Conditia lui Basescu. In ce situatie va numi un premier al USL

Ultima actualizare: 19-04-2012 19:53
Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, ca va numi premier de la USL numai daca unul din partidele ce fac parte din Uniune va avea majoritate.

"Eu nu ma joc de-a Constitutia. Ea trebuie citita corect, iar (articolul – n.r.) 103 se refera la partide, nu la aliante. Aliantele sunt variabile. (Opozitia – n.r.) sa citeasca articolul acesta, sa inteleaga bine ce s-a intamplat la aceste alegeri (partiale – n.r.) si sa decida in consecinta", a precizat Basescu.

Presedintele a precizat ca nici in cazul Aliantei DA din 2004 nu a fost vorba de prevederea constitutionala referitoare la majoritatea parlamentara absoluta. "Alianta DA nu a revendicat 51%. A fost o batalie politica, au fost consultari cu toate partidele", a explicat el. Basescu a subliniat ca, potrivit textului constitutional, daca un partid detine majoritatea parlamentara absoluta, presedintele tarii nu mai are dreptul sa initieze consultari cu toate partidele parlamentare. "Cand iei 51%, presedintele nu mai face consultari. De aceea articolul 103 se refera la un partid, pentru ca se exclud consultarile, presedintele nu mai are dreptul sa consulte niciun partid cand este unul cu 51%. Daca ar fi vrut Constitutia, ar fi scris: partid, aliante, asociatii de bloc si nu mai stiu ce. Dar prevede expres: "partid". Tocmai pentru ca aliantele sunt variabile, astazi sunt, maine nu sunt", a afirmat el.

Intrebat daca isi mentine punctul de vedere potrivit caruia nu va desemna premier din partea USL, Traian Basescu a spus ca, indiferent daca USL ar obtine 70% sau 30%, negocierile pentru desemnarea unui premier trebuie facute.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO