Criză de asistenți maternali la Târgu Mureș. Ce venituri aduce profesia de „părinte”

12-02-2021 08:25


Copiii abandonați din județul Mureș duc lipsă de asistenți maternali, în plină criză sanitară. Deși mulți români și-au pierdut locurile de muncă din cauza pandemiei, profesia de „părinte” ar putea să fie salvatoare pentru unii.

Doina face cu dăruire și implicare, de aproape 17 ani, meseria de asistent maternal. Deși este mama a doi copii, a simțit întotdeauna nevoia să ajute și copiii care au fost abandonați, sau care se află în suferință.

Vlagea Maria Doina, asistent maternal: "Am vrut să ofer șansa unui copil, unu, doi, care au nevoie de iubire, de ajutor, de înțelegere şi de tot ce înseamnă familie.”

Totodată, Doina a convins și alte persoane să îi ajute pe copiii care chiar au nevoie. Astfel, o cunoștință de-a ei a ajuns să fie, la rândul ei, asistent maternal.

Vlagea Maria Doina, asistent maternal: "E o mămică tânără, cu doi copii, care acum are şi ea doi copii în plasament, m-a întrebat ce şi cum să facă. I-am spus şi am pus-o în legătură cu asistenta socială. Cu toate că se spune că meseria de părinte e cea mai grea, dar dacă o face cu plăcere, nu-i greu.”

Anual, aproximativ 60 de copii din județul Mureș, care provin din familii defavorizate, sunt abondonați la naștere și ajung în grija statului.

Elida Deak, dir. adj. DGASPC Târgu Mureș: "Fiecare asistent maternal poate îngriji doi copii, cu vârste până la 7 ani. Anual, avem în jur de 60 de copii care intră. Avem situaţii de colegi care îndeplinesc vârsta de pensionare şi atunci dânşii ies din sistemtul de protecţie al copilului, iar nevoia noastră este de a avea personal calificat rămâne.”

Persoanele care vor să devină asistenți maternali, trebuie să îndeplinească anumite condiții, printre care cele de a fi sănătoși, de a avea un spațiu decent acasă și experiență în creșterea copiilor.

De asemenea, aceștia trebuie să facă un curs de pregătire cu un specialist din sistem, iar după aceea primesc acreditare.

Doru Constantin purt.cuv. DGASPC Târgu Mureș: "Orice persoană care este interestă de un loc de muncă stabil, iubeşte copii, nu are antecedente, îi încurajam să se îndrepte spre noi. În urma absolvirii unui curs de specialitate, ei vor dobândi un atestat."

În momentul de față, în România există peste 11.400 de asistenți maternali. De regulă, un asistent maternal câștigă în medie aproximativ 2.100 de lei pe lună. La acest salariu, se mai adaugă și 600 de lei, alocația copilului din plasament.


VIDEO PROTVPLUS.RO