructură, Finanțe, Gestionarea avutului public (companii de stat și alte active), Agricultura și spațiul rural, Mediu, Tranziție energetica, Turism
Cluster III „România bună cu toți cetățenii ei” - Politici Sociale, Relații de muncă și politici de angajare, Sănătate, Educație, Cultură, Cetățenie activă și tineret, Sport
Cluster IV Buna Guvernare – coordonarea politicilor transversale de la centrul guvernului - Cancelaria Guvernului, Secretariatul General al Guvernului.

 

Ce se întâmplă mai departe

 

Încep negocierile pentru formarea unei majorități. Cum niciun partid nu a câștigat peste 50% dintre voturi, trebuie formate alianțe pentru numirea unui nou Guvern. Constituția României prevede un lucru foarte clar: dacă după alegeri există un partid care a obținut majoritate absolută, adică 50 % plus unu, acela va desemna premierul. Însă niciunul dintre partidele candidate la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 nu a obținut un astfel de rezultat.

Prin urmare, președintele României poate desemna premierul din partea unei coaliții guvernamentale. Cel mai probabil, formațiunile de dreapta PNL și USR se vor alia, pentru a guverna în continuare.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Citește și...
Rezultate oficiale parțiale BEC alegeri parlamentare 2020. PSD-29%, PNL-25%, USR-15%, AUR-9%, UDMR-6%
Rezultate oficiale parțiale BEC alegeri parlamentare 2020. PSD-29%, PNL-25%, USR-15%, AUR-9%, UDMR-6%

Rezultatele oficiale parţiale de la BEC pentru alegerile parlamentare de duminică relevă că PSD se menţine pe primul loc atât la Camera deputaţilor, cât şi la Senat, fiind urmat de PNL şi USR-Plus.

Calcule și scenarii complicate privind noul Guvern. Rezultatele alegerilor au schimbat tot
Calcule și scenarii complicate privind noul Guvern. Rezultatele alegerilor au schimbat tot

Negocierile pentru viitorul Guvern au început chiar înainte de alegeri, doar că rezultatele au schimbat toate calculele. Social democrații nu pot forma o majoritate, deși anunță mai multe nume de premier.

Dan Barna, despre o posibilă colaborare cu partidul AUR: „Nu se pune problema”
Dan Barna, despre o posibilă colaborare cu partidul AUR: „Nu se pune problema”

Copreşedintele USR PLUS Dan Barna a exclus luni varianta unei colaborări cu AUR în arcul guvernamental, menţionând că această formaţiune promovează un mesaj „conservator extrem".

Recomandări
Cătălin Cherecheș a fost arestat. Primarul fugar se află încarcerat în penitenciarul din Augsburg
Cătălin Cherecheș a fost arestat. Primarul fugar se află încarcerat în penitenciarul din Augsburg

Primarul Cătălin Cherecheș a fost arestat de autoritățile germane și încarcerat în penitenciarul din Augsburg - Gablingen.

Gruparea teroristă Hamas, acuzată că face comerț cu ostatici. Cine ar fi cumpărat persoanele răpite din Israel
Gruparea teroristă Hamas, acuzată că face comerț cu ostatici. Cine ar fi cumpărat persoanele răpite din Israel

Israelul a primit lista ostaticilor care ar urma să fie eliberați în cursul zilei de miercuri. Ar putea fi ultimii captivi pe care Hamas îi lasă în liberate, dacă armistițiul, deja extins cu 48 de ore, nu va fi prelungit și mai mult.

Cătălin Cherecheș colecta bani când a fost capturat de poliția germană. Adresele cu seifuri unde își ținea averea, cunoscute
Cătălin Cherecheș colecta bani când a fost capturat de poliția germană. Adresele cu seifuri unde își ținea averea, cunoscute

Arestat în Germania primarul fugar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, așteaptă într-un penitenciar federal decizia Tribunalului Regional Superior din München.