Basescu, despre gratierile lui Gica Popescu si Becali: Pana acum nu am avut motive sa acord niciuna in acest mandat

Ultima actualizare: 15-03-2014 07:00

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca pana acum nu a avut motive sa acorde nicio gratiere in actualul mandat, mentionand ca va reflecta de la caz la caz.

Seful statului a precizat ca mama lui George Becali a venit, marti, la Cotroceni, la Relatii cu publicul, unde a lasat o petitie. Presedintele a amintit faptul ca exista un aviz negativ din partea Ministerului Justitiei cu privire la gratierea lui George Becali, care este facultativ.

Traian Basescu a spus ca nu a facut multe gratieri in primul mandat, dar in al doilea mandat nu a mai facut niciuna, nici macar pe motive umanitare. El a tinut sa sublinieze ca gratierea este un act al presedintelui si atat. Seful statului a explicat ca daca in primul mandat avea semne de intrebare cu privire la vointa justitiei de a functiona, in cel de-al doilea nu a mai avut motive sa creada ca cea mai mare parte a justitiei nu ar functiona.

"Am plecat de la premisa ca, decat un om pe care l-am respectat si il respect, l-am admirat si il admir, indiferent despre cine vorbim, il cunosc mai bine sau mai putin, intre un astfel de om si a respecta un judecator, am preferat sa respect judecatorul pe care nici macar nu il cunosc", a declarat Traian Basescu.

Seful statului a mentionat ca "presedintele poate sa faca foarte mult rau, prin atributiile sale, justitiei, prin abuzul de gratieri, prin neintelegerea efectelor sociale ale unor hotarari ale judecatorilor". "De aceea, am fost extrem de retinut si in primul mandat, iar in al doilea mandat am eliminat din activitatea mea functia gratierii", a mai declarat Traian Basescu.

Seful statului a tinut sa mai arate ca nu descurajeaza pe nimeni sa ceara gratierea. "Voi refleta de la caz la caz, pana acum nu am avut motive sa acord nicio gratiere, in acest mandat", a mai spus Basescu.

Seful statului s-a referit si la ideea retragerii decoratiei lui Gica Popescu. "Am vazut, uneori au fost articole, presiuni, «luati-i medaliile lui Nastase, luati-i..». Un om care a intrat in inchisoare nu poate fi negat, in opinia mea. Pedeapsa penala nu il desfiinteaza. Acei oameni care au primit decoratii, nu discutam numai despre Adrian Nastase sau Gica Popescu (...) nimanui nu i-am ridicat decoratiile, pentru ca omul a intrat in puscarie pentru ca a gresit. Nu poate fi negat pentru ce a facut el inainte de a fi in inchisoare", a mai comentat Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu s-a referit si la mediatizarea subiectului gratierii lui George Becali si a lui Gica Popescu. "V-as ruga, la fel cum subiectul asta este foarte actual, pe anumite televiziuni, eu as vrea sa stiu, daca nu-i cu pacat, daca a platit cineva bani pentru a se face astfel de campanii pentru Becali, pentru Gica Popescu. Mi se pare o campanie foarte puternica si nejustificata", a comentat Traian Basescu.

Presedintele a tinut sa precizeze ca este o intreaga procedura a gratierii si ca nu conteaza daca o televiziune strange 50.000 de semnaturi, poate sa stranga si un milion, doua milioane, si cinci, procedura este cu totul alta. "Daca televiziunile respective ar respecta statul de drept, ar citi macar legea care permite presedintelui gratierea", a mai afirmat presedintele Basescu.

In 4 martie, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv la inchisoare cu executare pe toti cei opt oameni din fotbal judecati in dosarul transferurilor, fostul fotbalist Gheorghe Popescu, la acel moment candidat la sefia Federatiei Romane de Fotbal, primind o condamnare de trei ani, o luna si zece zile.

In favoarea gratierii lui Gica Popescu s-au pronuntat mai multe personalitati, dar si oameni politici, printre care Valeriu Zgonea, Crin Antonescu si premierul Victor Ponta, in nume personal, existand si o petitie on-line in acest sens.

Potrivit Legii 546/2002, gratierea este masura de clementa luata de presedintele Romaniei, ce consta in inlaturarea, in total sau in parte, a executarii pedepsei aplicate de instanta ori in comutarea acesteia in una mai usoara. Gratierea individuala se acorda la cerere sau din oficiu, dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare. Cererea de gratiere individuala se adreseaza presedintelui si poate fi facuta de persoana condamnata, aparatorul ori reprezentantul legal al acesteia sau de sotul persoanei condamnate, ascendentii, descendentii, fratii, surorile ori copiii acestora, precum si de aceleasi rude ale sotului persoanei condamnate.

In vederea exercitarii prerogativei de gratiere, presedintele poate solicita avize consultative de la Ministerul Justitiei, care este obligat sa le inainteze in termen de 30 de zile de la data solicitarii. De asemenea, atunci cand considera necesar, presedintele Romaniei poate solicita informatii organelor administratiei publice locale, conducatorului locului de detentie, organelor judecatoresti si ale parchetelor, organelor de politie si altor institutii publice, precum si comandantului unitatii, pentru condamnatii militari.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO