Basescu vrea Statele Unite ale Europei: Fara cedarea de suveranitate, Europa nu va mai fi o putere
Presedintele Traian Basescu a sustinut, joi, la Sulina, necesitatea realizarii Statelor Unite ale Europei, el precizand ca acesta este punctul sau de vedere.
"Numai prin cedarea masiva de suveranitate Europa mai poate ramane o putere economica si militara. (...) Altfel, Europa va ramane o carte de istorie a lumii, in care vei putea citi despre cele mai sofisticate culturi", a avertizat Traian Basescu.
Seful statului a apreciat ca viitorul Uniunii Europene ca structura politica de forta este "incert" daca nu se iau "deciziile care trebuie luate pentru functionarea UE".
El a sustinut necesitatea realizarii "Statelor Unite ale Europei". Traian Basescu a precizat ca este vorba despre punctul sau de vedere, ca nu sunt "decizii subterane" luate la nivelul UE, ci este "viziunea" sa cu privire la evolutia Europei in continuare.
Rosia Montana
Pe de alta parte, presedintele a mai declarat la Sulina ca proiectul de la Rosia Montana "trebuie facut", pentru ca Romania are nevoie de el, "dar cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor".
Seful statului a precizat ca acest proiect nu poate fi pornit fara avizul Comisiei Europene. El a adaugat ca Guvernul "trebuie sa aiba curajul" insa sa le spuna romanilor ca acest proiect trebuie facut.
Presedintele Basescu a evocat ca argument evolutia pretului aurului in ultimii cinci ani. "Ce tara sta cu o asemenea avere in pamant fara sa gaseasca solutii s-o scoata?", a adaugat Traian Basescu.
Presedintele a subliniat ca trebuie foarte bine planificata protejarea mediului. "Iar pe cei care vorbesc despre distrugerea mediului ii invit sa mearga acum la Rosia Montana", a mai spus Basescu.
Seful statului a declarat, de asemenea, ca Ungaria nu are ce aviz sa dea pentru proiectul de la Rosia Montana, precizand ca Romania este un stat suveran.
Proiectul, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, este dezvoltat de Rosia Montana Gold Corporation, firma controlata de compania canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman are 19,31% din actiuni, prin Minvest Deva.
In 2 august, premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul asteapta opinia specialistilor asupra proiectului Rosia Montana inainte de a lua o decizie privind aceasta investitie. Boc a precizat ca, personal, nu este un "fan" al proiectului si ca actualul contract, care nu este cel mai favorabil pentru stat, "ar trebui rediscutat".
Sursa: Mediafax
Etichete: SUA, traian basescu, Statele Unite ale Europei,
Dată publicare:
18-08-2011 13:04