Cum devii asistent maternal. Cât câștigă un asistent maternal în România
Dacă te întrebi cum devii asistent maternal în România, atunci trebuie să știi că sunt necesare câteva condiții speciale, dar trebuie să urmezi și niște cursuri pentru a putea fi acceptat ca asistent maternal profesionist.
Acest lucru înseamnă să asiguri creșterea, îngrijirea, și educarea, necesare dezvoltării armonioase a copiilor pe care îi primești în plasament sau în încredințare.
Copiii pe care îi poți lua în plasament sunt copii aflați în dificultate, cu vârsta cuprinsă între 0 și 16 ani și printre aceștia se numără copii părăsiți în maternitate sau spital, ori copii abandonați de părinți.
Iată tot ce trebuie să știi și să faci dacă vrei să devii asistent maternal în România.
Condiții pentru a deveni asistent maternal în România
Ca să devii asistent maternal, trebuie să îndeplinești o serie de condiții legale:
Poate fi atestată ca asistent maternal persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
b) a absolvit învăţământul liceal;
c) prin comportamentul său în societate şi profilul psihologic prezintă garanţii morale cu privire la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor;
d) persoana şi soţul/soţia prezintă disponibilităţi afective în relaţiile cu copiii, confirmate în urma evaluării psihologice;
e) soţul/soţia şi copiii care au împlinit vârsta de 21 ani şi care au acelaşi domiciliu sau, după caz, aceeaşi reşedinţă cu solicitantul îşi exprimă acordul cu privire la primirea în familie a unui copil/a unor copii;
f) are domiciliul sau, după caz, reşedinţa într-o localitate cu acces la servicii educaţionale, medicale pentru copilul/copiii pe care îl/îi va primi în plasament şi, după caz, la servicii de abilitare/reabilitare pentru copilul cu dizabilităţi;
g) are drept de folosinţă asupra unei locuinţe care acoperă în mod corespunzător necesităţile de preparare a hranei, de igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv cele ale copilului/copiilor care urmează a fi primit/primiţi în plasament şi pentru care se poate asigura un spaţiu individualizat de odihnă şi efectuare a temelor;
h) cel puţin unul dintre membrii adulţi ai familiei realizează venituri, exceptând solicitantul, dacă acesta locuieşte cu unul sau mai mulţi membri.
Asistenții maternali trebuie să:
- Poată asigura condiții materiale (spațiu individualizat pentru copil-pat, dulap, birou, camera, daca sunt frați) și prezintă garanții morale pentru creșterea și educarea unui copil.
- Starea de sănătate a asistentului maternal trebuie să fie una bună, să nu prezinte boli psihice sau infecto-contagioase, nici el nici membrii familiei care locuiesc în aceeași casă cu acesta.
- Asistentul maternal profesionist și membrii familiei care locuiesc cu acesta, trebuie să fie deschiși să primească copii în plasament indiferent de vârstă, sex, etnie
- Asistentul maternal profesionist și membrii familiei care locuiesc cu acesta, nu trebuie să aibă cazier, antecedente penale
- Persoana care este asistent maternal profesionist nu poate fi angajată și în altă parte
- Persoana care dorește să fie asistent maternal profesionist trebuie să aibă ca nivel de școlarizare – cel puțin studii medii.
Asistenții maternale nu mai pot primi în plasament copii cu care sunt rude până la gradul III inclusiv, se arată în Ordinul 1.142/2024 care adaugă anexe prevederile deja existente.
De asemenea, nu pot primi în plasament un copil dacă diferența de vârstă dintre acesta și asistentul maternal este mai mică de 18 ani și mai mare de 47 de ani (condiție care nu se va aplica în cazul plasamentului copiilor care fac parte dintr-un grup de frați).
Limita de vârstă
Poate deveni asistent maternal doar persoana care îndeplinește condițiile de mai sus și care a împlinit vârsta de 21 de ani. Dacă ai sub 21 de ani, nu poți deveni asistent maternal în România.
Totodată, limita de vârstă este de 65 de ani. Cei care depășesc această vârstă nu mai pot fi asistenți maternali, pentru că nu vor mai primi atestatul.
