Basescu: Proiectul Rosia Montana sa inceapa, rezerva de aur a BNR trebuie sa ajunga la 200 tone

Ultima actualizare: 07-11-2012 20:57
Traian Basescu

La 5 ani de la inchiderea ultimei mine de aur din Romania, autoritatile isi dau seama ca au facut o greseala. Valoarea metalului pretios este mai mare ca oricand.

Conditia lui Basescu. In ce situatie va numi un premier al USL

Acum, insusi presedintele sustine ca trebuie sa redeschidem cat mai repede vechile exploatatii. De aceasta data insa, aurul va fi extras de straini, nu de catre stat, iar noi vom primi la schimb doar 4% din valoarea bogatiilor. Presedintele a spus ca unul dintre cele mai controversate proiecte, cel de la Rosia Montana, "trebuie sa inceapa", pentru ca tara are nevoie de aur, pe care sa-l duca la rezerva BNR. S-ar pune astfel la adapost de noi turbulente financiare.

Potrivit sefului statului, in Romania vor mai fi deschise inca doua exploatari de aur, cu regii romanesti. "Avem doua zacaminte: unul de 50 de tone si altul de 54 de tone de aur", a spus presedintele, fara a da alte detalii.

Basescu a precizat ca euro fluctueaza, in timp ce pretul aurului a crescut, fiind de 1890 de dolari uncia, iar scopul sau, ca presedinte, este sa-si puna tara in siguranta.

Basescu: Eu l-am atentionat amical pe Antonescu: 'De ce vrei sa ramai in opozitie si dupa 2012?'

"Acum sustin proiectul mai mult ca oricand, nu din motive sentimentale, ci din motive pragmatice. Vedeti ce se intampla cu toate monedele - au probleme de stabilitate si probleme de depreciere. Eu vreau sa vad inceputa exploatarea ", a spus presedintele la TVR.

Referindu-se la opozantii proiectului Rosia Montana, el a mentionat ca unii o fac "de dragul ecologiei", iar pe de alta parte sunt unii care se gandesc ca vor fi acoperite deficitele din bugetul de stat. Basescu a mai spus ca Romania are o rezerva de 103 tone de aur, pe care trebuie sa o ridice la 200 de tone.

La Certej, zeci de specialisti foreaza la sute de metri adancime ca sa vada cat aur ascunde pamantul. Rezultatele au fost atat de bune, incat o companie a cumparat deja de la localnici 269 de hectare ca sa extinda forajele. In prezent exista 4 licente de exploatare a aurului pe teritoriul Romaniei. Una la Rosia Montana de unde vor fi extrase 250 de tone de aur de catre o companie canadiana.

O companie inregistrata in Barbados detine alte 2 licente, la Certej si Baita Craciunesti de unde se pot extrage alte 100 de tone. Ultima licenta este detinuta de un alt off shore din Insulele Man pentru sterilul de la Baia Mare. Alte 3-4 tone de aur.

In total 354 de tone. Adica peste 15 miliarde de euro, din care Romaniei ii revin doar 600 de milioane de euro din taxe. In aceleasi zacaminte se gasesc si 2100 de tone de argint, adica alte 2 miliarde de euro.

Mai avem alte 5 perimetre in explorare, pe care diversi investitori testeaza terenul. Se pare ca o companie cu actionari din Marea Britanie a dat peste un zacamant imens la Brad, insa oficialii statului tin totul secret.

Presedintele Traian Basescu ar vrea ca o buna parte din aurul extras din Muntii Apuseni sa se duca la BNR, care n-a mai cumparat insa aur din 2001. Acesta este si motivul pentru care minele romanesti s-au inchis, si au pierdut clientul numarul 1.

Daca rezervele BNR ar creste cu inca 100 de tone asa cum isi doreste seful statului, valoarea lor ar ajunge la 7,4 miliarde de euro. Va mai dura insa pana cand vom scoate din subteran primul kilogram de aur romanesc.

Seful statului a spus tot ieri ca unul dintre cele mai controversate proiecte, cel de la Rosia Montana "trebuie sa inceapa". Presedintele i-a sugerat lui Victor Ponta sa verifice daca Mircea Geoana, fostul candidat al PSD la presedintie nu a fost finantat de Rosia Montana Gold Corporation. Afirmatia a agitat scena politica pentru ca astazi Victor Ponta i-a cerut presedintelui sa probeze afirmatia, in caz contrar il va actiona in judecata.

La randul ei Rosia Montana Gold Corporation respinge ferm orice legatura financiaradirecta sau indirecta dintre companie sau actionarul sau principal, Gabriel Resources, si orice partid politic sau candidat la functii publice.

Dar cea mai mare problema la extragerea aurului este folosirea cianurii, otravitoare pentru mediu. Ministerul Mediului a anuntat astazi ca va propune guvernului spre avizare proiectul Rosia Montana, cu unele conditii. Cea mai importanta este reducerea insemnata a poluarii cu cianuri, astfel incat sa nu dauneze naturii.

In plus Banca Nationala mai are recuperat de la rusi 91 de tone de aur din tezaurul Romaniei. Bancile centrale din Coreea de Sud, Rusia, Tailanda si Mexic au cumparat deja anul acesta 200 de tone de aur.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO