Asistenții maternali vor putea obține atestatul doar dacă au studii liceale sau superioare. Noi condiții riguroase

×
Codul embed a fost copiat

După două decenii, condițiile pentru a deveni asistent maternal se schimbă semnificativ. Un proiect de lege aprobat recent de Parlament introduce obligativitatea ca aceștia să aibă cel puțin 12 clase și impune criterii stricte de vârstă.

Modificările au fost determinate de sesizările primite la telefonul de urgență și de controalele realizate de autorități.

Din cei aproximativ 11.000 de asistenți maternali existenți în România, 60% nu au finalizat liceul, conform datelor Ministerului Familiei. Noile reglementări le oferă acestora un an pentru a dovedi că s-au înscris la cursuri de liceu, fie la zi, fie cu frecvență redusă, inclusiv prin programul „A doua șansă”. După înscriere, aceștia au la dispoziție cinci ani pentru a-și finaliza studiile, chiar și fără diplomă de Bacalaureat.

Pe lângă cerințele de studii, vârsta minimă pentru a deveni asistent maternal crește de la 18 la 21 de ani. În plus, diferența de vârstă între asistent și copil nu va putea depăși 47 de ani. De asemenea, locuința trebuie să fie racordată la apă și canalizare, să fie situată într-o zonă cu acces la dispensar și școală.

Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse:Acreditarea acestora se va face doar de instituțiile statului prin Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului. Am eliminat furnizorii privați. Este datoria statului să se asigure că acești oameni sunt bine pregătiți, pentru ca acești copii să fie mai bine îngrijiți și pentru a diminua formele de violență sau agresivitate.”

Citește și
diicot timisoara
Patru copii luaţi în plasament ar fi fost exploataţi prin muncă de doi asistenţi maternali şi fiica lor, în Timiș

Înainte de obținerea atestatului, asistenții maternali vor urma cursuri teoretice și practice. Salariul lor pornește de la 3.000 de lei, la care se adaugă 1.400 de lei pentru fiecare copil aflat în grijă.

Bogdan Simion, președintele CES: „În acest moment, există o acoperire parțială a nevoilor, dar nu este suficientă. Lipsa resursei umane specializate este o caracteristică a sistemului de protecție a copilului de mulți ani.”

Asistenții maternali solicită mai mult sprijin din partea autorităților, mai ales în cazul copiilor cu dizabilități, unde este nevoie de programe suplimentare de terapie și suport.

Nicoleta Ioniță, care are în grijă de 14 ani o fetiță cu handicap grav, descrie dificultățile cu care se confruntă.

Nicoleta Ioniță, asistent maternal: „Un asistent maternal nu are pauză. Trebuie să avem centre de sprijin. De 14 ani nu am avut o zi de concediu. Ori pui suflet și crești un copil, ori nu. Să fii mamă și tată nu e o meserie. Câteodată, chiar nu mai poți, ai nevoie de ajutor. Pentru copiii cu handicap, e și mai greu. Trebuie să stai de mână cu ei 24 de ore din 24.”

În prezent, aproximativ 15.000 de copii sunt îngrijiți de asistenți maternali, iar alți 10.000 sunt în centre rezidențiale.

Ce prevede exact proiectul de lege pentru asistenții maternali

Se introduc condiţii mai riguroase de pregătire, venituri şi vârstă pentru persoanele care pot avea grijă de copii ca asistenţi maternali între care: se stabileşte vârsta minimă de 21 de ani, însă nu trebuie să depăşească vârsta standard de pensionare, să fie cel puţin absolvent de învăţământ liceal sau profesional, cel puţin unul dintre membrii familiei asistentului maternal să obţină venituri, să nu fi suferit o condamnare definitivă şi să nu locuiască împreună cu persoane care au suferit o condamnare definitivă, să nu aibă istoric de violenţă, să nu sufere de boli psihice, transmisibile, dependenţă de alcool sau substanţe interzise.

"Asistentul maternal este persoana fizică, atestată în condiţiile prezentei ordonanţe, angajată a direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, care asigură la domiciliul său sau, după caz, la reşedinţa sa creşterea, îngrijirea şi educarea copilului pe perioada aplicării măsurii de protecţie specială a plasamentului, a plasamentului în regim de urgenţă pentru copilul separat, temporar sau definitiv, de părinţii săi sau, după caz, în perioada de respiro a unui alt asistent maternal", se arată în proiect.

Acesta prevede că poate fi atestată ca asistent maternal persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: a împlinit vârsta de 21 de ani, a absolvit învăţământul profesional sau liceal, prin comportamentul său în societate şi profilul psihologic prezintă garanţii morale cu privire la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor, persoana şi soţul/soţia prezintă disponibilităţi afective în relaţiile cu copiii, confirmate în urma evaluării psihologice, soţul/soţia şi copiii care au împlinit vârsta de 14 ani şi care au acelaşi domiciliu sau, după caz, aceeaşi reşedinţă cu solicitantul îşi exprimă acordul cu privire la primirea în familie a unui copil/a unor copii.