În România, există momentan 11.079 de asistenți maternali, dintre care 1.600 au peste 60 de ani. Media de vârstă a acestora este de 50 de ani.
Cei care doresc să facă această meserie trebuie să depună la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din județul / sectorul municipiului București pe teritoriul căruia își au domiciliul o cerere de evaluare a capacității lor, însoțită de o serie de documente. Atestatul de asistent maternal se eliberează pe perioadă nedeterminată şi se avizează la fiecare doi ani pe baza evaluării.
„Totodată, cererile pot fi depuse online (prin Punctul de Contact Unic electronic, www.pcue.ro) accesând link-ul în tabelul de mai jos corespunzător județului de domiciliu al solicitantului, prin poștă sau direct la sediul DGASPC din județul de domiciliu, datele de contact ale acestor instituții fiind disponibile pe la următorul link.”, se arată pe site-ul copii.gov.ro.
Cursuri pentru cei care vor să devină asistenți maternali
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului organizează cursuri pentru persoanele care vor să devină asistenți maternali. Aceștia trebuie să depună cererile pe mail sau fizic, alături de documentele necesare.
Apoi, solicitanții vor fi evaluați social de angajații DGASPC cu vizite la domiciliu, dar și discuții cu membrii familiei, vecini, apropiați, etc. Persoanele vor fi testate și din punct de vedere psihologic.
Alături de cererea de participare la cursurile de formare ca asistent maternal profesionist și cererea de eliberare a unei adeverințe trebuie să anexezi și următoarele documente:
• CV-ul solicitantului
• Copie după actul de identitate
• Copie după diploma de studii a ultimei școli absolvite
• Cazier judiciar
• Adeverință conform prevederilor art 23 din Legea 118/2019 (certificat de integritate comportamentală)
• Adeverință medicală din care să rezulte că nu suferă de boli transmisibile, infecto-contagioase sau psihice.
După depunerea cererilor, persoanele evaluate și acceptate vor participa la cursurile de formare organizate de DGASPC. Sesiunile de pregătire durează 60 de ore și sunt complet gratuite. Totuși, participanții trebuie să îndeplinească anumite condiții, printre care se numără: capacitatea deplină de exercițiu, prezentarea unor garanții morale și materiale pentru respectarea obligațiilor legate de creșterea, îngrijirea și educarea copiilor în plasament, precum și deținerea unei locuințe legale care să asigure condiții adecvate pentru prepararea hranei, igienă, educație și odihnă, inclusiv pentru copiii care vor fi primiți.
Legea stipulează, de asemenea, categoriile de persoane care nu pot deveni asistenți maternali. Acestea includ persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească pentru infracțiuni intenționate, cele decăzute din drepturile părintești sau al căror copil a fost declarat abandonat, precum și cei care suferă de boli cronice transmisibile sau afecțiuni psihice.
Cât câștigă un asistent maternal în România
Asistentul maternal profesionist este definit ca o persoană fizică atestată care, prin activitatea desfășurată la domiciliul său, asigură creșterea, îngrijirea și educarea copiilor pe care îi primește în plasament sau încredințare, contribuind astfel la dezvoltarea lor armonioasă.
Asistentul maternal poate fi amendat în cazul în care nu respectă niște prevederi. Amenzile pot pornesc de la 2.500 de lei și pot ajunge până la 10.000 de lei. Condiții există și în privința localizării casei asistentului maternal: el trebuie să stea în zone unde să fie acces la învățământ, la servicii medicale, să beneficieze de infrastructură, apă, canalizare și alte condiții prevăzute de lege.
Asistenții maternali primesc salariu de bază, sporuri și vouchere de vacanță, în timp ce copilul luat în plasament primește alocație de stat și alocație de plasament. Asistenții maternali primesc un salariu de 3.000 de lei pe lună, indemnizație netă pe perioada în care are copii în grijă. Pentru fiecare copil pe care îl are în grijă mai primește încă 1.400 de lei net.
