Imagini emoționante în Iași: copiii din diverse centre speciale și-au revăzut frații


Ultimul update: Miercuri 15 Mai 2019 18:29
Data publicarii: Miercuri 15 Mai 2019 17:05
Categorie: Stiri actuale

Întâlnire emoţionantă la Iaşi, miercuri, de ziua mondială a familiei. Zeci de fraţi aflaţi în diferite familii de asistenţi maternali sau în centre speciale s-au revăzut şi au petrecut împreună câteva ore.

Specialiştii de la Protecţia Copilului au fost cei care s-au gândit să marcheze această zi, cu dans, zâmbete şi îmbrăţişări.

Copiii din sistemul de protecţie care şi-au reîntâlnit fraţii - împărţiţi la mai multe familii de asistenţi maternali - au reuşit să se bucure de o zi perfectă. Andreea are 15 ani şi mai are încă 6 fraţi, la alte două familii maternale.

Se văd rar și speră că într-o zi să locuiască toţi şapte într-o singură casa - ca o familie

Andreea: "E o bucurie extraordinară, simţi că reînfloreşti, să îi iei în braţe, să vă jucaţi, să îi iei lângă tine. Dar nu e chiar aşa. Suntem despărțiți şi ne vedem cam rar şi atunci e o bucurie. Dacă am avea posibilitatea să stăm toţi într-o casă ar fi extraordinar şi mi-aş dori din suflet."

În timp ce Andreea a rămas în centrul de servicii sociale, patru dintre frații mai mici au fost luaţi de doi asistenţi maternali în familiile lor.

Reporter: "Simţiţi că îi este dor de frăţiori?"
Irina Găină, asistent maternal: "Se simte în adâncul sufletului. Sunt mulţi..au fost la un moment dat toţi la o familie în asistență maternală, dar nu a putut face faţă asistentul maternal la toţi la un loc. Oricum pe ei îi doare despărţirea şi rămân cu amprenta primilor ani din viaţă."

Bărbat: "Le simt şi eu că le este dor. Luăm legătura cu direcţia şi le facem vizită."
Reporter: "Aţi avut fraţi mai mulţi din această familie?"
Bărbat: "Nu.. Atât."

Sunt şi fraţi mai norocoşi care au putut rămâne împreună. O femeie a decis împreună cu soţul să ia în asistență maternală un grup de 4 fraţi.

Reporter: "De la un copil, aţi ajuns la 4 să luaţi?"

Lenuța Iacob: "Decizia am luat-o că îi vrem şi s-au ataşat de noi."

Reporter: "V-aţi gândit să nu îi despărţiţi?"

Lenuța Iacob: "Categoric şi nici nu îmi doresc şi aş vrea să îi duc până o să fie mari şi o să plece la casele lor."

Niculina Karacsony, director adjunct DPC Iaşi: "Am avea nevoie de familii de asistenţi maternali dispuşi să ia grupe de fraţi de 4, 5 copii."

Lucian Parpauta, psihopedagog şi director centru: "Aşa e normal că într-o familie, fraţii să rămână împreună după o perioadă de timp când ne întâlnim vedem o evoluţie. E o evoluţie extraordinară în familie."

Reporter: "Cum păstrează legătura?"

Lucian Parpauta: "Telefonic, internet şi întâlnirile."

Cei de la Protecţia Copilului Iaşi angajează peste 200 de asistenţi maternali şi au nevoie tot mai mult şi de doritori care să accepte în căminele lor şi grupe de fraţi pentru a nu mai ajunge în situaţia de a fi despărţiţi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO