Traian Basescu: "Lumea poate exista fara politicieni, nu si fara marinari"
"Lumea poate exista fara politicieni, nu si fara marinari", a spus Traian Basescu in discursul sustinut in fata Adunarii Generale a Asociatiei Internationale a Universitatilor Maritime, organizata la sediul Bancii Nationale.
Pret de 20 de minute, presedintele a vorbit in fata delegatilor despre importanta globala a transportului maritim, dar si despre onsecintele unei crize in acest domeniu. Ca fost comandant de nava, presedintele a punctat rolul pe care universitatile il au in pregatirea viitorilor stapani ai apelor si a schitat un portret al ofiterului de marina.
"Nimeni nu isi poate imagina lumea fara marinari, poate fara politicieni da, dar fara marinari nu", a remarcat presedintele.
Alegeri 2024
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
"In fata dumneavostra nu este doar un presedinte, este un si un capitan de vas si sunt extrem de mandru de brevetul pe care tocmai l-am reinnoit. Sunt in politica din anii '90, dar niciodata nu mi-am pierdut brevetul", le-a spus Basescu, in engleza, participantilor la reuniune.
Presedintele a vorbit despre calitatile pe care trebuie sa le intruneasca ofiterii de marina si despre felul in care si-a dobandit deprinderile practice la facultatea de Marina, pe care a absolvit-o in anii '70.
"Nimeni nu isi poate incepe meseria de ofiter de marina cu gandul ca se califica la locul de munca. Specificul educatiei de marina este acela ca atunci cand obtii diploma de ofiter trebuie sa fii nu numai un excelent cunoscator al bazelor teoretice ale navelor, dar si un bun practician. (...) Imi aduc aminte cu cata placere, in timpul celor patru ani de facultate, in anii '70, faceam practica", a rememorat presedintele Basescu, mentionand ca aceasta a fost graduala, de la barci cu rame,cu vele, trecand pe bricul Mircea si terminand la bordul navelor comerciale.
Presedintele Basescu a spus ca a terminat facultatea de Marina cu sentimentul ca poate face cu "siguranta" serviciul la bordul navei. El a spus ca viitorii ofiteri de marina trebuie sa aiba "taria omului care infrunta natura si castiga", pentru ca nu se poate imagina pe puntea de comanda a unui petrolier "un om slab", care "sa nu fie capabil sa isi sacrifice timpul de odihna cand e timp de furtuna".
Presedintele a vorbit despre legatura care trebuie sa existe intre om si nava, spunand ca "trebuie oameni puternici, rezistenti, care sa pretuiasca mai mult fierul decat pe ei insisi" si pentru care "acel otel al navei" sa le fie mai "scump" decat propria persoana.
"Sunt gandurile mele, pe care nu a trebuit sa mi le scrie nimeni. Acesta este modul in care gandeste un produs al dumneavoastra, un fost cadet, un fost ofiter, un fost comandant de nava", a conchis presedintele Basescu.
Intrebat de ziaristi daca doreste sa fie profesor intr-o universitate maritima, presedintele Basescu, fost comandant de cursa lunga, a raspuns razand: "Nu as fi calificat. Cine imi da mie un doctorat?".