Conform Legii 153/2017 –OUG 168/2022, salariul de bază pentru un asistent maternal este de:
• 3500 de lei – gradația 0
• 3763 de lei – gradația 1
• 3951 de lei – gradația 2
• 4148 de lei – gradația 3
• 4252 de lei – gradația 4
• 4358 de lei – gradația 5
Gradațiile se referă la experiența acumulată a asistentului maternal. Tranșele de vechime în muncă se împart în gradații, astfel:
• Gradația 1 - de la 3 la 5 ani
• Gradația 2 - de la 5 la 10 ani
• Gradația 3 - de la 10 la 15 ani
• Gradația 4 - de la 15 la 20 de ani
• Gradația 5 - Peste 20 de ani
Sporuri
· 15% din salariul de bază conform Legii nr. 153/2017, cap. II –pe perioada în care asistentul maternal profesionist are în plasament cel puțin 2 copii.
· 10% din salariul de bază pentru condiții de muncă.
· 25% din salariul de bază pentru perioada în care are în plasament un copil încadrat în grad de handicap
· 5% din salariul de bază pentru continuitate.
· Indemnizația lunară de hrană: 347 de lei (brut)
· Vouchere de vacanță: 1600 de lei (impozabili)
Ce obligații au asistenții maternali
Conform legii, asistenții maternali profesioniști au următoarele obligații:
• să asigure creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor, în vederea asigurării unei dezvoltări armonioase – fizice, psihice, intelectuale şi afective a acestora;
• să asigure integrarea copiilor în familia sa, aplicându-le un tratament egal cu al celorlalţi membri ai familiei;
• să asigure integrarea copiilor în viaţa social;
• să contribuie la pregătirea reintegrării copiilor în familia lor naturala sau la integrarea acestora în familia adoptivă, dupa caz;
• să permită specialiştilor direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului supravegherea activităţii sale profesionale şi evaluarea evoluţiei copiilor;
• să păstreze confidenţialitatea informaţiilor pe care le primeşte cu privire la copii.
• să asigure continuitatea activităţii desfăşurate şi în perioada efectuării concediului legal de odihnă, cu excepţia cazului în care separarea de copiii plasaţi este autorizată de angajator;
• asistentii maternali profesionişti au obligaţia să informeze de îndată direcţia generală de asistenţă şi protecţia copilului care le supraveghează activitatea cu privire la orice schimbare survenită în situaţia lor personală, familială sau socială, care ar putea să influenţeze activitatea lor profesională;
• asistenţii maternali profesionişti au obligaţia să participle la cursurile de perfecţionare organizate de angajator.
Alte beneficii de care te poți bucura
Persoanele care decid să devină asistenți maternali profesioniști și îndeplinesc condițiile specificate de lege, trec de testele și de cursurile necesare, se bucură de câteva beneficii.
Privind aspectul financiar, un asistent maternal beneficiază de:
Alocația lunară de plasament este de 600 lei pentru fiecare copil. În cazul în care copilul are un grad de handicap, această alocație este majorată cu 50%, ajungând astfel la 900 lei.
• Alocația de stat pentru copii este structurată după cum urmează:
• Pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul celor cu handicap, valoarea alocației este de 200 lei pe lună.
• Pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani, alocația este de 84 lei pe lună.
• Copiii cu vârsta de peste 3 ani care sunt încadrați în grad de handicap primesc o alocație de 200 lei pe lună.
Cât despre alte beneficii, acestea sunt mai degrabă de ordin spiritual. Ramona Tudose, asistent maternal, a vorbit despre ce înseamnă această „meserie”.
„A fi asistent maternal trebuie să vină de undeva din suflet, dacă îți doresti lucrul acesta cu inima deschisă poți să pornești la drum. Impedimente nu sunt! Tot ce îmi doresc să se știe despre acest job este faptul că în sistem sunt o multitudine de copii minunați care au nevoie de ajutorul nostru și care nu au greșit cu nimic. Este nevoie în sistem de asistenți maternali care să se implice. A fi asistent maternal înseamnă a ajuta și dacă vrei să ajuți nu pui condiții!” – spune Ramona Tudose pentru copii.gov.ro.
Românii care vor să devină asistenți maternali trebuie să treacă prin mai multe procese și evaluări, pentru ca statul să se asigure că acei copii dați în plasament vor avea parte de un tratament bun.