Asistentul maternal trebuie să aibă domiciliul sau, după caz, reşedinţa într-o localitate cu acces la servicii educaţionale, medicale pentru copiii pe care îi va primi în plasament şi, după caz, la servicii de abilitare/reabilitare pentru copilul cu dizabilităţi, să aibă drept de folosinţă asupra unei locuinţe care acoperă în mod corespunzător necesităţile de preparare a hranei, de igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, cel puţin unul dintre membrii adulţi ai familiei realizează venituri, exceptând solicitantul, dacă acesta locuieşte cu unul sau mai mulţi membri.

"Nu poate fi asistent maternal persoana care se află în următoarele situaţii: a depăşit vârsta standard de pensionare, a suferit o condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni contra persoanei, contra autorităţii, contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu, precum şi pentru infracţiuni de trafic de droguri, cu privire la regimul privind substanţele dopante, de efectuare de operaţiuni ilegale cu precursori sau cu alte produse susceptibile de a avea efecte psihoactive sau este înscrisă cu menţiuni în evidenţa Registrului naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, are în familie membri care au împlinit vârsta de 14 ani sau alte persoane, care locuiesc împreună cu aceasta, care au fost condamnaţi prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune din categoria celor prevăzute mai sus sau sunt înscrişi cu menţiuni în evidenţa Registrului naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor", mai spune proiectul.

Actul normativ a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul român ofertat de unguri! I-au oferit și casă în Budapesta, dar n-a vrut să părăsească țara: ”Tot mai bine e acasă!"
Sportivul român ofertat de unguri! I-au oferit și casă în Budapesta, dar n-a vrut să părăsească țara: ”Tot mai bine e acasă!"
Citește și...
Intotero: Se înăspresc condiţiile pentru asistenţii maternali. Nu mai permitem ca tinerii de 18 ani să preia copii în grijă
Intotero: Se înăspresc condiţiile pentru asistenţii maternali. Nu mai permitem ca tinerii de 18 ani să preia copii în grijă

Condiţiile pentru cei care doresc să fie asistenţi maternali se "înăspresc", astfel încât tinerii care pot să preia copii în îngrijire, începând de la câteva zile, să aibă vârsta de 21 de ani şi nu 18 ani, ca până acum, a declarat ministrul Familiei.

Patru copii luaţi în plasament ar fi fost exploataţi prin muncă de doi asistenţi maternali şi fiica lor, în Timiș
Patru copii luaţi în plasament ar fi fost exploataţi prin muncă de doi asistenţi maternali şi fiica lor, în Timiș

Trei percheziţii au loc miercuri dimineață în judeţul Timiş, la persoane care, în calitate de asistenţi maternali, ar fi exploatat patru minori, cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani, care se aflau în plasament la acestea.

Criză de asistenți maternali la Târgu Mureș. Ce venituri aduce profesia de „părinte”
Criză de asistenți maternali la Târgu Mureș. Ce venituri aduce profesia de „părinte”

Copiii abandonați din județul Mureș duc lipsă de asistenți maternali, în plină criză sanitară. Deși mulți români și-au pierdut locurile de muncă din cauza pandemiei, profesia de „părinte” ar putea să fie salvatoare pentru unii.

Caz îngrozitor. Ce ar fi pățit două surori după ce au ajuns în grija unor asistenți maternali din Argeș
Caz îngrozitor. Ce ar fi pățit două surori după ce au ajuns în grija unor asistenți maternali din Argeș

Fapte îngrozitoare sunt anchetate în Argeş. Două familii de asistenţi maternali sunt cercetate pentru trafic de minori, pornografie infantilă şi viol, în legătură cu două fetiţe pe care le-au avut în grijă.

Imagini emoționante în Iași: copiii din diverse centre speciale și-au revăzut frații
Imagini emoționante în Iași: copiii din diverse centre speciale și-au revăzut frații

Întâlnire emoţionantă la Iaşi, miercuri, de ziua mondială a familiei. Zeci de fraţi aflaţi în diferite familii de asistenţi maternali sau în centre speciale s-au revăzut şi au petrecut împreună câteva ore.

Recomandări
Surse: Guvern „de austeritate”. Câte ministere va avea Executivul PSD-PNL-USR-UDMR. Va scădea și numărul secretarilor de stat
Surse: Guvern „de austeritate”. Câte ministere va avea Executivul PSD-PNL-USR-UDMR. Va scădea și numărul secretarilor de stat

Numărul ministerelor în noul Guvern va fi redus la maximum 16, în urma negocierilor membrilor coaliției PSD-PNL-USR-UDMR-minorități. Nu a fost luată încă o decizie finală, iar discuțiile vor continua săptămâna următoare.

Financial Times: Mercenari în stil Wagner intenționau să stârnească tulburări în România
Financial Times: Mercenari în stil Wagner intenționau să stârnească tulburări în România

Candidatul de extremă-dreapta la președinția României, Călin Georgescu, era un obișnuit al unei herghelii din afara Bucureștiului, unde călărea un armăsar alb, în stilul lui Vladimir Putin, scrie Financial Times.

 

Câștigătorul Masterchef va fi anunțat în direct miercuri seară. Cine va câștiga trofeul și 75.000 de euro
Câștigătorul Masterchef va fi anunțat în direct miercuri seară. Cine va câștiga trofeul și 75.000 de euro

Miercuri seară gătim în familie. A venit momentul în care vom afla cine este câștigătorul Masterchef.